Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΕΚ
Οργιο προεκλογικής εξαπάτησης!

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε και χτες τις κάλπικες εξαγγελίες που έκανε πριν ένα μήνα και τις οποίες αναμένεται να ξανα-εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ... Για τρίτη φορά θα κληθούν οι δικαιούχοι να κάνουν αιτήσεις! Αλλοιώνεται παραπέρα ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΕΚ

Μετά τα εντέχνως διαρρέοντα "αποκαλυπτικά" δημοσιεύματα για χιλιάδες προεκλογικά στεγαστικά δάνεια που "θα"... μοιραστούν απ' τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας,τη σκυτάλη στον προεκλογικό χορό της εξαπάτησης πήρε χτες ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλας.Κατά τη συνάντησή τους με τους εργατικούς συντάκτες, επιδόθηκαν σε ένα ξέφρενο παιχνίδι απατηλών υποσχέσεων, επαναλαμβάνοντας εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα που ήδη είχαν κάνει και πριν ένα μήνα! Η σκυτάλη του εμπαιγμού παραδίδεται πλέον στον πρωθυπουργό,ο οποίος αναμένεται να ξαναεξαγγείλει την προεκλογική "βροχή" δανείων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης...

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΕΚ, από την 1η Νοέμβρη θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα υποβολής αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια από τους δικαιούχους. Πρόκειται για εμπαιγμό του χειρίστου είδους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους - δικαιούχους, με τον ιδρώτα των οποίων στηρίζεται οικονομικά ο ΟΕΚ, οι οποίοι έκαναν αιτήσεις το '83, ξαναέκαναν το '93 και καλούνται τώρα να ξανακάνουν!Οσο για το αν θα πάρουν τελικά δάνειο, αυτό παραπέμπεται για τους "τυχερούς" στον επόμενο αιώνα!

Το γεγονός παραδέχτηκε ουσιαστικά και ο πρόεδρος του ΟΕΚ, εκτιμώντας πως το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 500 δισ. δραχμές. Με δεδομένο ότι ο φετινός προϋπολογισμός του ΟΕΚ είναι 104 δισ. δρχ., τότε ακόμα και με τις δικές τους εξαγγελίες, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Πίσω απ' τις πανηγυρικές εξαγγελίες, κρύβεται παράλληλα και μια προσπάθεια παραπέρα αλλοίωσης του κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΕΚ και μετατροπής του σε τραπεζικό μηχανισμό,με την αιτιολογία της εξεύρεσης χρημάτων για να ανταποκριθεί στα "φιλόδοξα" προγράμματα. Αυτό το στόχο έρχονται να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά ομόλογα και η προσφυγή στο Στεγαστικό Ταμιευτήριο που ανάγγειλε ο Θ. Χανακούλας, όπως και πριν τα δανειοδοτικά προγράμματα διπλής επιδότησης, στα οποία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους τα συνδικάτα. Από το πρόγραμμα διπλής επιδότησης, ωφελημένες βγήκαν οι τράπεζες, ενώ οι χαμηλόμισθοι και αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη δανειοδότησης, ακόμα και αν έχουν την έγκριση του ΟΕΚ, αποκλείονται από τις τράπεζες ως "αφερέγγυοι"!

Παράλληλα ανακοινώθηκαν αναπροσαρμογές στις προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων στα διάφορα προγράμματα, για τις οποίες όπως και για τα παραπάνω θα εκδοθούν σήμερα υπουργικές αποφάσεις. Ετσι οι δικαιούχοι με τέσσερα παιδιά εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα πολυτέκνων και αποκτούν το δικαίωμα αγοράς διαμερίσματος. Οι δικαιούχοι μετρία παιδιά αποκτούν προτεραιότητα στην κλήρωση κατοικιών, σε ποσοστό 50% του αριθμού των κατοικιών που κάθε φορά κληρώνονται. Το ίδιο και οι δικαιούχοι με ανάπηρα παιδιά.

Επίσης γίνονται αναπροσαρμογές ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων. Συγκεκριμένα όσων το εισόδημα είναι μέχρι 4 εκατ. δρχ. θα παίρνουν δάνειο 7 εκατ. δραχμές, προσαυξημένο κατά 1 εκατ. δραχμές για κάθε παιδί. Οσων το εισόδημα είναι άνω των 4 εκατ. δρχ., το δάνειο που θα δικαιούνται θα είναι 2,5 φορές το εισόδημά τους. Τέλος θα διπλασιαστούν τα μικρά δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης κατοικιών.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ