Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΕΒΕ θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση

Του Γιώργου ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η τακτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, να παίρνουν μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μια συνειδητή επιλογή που εντάσσεται στα πλαίσια της εφαρμογής των εντολών της ΕΕ για συρρίκνωση και αφανισμό του κλάδου. Ετσι, λοιπόν, χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν το στόχο τους. Η άδικη φορολόγηση με τα "αντικειμενικά κριτήρια", το 35% στις ΟΕ - ΕΠΕ και Συνεταιρισμούς, η μη χρηματοδότηση, η απελευθέρωση του ωραρίου και της επαγγελματικής στέγης είναι ορισμένα από τα προβλήματα που μας δημιούργησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Στα πλαίσια αυτά με απόφαση της κυβέρνησης τέθηκε ήδη από χτες σε εφαρμογή ο νόμος που επιτρέπει τις εξώσεις για όσους ενοικιαστές επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους έχουν συμπληρώσει εικοσαετία, ενώ σ' ένα χρόνο θα λήξει και η περίοδος της υποτιθέμενης προστασίας για όσους συμπληρώνουν δωδεκαετία. Με την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, που σταδιακά την άρχισε η κυβέρνηση της ΝΔ και την ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χιλιάδες ΕΒΕ αντιμετωπίζουν το φάσμα της έξωσης και πολλοί από αυτούς, το 32% περίπου σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, δε θα συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Με συνέπεια και η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" Σημίτη συνεχίζει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών εντολών, για να είναι ελεύθερο το πεδίο για την πλήρη παράδοση της ελληνικής αγοράς στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, τα οποία λειτουργούν ασύδοτα, χρησιμοποιώντας αποικιοκρατικές μεθόδους, παίρνοντας το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της αγοράς.

Η κυβέρνηση έστω και την τελευταία ώρα αρνήθηκε να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση στους χιλιάδες ΕΒΕ και να την αναστείλει. Οχι για ένα χρόνο, όπως εκ του πονηρού προτείνουν κάποιοι μεγαλέμποροι της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αλλά να εφαρμόσει τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, δηλαδή να δοθεί παράταση μέχρι το 2000. Να σταματήσει κάθε έξωση και κάθε δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί για το θέμα αυτό και στο ενδιάμεσο διάστημα να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα της επαγγελματικής στέγης με ευνοϊκή ρύθμιση, δίχως να θίγονται ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Επίσης, προκειμένου για ιδιόχρηση, η αποζημίωση προς τους ενοικιαστές για την άυλη εμπορική αξία να είναι 36 μισθώματα αντί των 12 που είναι σήμερα. Ακόμη υποχρεωτική σύναψη νέας σύμβασης με τον ενοικιαστή, εφόσον αυτός δεχτεί αναπροσαρμογή του μισθώματος με βάση το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Βεβαίως, το δίκαιο αίτημα των ΕΒΕ και οι σχετικές προτάσεις τους δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση Σημίτη. Οπως άλλωστε περιφρόνηση επιδείχτηκε και για τα υπόλοιπα αιτήματα που και δίκαια και εφικτά είναι. Το μόνο που υποτίθεται πως έκανε ήταν να συνεχίσει τη σε βάρος τους κοροϊδία με προεκλογικές ψευδοπαροχές, όπως η μείωση κατά 7% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που θυμίζει χάντρες και καθρεφτάκια προς τους ιθαγενείς.

Οι ΕΒΕ και όλοι οι εργαζόμενοι, που νιώθουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή αντιαναπτυξιακή πολιτική των εντολοδόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, του αφανισμού και του αφελληνισμού των επιχειρήσεων, τον κατακλυσμό των εισαγόμενων, που έχουν εκτοπίσει τα εγχώρια προϊόντα, του ξεκληρίσματος της αγροτικής παραγωγής, τις παροχές ντροπής των συνταξιούχων, αλλά και των μεγάλων παροχών προς τις πολυεθνικές και στο μεγάλο κεφάλαιο, δε θα δεχτούν άλλο εμπαιγμό.

Πλησιάζει η ώρα να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε όλους τους ευρωλάτρες υποτελείς, που εφάρμοζαν χτες αυτή την πολιτική, στους σημερινούς συνεχιστές της, καθώς επίσης και στους δορυφόρους τους. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν ποιες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται αταλάντευτα και με συνέπεια δίπλα τους σε όλους τους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων πάντοτε και όχι μόνο προεκλογικά.

Είμαστε βέβαιοι πως ο κάθε ΕΒΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι δυνάμεις αυτές που αντιπαλεύουν τις λογικές του Μάαστριχτ και του αφανισμού μας να βγουν ενισχυμένες από τις εκλογές.

Ετσι μόνο θα υπάρξει πραγματική δύναμη αντίστασης σ' αυτή την οικονομική πολιτική, στην πολιτική της υποτέλειας και της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αντιμονοπωλιακή πολιτική που θα στοχεύει στην ενίσχυση των ΜΜΕ, στη βελτίωση της ζωής όλων των εργαζόμενων.

* Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι γενικός γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδιώκεται από την επαγγελματική της στέγη λόγω χρεών του ιδιοκτήτη - εκμισθωτή! (2023-05-31 00:00:00.0)
Οριακές ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη (1999-07-13 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών (1997-07-24 00:00:00.0)
Ανησυχία για εκρηκτική αύξηση των ενοικίων (1996-08-24 00:00:00.0)
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική για την επαγγελματική στέγη (1996-08-01 00:00:00.0)
Την 1η Ιούλη ολοκληρώνεται η απελευθέρωση για τις κατοικίες (1996-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ