Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
βινιέτα α&ψ πλάγιο γράμμα) Καλά, για ΠΟΙΟΥΣ;

Με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οικονομία πήγε πολύ καλά. Αυτό είναι υποτίθεται το"ατού" του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική εκστρατεία. Το 'πε, μια φορά ο πρωθυπουργός, και το επαναλαμβάνουν στερεότυπα όλα τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ - προβάλλοντας μόνο κάποιους δείκτες, που δείχνουν ότι οι... αριθμοί ευημερούν. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όμως, αποσιωπά μια σειρά άλλους δείκτες της οικονομίας(αποβιομηχάνιση, ανεργία, εξάπλωση της φτώχειας, λουκέτα στην αγορά, μείωση των λαϊκών εισοδημάτων κλπ.), από τους οποίους προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα υποφέρουν, έστω και αν ορισμένοι δείκτες της οικονομίας ευημερούν.

Θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε ότι η πολύχρονη λιτότητα είχε κάποια ισχνά αποτελέσματα στη μείωση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των ελλειμμάτων. Αυτά τα οικονομικά μεγέθη επικαλούνται ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι υπόλοιποι, για να εξωραϊσουν την κυβερνητική πολιτική και να προβάλλουν τον αστήρικτο ισχυρισμό, πως "η οικονομία πάει καλά". Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αποσιωπά, επιμελώς την αύξηση της ανεργίας, την εκρηκτική αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου, την παραγωγική υποβάθμιση και την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό κλπ., γιατί η αναφορά σε αυτά τα μεγέθη δε συμφέρει.

Εστω κι αν δεχτούμε τον ισχυρισμό των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι, δηλαδή, "η οικονομία πάει καλά", το ερώτημα είναι, για ΠΟΙΟΥΣ πάει καλά;

Ενα είναι σίγουρο. Οτι η οικονομία πάει καλά, για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Πάει καλά, για τους μεγαλοεργολάβους, τις πολυεθνικές και τους κάθε είδους "συνεταίρους" τους στο μεγάλο φαγοπότι που τους έχει στρώσει η κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, τις αναθέσεις μεγάλων έργων κλπ.

Σίγουρο είναι επίσης, ότι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ:

Ούτε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που χρόνο με το χρόνο, μειώνονται τα πραγματικά τους εισοδήματα και οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο.

Ούτε για τους χιλιάδες εργαζόμενους, που απολύονται κάθε χρόνο από τις επιχειρήσεις και προστίθενται στη στρατιά των ανέργων.

Ούτε για τα χιλιάδες νοικοκυριά των αγροτών, που ξεκληρίζονται και ζητούν απασχόληση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ούτε για τις χιλιάδες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που, από την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας, έχει βουλιάξει ο τζίρος των καταστημάτων τους και από τον ανελέητο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και ενισχύουν τη στρατιά των ανέργων.

Ούτε για τα εκατομμύρια των Ελλήνων (σύμφωνα με τις στατιστικές της Κοινότητας, περίπου 2,5 εκατομμύρια, ενώ την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για 20% ή περίπου 2 εκατομμύρια Ελληνες), που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, χάρη στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

Οταν ο "χαμογελαστός" υπουργός λέει ότι "η οικονομία πάει καλά", έχει στο νου του τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές, που λυμαίνονται τον ιδρώτα των εργαζομένων. Ολους αυτούς, που όχι μόνο χειροκροτούν την κυβερνητική πολιτική, αλλά προβάλλουν και νέες αξιώσεις. Και αν οι εργαζόμενοι και όσοι πληρώνουν τα σπασμένα της συγκεκριμένης πολιτικής, δεν καταδικάσουν με την ψήφο τους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - που υπόσχονται συνέχιση της ίδιας πολιτικής με κάποιες παραλλαγές και μπαλώματα - είναι σίγουρο ότι στις 23 Σεπτέμβρη θα έρθουν ακόμη χειρότερες μέρες.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ