Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
"Πρότυπο" εγκατάλειψης

Σύσκεψη τοπικών φορέων με τη συμμετοχή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε για ένα διήμερο στην περιοχή

Η εγκατάλειψη της περιοχής της Καρύστου από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις πρόβαλε ανάγλυφα στη σύσκεψη παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν και οι Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Δ. Ραχιώτης, μέλος του ΝΓ Ευβοίας.

Η ευρύτερη περιοχή της Καρύστου είναι εντελώς παραμελημένη από την πολιτεία, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων. Εγκαταλειμμένος ο τουρισμός, το Κέντρο Υγείας χωρίς παθολόγο, οδοντίατρο, ακτινολόγο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο έχει ως προαύλιο το... δρόμο, το Γενικό Λύκειο στεγάζεται στις κατασκηνώσεις, τα λιμάνια είναι εγκαταλειμμένα, δεν υπάρχει Δασονομείο.

Ο δήμαρχος Καρύστου, αναφερόμενος στα οξυμένα προβλήματα της πόλης, αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σοβαρά το οδικό δίκτυο της περιοχής, την ανάπλαση βυζαντινών μνημείων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βουνών της περιοχής, σε σχέση με τα νταμάρια που βγάζουν τις γνωστές πλάκες της Καρύστου. Στο τέλος της ομιλίας του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στην Αλέκα Παπαρήγα.

Τα μάτια σας ανοιχτά

Απαντώντας η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων της περιοχής, για τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και γενικότερα, σημείωσε:

- Για το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με τα "αντικειμενικά" κριτήρια:

"Εχετε τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί μπορεί να έρθουν και να σας πούνε ότι "εμείς θα καταργήσουμε το νόμο για τα αντικειμενικά κριτήρια" και να έρθει μετά ένας άλλος νόμος που να τα κάνει ακόμα χειρότερα ή ανεπαίσθητα καλύτερα, χωρίς να δώσουν καμία ουσιαστική λύση. Στην Ελλάδα, για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαίνει πως πρέπει να έχουμε και δίκαιους φόρους. Τα αντικειμενικά κριτήρια είναι κεφαλικός φόρος. Βάλανε τα αντικειμενικά κριτήρια ως μέσο για την εκτόπισή σας.Αυτή τη στιγμή υπάρχει η επιλογή να διευρυνθεί η αγορά ακόμα πιο πολύ προς όφελος των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν μπορούν να σας κλείσουν τα μαγαζιά, γι' αυτό ένας τρόπος είναι να σας οδηγήσουν στην απόγνωση και στην εξόντωση με τα αντικειμενικά κριτήρια", τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

- Για τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι, αν γίνουν δρόμοι στην περιοχή, αυτό συνδέεται με την αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών πόρων, κάτι που δε συμφέρει την κυβέρνηση, η οποία κάνει δρόμους όπου τη συμφέρει.

"Πολύ χρήμα δίνεται στην Ελλάδα για δρόμους και λιμάνια, αλλά για ποιους και για ποιο σκοπό; Σήμερα δε δίνονται λεφτά για να φτιαχτούν δρόμοι και να γίνουν αρδευτικά έργα, ακόμα και τα πιο μικρά. Οπου πρέπει να φτιαχτεί δρόμος που συνδέεται με τοπικές πηγές ανάπτυξης, δε γίνεται. Αυτό είναι επιλογή και δεν είμαστε υπερβολικοί όταν λέμε ότι είναι γενικότερη επιλογή μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η επιλογή σήμερα είναι βρυξελλιώτικη και ελληνική".

Προγραμμένη η κτηνοτροφία

- Σε σχέση με την κτηνοτροφία η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι είναι ο πιο δυναμικός κλάδος της αγροτικής οικονομίας. "Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι προγραμμένη και πιστεύω ότι αρκετοί χειροκροτούν με τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Εισάγουμε ως χώρα γάλα, εισάγουμε πρώτη ύλη για γιαούρτια και το γάλα το δικό μας το χύνουμε. Κατά τη γνώμη μας, η κτηνοτροφία στην περιοχή θα μπορούσε να ήταν βασική πηγή", επισήμανε.

- Στις τοποθετήσεις των κατοίκων για εγκατάλειψη της περιοχής από την πολιτεία, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Θεωρώ ότι σωστά λέτε πως σας έχουν εγκαταλείψει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, σε όποια περιοχή της Ελλάδας και εάν γυρίσεις, ακούς τη λέξη "εγκατάλειψη".Βλέποντας λοιπόν μια εικόνα πανελλαδική, έχω να σας πω ότι σίγουρα για ένα μεγάλο μέρος των περιοχών της χώρας μας ισχύει ο όρος "εγκατάλειψη", ανεξάρτητα εάν υπάρχει διαφορετική ένταση στα προβλήματα ή είναι διαφορετικό το είδος. Σε μια περιοχή που η μία βιομηχανία κλείνει μετά από την άλλη καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται κανείς. Εμείς σαν κόμμα ξεκινάμε και λέμε ότι σήμερα στην Ελλάδα υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα", τόνισε. "Αυτή η κοινωνική ανισότητα, συνέχισε η ΓΓ του ΚΚΕ, που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, πάει χέρι χέρι με την περιφερειακή. Σε κάθε ευρύτερη περιφέρεια υπάρχει και η τοπική ανισότητα. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε περιοχή έχει έντονα προβλήματα, πρέπει να καταλήξουμε σε μια ένωση προσπαθειών, σε μια πιο δυνατή φωνή, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.Η ουσία των προβλημάτων που βάζετε σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα. Δε συνδέεται μόνο με την πολιτική επένδυση στην Κάρυστο", κατέληξε.

  • Το Σάββατο το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Καρύστου και συζήτησε με το προσωπικό και τη διεύθυνση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρεις μέρες στην πύρινη κόλαση, τρεις νεκροί ο τραγικός απολογισμός (2023-07-26 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές (2012-08-22 00:00:00.0)
Πολιτική υπονόμευσης της κτηνοτροφίας (2012-03-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου (2011-05-24 00:00:00.0)
Κοντά στο λαό και τις ανησυχίες του (1996-11-19 00:00:00.0)
Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Κάρυστο (1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ