Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορατός ο κίνδυνος

Ο ορατός πλέον κίνδυνος συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ), ενόψει και της επικείμενης μετεγκατάστασης της εταιρίας στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, καθώς και η ολοφάνερη αγωνία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, ήταν τα δυο στοιχεία που προέκυψαν κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στα κεντρικά γραφεία της ΟΑ.

Από τις συζητήσεις που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με τη διοίκηση της ΟΑ, τους εργαζόμενους και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προέκυψε σαφέστατα ότι τα πάντα γύρω από τη μετεγκατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα στα Σπάτα είναι "στον αέρα" (και όσον αφορά τη δαπάνη, που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. δρχ., αλλά και όσον αφορά το νέο καθεστώς λειτουργίας της εταιρίας, στο ιδιωτικό, στην ουσία, αεροδρόμιο Σπάτων). Ο πρόεδρος της ΟΑ Ν. Μπλέσιος και ο διευθύνων σύμβουλος Ιορδ. Καρατζάς,αναφέρθηκαν γενικότερα στη λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα, μίλησαν για "όρους που δεν καθορίζουμε εμείς, αλλά είναι διεθνώς προκαθορισμένοι" και επί της ουσίας ομολόγησαν ότι οι "μεγάλοι" στον τομέα των αερομεταφορών θα αποφασίσουν αν θα γίνει ή όχι η ΟΑ παράρτημα της γερμανικής εταιρίας που θα ελέγχει το αεροδρόμιο!

Μιλάμε για εθνικό αερομεταφορέα

Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΑ, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εμείς προειδοποιούμε ότι ο κίνδυνος της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ είναι πολύ μεγάλος και ίσως μια τέτοια εξέλιξη δρομολογηθεί πια από το παρασκήνιο και περάσει στο προσκήνιο, μέσα από το περίφημο έργο του αεροδρομίου των Σπάτων. Εμείς με νύχια και με δόντια θα παλέψουμε να μη μετατραπεί η "Ολυμπιακή" σε μια συρρικνωμένη υπηρεσία των Γερμανών. Θεωρούμε ότι η "Ολυμπιακή" στην Ελλάδα πρέπει να έχει προνομιακή, μονοπωλιακή θέση. Μιλάμε για εθνικό αερομεταφορέα και από την άποψη αυτή, για μας, ένας πρέπει να είναι ο μέτοχος: 100% το Δημόσιο".

Στο γόνιμο διάλογο που επακολούθησε με τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες της ΟΑ, η Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε τις θέσεις του Κόμματος για τον εθνικό αερομεταφορέα, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εταιρίας, αλλά και το εργασιακό "αύριο" των εργαζομένων μπορεί να κριθεί από τη δύναμη των αγώνων. Αγώνων, όμως, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και όχι τυπικών αγώνων, για... την τιμή των όπλων. Οι εργαζόμενοι θ' αποφασίσουν αγωνιζόμενοι αν θα αποτραπεί το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής", που εκτός όλων των άλλων, σημαίνει και υπονόμευση ενός τομέα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι αερομεταφορές, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για την πορεία της ΟΑ, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στην αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, εκφράζοντας την αγωνία τους για το αύριο. Αναφέρθηκαν στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις οικονομικές υπηρεσίες και υπογράμμισαν ότι σχεδόν το 40% των υπαλλήλων στον τομέα αυτό είναι εποχικοί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ