Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύμβαση - πρόκληση για ναυτεργάτες

Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ υπέγραψε χτες σύμβαση ντροπής με τους εφοπλιστές, για αυξήσεις στους ποντοπόρους ναυτεργάτες 7,75%

Η υπονόμευση των συμφερόντων των ναυτεργατών συνεχίζεται από τη νόθα πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).Χτες υπέγραψε με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, με αύξηση στο μισθό κατά ...7,75%!

Η συλλογική σύμβαση της ντροπής δεν καλύπτει τις απώλειες του εισοδήματος των ποντοπόρων ναυτικών, τόσο από τον επίσημο πληθωρισμό (5,4%), όσο και από τη φορολογία που έχει επιβληθεί από την αρχή του χρόνου στις αποδοχές των ναυτεργατών (4% για το κατώτερο πλήρωμα και στο 8% στους αξιωματικούς)!

Η συμφωνία αυτή αποτελεί τη δεύτερη πρόκληση για τους ναυτεργάτες μέσα σε ένα 24ωρο. Προχτές η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφάσισε να μην κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στρώνοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή των αντιναυτεργατικών μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,ικανοποιώντας τις εφοπλιστικές αξιώσεις για τον μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια και τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας.

Κατά τις δύο προηγούμενες διαπραγματευτικές συναντήσεις, οι εφοπλιστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα υπογράψουν τη σύμβαση, μόνο αν η Ομοσπονδία αποδεχτεί τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων από τα ποντοπόρα πλοία! Ετσι, όπως σαφέστατα υπονοήθηκε από την πλευρά των εφοπλιστών χτες, αποφάσισαν να υπογράψουν τη σύμβαση, επειδή οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής πήραν την ευνοϊκή, για τους εφοπλιστές, απόφαση να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις!

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, σχολίασε σχετικά: "Τη σύμβαση αυτή δεν την υπέγραψε η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Η ΠΝΟ απέδειξε ξανά ότι είναι αναντίστοιχη των απαιτήσεων των ναυτεργατών και επιπλέον προσφέρει τις υπηρεσίες της στους εφοπλιστές να μετατρέψουν την ελληνική σημαία σε σημαία ευκαιρίας, όχι μόνο με τη σύνθεση του πληρώματος, αλλά και με τους μισθούς - "ψίχουλα" που θα δίνονται στους εναπομείναντες Ελληνες. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η αλλαγή συσχετισμών στην Ομοσπονδία αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Εμείς και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επιμένουμε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ