Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Θα τιμωρήσουμε το δικομματισμό!
  • Τον κώδωνα του κινδύνου, για τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα την επομένη των εκλογών, κρούουν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ
  • Εφιαλτικά στοιχεία για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι θα πρέπει να καταδικάσουν μπροστά στην κάλπη με την ψήφο τους τις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων, που όχι μόνο δεν άμβλυναν, αλλά όξυναν παραπέρα τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτών που απασχολούν το 78% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Να τις καταδικάσουν, όπως ακριβώς τις καταδίκασαν μέχρι τώρα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Αυτό τόνισε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το προεδρείο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Αθήνας, προειδοποιώντας ότι οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τους αγώνες τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και της επιβίωσής τους την επομένη των εκλογών, εάν η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή και εχθρική απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολιτική, που υπαγορεύουν τα ντόπια και ξένα μονοπωλιακά κέντρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μ. Διαμαντής κατάγγειλε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών της, κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος, για προώθηση λύσεων μέσα στο 1996, φάνηκε για άλλη μια φορά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών η απροθυμία της να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι μοναδικός της στόχος είναι η υλοποίηση και όξυνση των αντιλαϊκών επιταγών του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και η λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων σε βάρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων μέσα από την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Η κρίση, που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ των τελευταίων δέκα ετών στην αγορά, αποτυπώνεται ανάγλυφα τόσο στην πτώση του τζίρου, που στις θερινές εκπτώσεις που έληξαν στις 31 του Αυγούστου έφτασε το 40% σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, όσο και στους δείκτες ασφυξίας. Σύμφωνα με αυτούς, όπως είπε ο Μ. Διαμαντής, καθημερινά βάζουν "λουκέτο" δέκα επιχειρήσεις μέσα από την επίσημη διαδικασία πτώχευσης και είκοσι επιχειρήσεις ανεπίσημα, ενώ τα φέσια στην αγορά ανέρχονται σε 850 δισ. δρχ. με τη δυσοίωνη πρόβλεψη να φτάσουν το 1,1, τρισ. δρχ. στο τέλος του χρόνου. Από κοντά στα τεράστια προβλήματα ήρθε να προστεθεί η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσε με ευλάβεια η σημερινή του ΠΑΣΟΚ. Ενας νόμος, που η εφαρμογή του έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, οι οποίοι πέφτουν θύματα της ασυδοσίας και του εκβιασμού των ιδιοκτητών, που ζητούν αστρονομικά ενοίκια, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που συσσωρεύονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. O πρόεδρος της ΣΕΑ Αθήνας τόνισε ότι το 60% των ΕΒΕ στεγάζονται σε ενοικιαζόμενη επαγγελματική στέγη, ενώ το 40% από αυτούς θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα με την απελευθέρωση των μισθώσεων εικοσαετίας. Ηδη οι ΕΒΕ έχουν να αντιμετωπίσουν τα φορομπηχτικά "αντικειμενικά κριτήρια", την απελευθέρωση του ωραρίου, την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, τις αθρόες εισαγωγές.

Ο Μ. Διαμαντής,σχολιάζοντας τις προεκλογικές "δεσμεύσεις" του Μ. Εβερτ περί κατάργησης των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%,υπογράμμισε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να αγγίξει την αδικία του φορολογικού συστήματος, εάν δε συνοδεύεται από ριζική φορολογική μεταρρύθμιση στις αρχές της φορολογικής δικαιοσύνης.

Την προεκλογική δημαγωγία του προέδρου της ΝΔ κατήγγειλε με αφορμή το ίδιο θέμα και ο Δ. Φέτσης,μέλος του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση του 35% δε συνιστά από μόνο του ανάπτυξη για τις ΜΜΕ. Απαιτείται, τόνισε, ένα συνολικό σχέδιο προγραμματισμένης ανάπτυξης, ενίσχυσης της συνεταιριστικοποίησης και δίκαιο φορολογικό σύστημα σε προοδευτική κατεύθυνση, στα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα αρνούνται συνειδητά να αναφερθούν, και όχι αποσπασματικά μέτρα. Αντί γι' αυτό, κατήγγειλε ο ίδιος, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, βαφτίζουν "πρόοδο" την απελευθέρωση του ωραρίου και της αγοράς και την απελευθέρωση του τραπεζοπιστωτικού συστήματος, που έχει κλείσει τις πόρτες των τραπεζών για τις ΜΜΕ και έχει οδηγήσει το 52,7% των ΕΒΕ στις δαγκάνες της τοκογλυφίας με επιτόκια 7%-8% το μήνα.

Τέλος, ο Δ. Φέτσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση και όξυνση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής την επομένη των εκλογών, όποιο από τα δύο κόμματα αναδειχτεί στην εξουσία και κάλεσε τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους σαν ένα όπλο για να καταδικάσουν αυτή την πολιτική που γέννησε και δημιούργησε τα σημερινά προβλήματα επιβίωσης των ΕΒΕ, δίνοντας συνέχεια στους ίδιους τους αγώνες τους.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ