Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κεντροαριστερές σαπουνόφουσκες

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ

Την πρώτη και σημαντικότερη "πρωτιά" του κέρδισε χτες και προχτές ο κ. Σημίτης στον προεκλογικό αγώνα: Εδωσε μια συνέντευξη - ποταμό (έξι σελίδων), μέσα στην οποία - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοσιογράφων που την έλαβαν - δεν υπάρχει ούτε μια πολιτική είδηση...

Διότι, βεβαίως, δεν αποτελεί είδηση ούτε η "έκκλησή" του προς τους "συντηρητικούς" να "ανακαλύψουν στο ΠΑΣΟΚ αυτό που αναζητούν αλλού", ούτε το γνωστό "απόφθεγμά" του ότι "το μέλλον ανήκει στην Κεντροαριστερά".

Και η μεν έκκλησή του προς τους οπαδούς της ΝΔ και της ΠΟΛ. ΑΝ. να αναζητήσουν στο ΠΑΣΟΚ αυτό που δε βρίσκουν στα κόμματά τους, ήταν από περιττή μέχρι επιζήμια. Διότι, υπενθύμιζε σε όλους τους Ελληνες πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικά και πολιτικά, έχει στρογγυλοκαθίσει στο τμήμα εκείνο του πολιτικού φάσματος που κατείχε ανέκαθεν η ΝΔ.

Το "απόφθεγμά" του για την Κεντροαριστερά, όμως - γαρνιρισμένο, μάλιστα, με νεφελώδεις, και μη προγραμματικές, υποσχέσεις για "μετεκλογικές συνεργασίες" - επιδέχεται πολλή συζήτηση.

Η λέξη "Κεντροαριστερά", στα απλά νεοελληνικά, έχει μια "χωροταξική" έννοια και ένα πολιτικό περιεχόμενο.

"Χωροταξικά" υποδηλώνει την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στο μετριοπαθές Κέντρο (όποιο όνομα και να έχει, κατά καιρούς) και στην αγωνιστική Αριστερά. Και πολιτικά προσδιορίζει ένα σύστημα δημοκρατικής και φιλολαϊκής διακυβέρνησης.

Ενα σύστημα, το οποίο υπερασπίζεται μεν τις αστικές σχέσεις, αλλά που προσπαθεί να διευρύνει το "δημοκρατικό κεκτημένο" προς την κοινωνία και προς την οικονομία, με τη συμμετοχή του Λαού σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, ώστε να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Ποιες υπήρξαν, όμως, από το 1974 μέχρι σήμερα οι "κεντροαριστερές" επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποτελούν δείγμα γραφής του και για το μέλλον; Δεν υπήρξε καμιά!

Το ΠΑΣΟΚ - το κόμμα των "μη προνομιούχων Ελλήνων", όπως αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται - όχι μόνο δε διεύρυνε την πολιτική δημοκρατία προς την κοινωνία και προς την οικονομία, όχι μόνο συρρίκνωσε και την ίδια την πολιτική δημοκρατία (ασκώντας την εξουσία από εξωθεσμικά και εξωκομματικά κέντρα), όχι μόνο κακοποίησε τη δημοκρατία στο ίδιο το εσωτερικό του, αλλά και εξευτέλισε την αρχή της "λαϊκής κυριαρχίας".

Το πώς εξευτέλισε τη θεμελιώδη αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι γνωστό:

  • Ψηφίζοντας ή διατηρώντας καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους, που καταργούν την ισοδυναμία της ψήφου των πολιτών....
  • Μετατρέποντας το κράτος σε κομματικό βραχίονα του Κινήματος...
  • Αλλοιώνοντας τη βούληση του εκλογικού σώματος με πάσης φύσεως "πελατειακές σχέσεις"...
  • Διαπλεκόμενο με τα ΜΜΕ και την οικονομική ολιγαρχία προς καταδημαγώγηση του λαού...
  • Κρατώντας τους βουλευτές ομήρους της "ηγεσίας" με λασπολογικούς - τρομοκρατικούς μηχανισμούς και με την αντιδημοκρατική "κομματική πειθαρχία"...
  • Ξηλώνοντας τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας ή αδιαφορώντας για το ξήλωμά του κτλ. κτλ...

Φυσικά, αυτού του είδους η εξουσία δεν είναι "Κεντροαριστερά". Είναι ακροδεξιά.

Κι αν ο κ. Σημίτης θεωρεί αυτή την αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πορεία του κόμματός του ως... "κεντροαριστερά πολιτική", ή βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ή επιμένει συνειδητά να παγιδεύσει και να ευνουχίζει το λαϊκό κίνημα, όπως και ο προκάτοχός του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ