Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Η πολυεθνική "κατέλαβε" το ναυπηγείο

Με απειλές για τις εργασιακές σχέσεις ανέλαβαν χτες τη διοίκηση του ναυπηγείου οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, που επέβαλε η κυβέρνηση

Με έμμεσες απειλές και ανοιχτές αιχμές για τις προθέσεις τους στον τομέα των εργασιακών σχέσεων ανέλαβαν χτες τη διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής BROWN AND ROOT,στους οποίους η κυβέρνηση παρέδωσε "άνευ όρων" το μάνατζμεντ του συγκροτήματος, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το μέλλον της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής υποστήριξε ότι αναλαμβάνουν να "φέρουν δουλιές" στο ναυπηγείο, αλλά - τόνισε με έμφαση - αυτό πρέπει να γίνει μειώνοντας αισθητά το κόστος εκτέλεσής τους. Πάντως, κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί απάντηση και στην πολυεθνική και στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κ. Σημίτη, ο οποίος "συνέβαλε τα μέγιστα" στην υπόθεση υπονόμευση των ναυπηγείων, όπως ανακοινώθηκε χτες κατά τη διαδικασία παράδοσης, τα ναυπηγεία το πρώτο εξάμηνο του χρόνου είχαν καθαρά κέρδη περίπου 6,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η εγκαθίδρυση των στελεχών της BROWN AND ROOT στη διοίκηση των ναυπηγείων έγινε κατ' εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις αρχές Αυγούστου, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΤΒΑ - η διοίκηση της οποίας χειρίστηκε το όλο θέμα από πλευράς της κυβέρνησης - και των ξένων επενδυτών. Σημειώνεται ότι η αρχική προσφορά της πολυεθνικής είχε θεωρηθεί σκανδαλώδης και είχε απορριφθεί ως μη συμφέρουσα!

Με βάση τη συμφωνία, το μάνατζμεντ των ναυπηγείων θα στελεχωθεί από 9 συνολικά άτομα, 8 εκπροσώπους της BROWN AND ROOT και 1 Ελληνα (θα παραμείνει στη διοίκηση ο μέχρι τώρα πρόεδρος του ΔΣ των Ναυπηγείων Ι. Κολινιάτης), οι συνολικές αμοιβές των οποίων θα ανέρχονται σε 1,35 εκατομ. λίρες ή 500 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται και ποσοστό 25% από τη θετική διαφορά βελτίωσης των καθαρών κερδών, τα οποία θα προσαυξάνονται κατά 8% και 4% ανά έτος, αν επιτευχθεί αύξηση κερδών κατά 20% ή κατά 40% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική απόφαση για επιλογή ιδιώτη μάνατζμεντ εμπίπτει στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, προκειμένου να δώσουν το"πράσινο φως" για τη μεσοβέζικη ιδιωτικοποίηση του 51% - 49%, στην οποία η κυβέρνηση κατάφερε να εγκλωβίσει και τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενη το άγχος τους για δουλιά και η οποία οδήγησε ήδη στην υποχρεωτική αποχώρηση 765 εργαζομένων μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ οι μέχρι τώρα κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχουν καταδικάσει τα ναυπηγεία σε πλήρη αδράνεια. Το μόνο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η ναυπήγηση των τριών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά και της κυβερνητικής απόφασης να μην αναλαμβάνονται μεγάλες δουλιές μέχρι να αναλάβει ο ιδιώτης μάνατζερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκαραμαγκάς: Οι «σωτήρες» επί το έργον! (2012-10-05 00:00:00.0)
Περίεργες μεθοδεύσεις και ερωτηματικά (1999-06-17 00:00:00.0)
Υπάρχει λύση για τα Ναυπηγεία (1999-05-19 00:00:00.0)
Αντεργατική "ευελιξία" στο Σκαραμαγκά (1996-09-20 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικός (1996-09-09 00:00:00.0)
"Γην και ύδωρ" ζητάνε οι επίδοξοι διαχειριστές (1996-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ