Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γύρω από ένα άρθρο

Στον Κυριακάτικο "Ρ" (11 Αυγούστου 96) δημοσιεύτηκε άρθρο του σ. Στέφανου Λουκά. Στα μέτρα που αποφασίστηκαν στην τριμερή (υποπτεύομαι ότι αναφέρεται η "ανταπόκριση" των "Νέων" της 5 Ιούλη 1977 στην TRILATERAL που θα πει "τριμερής" και όχι "τριεθνής") αναφέρεται: "Προγραμματισμένες οικονομίες σε επίπεδο εθνικό και διεθνές για να αυξηθεί το ατομικό εισόδημα, δηλαδή των καπιταλιστών", έχω μια ένσταση. Νομίζω ότι αναφέρονται οι TRILATERALIST στις σχεδιαζόμενες οικονομίες,(κάτι που πολλοί το θέλουν ακόμα και στη Μέκκα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Αυτό που το λένε στα Αγγλικά PLANNED ECONOMIES).

Ισως ο "ανταποκριτής" στη Ρώμη λαθεμένα το αντιλήφθηκε, αλλά νομίζω ότι όταν είπαν "ατομικό εισόδημα" δεν εννοούσαν αυτό των καπιταλιστών.

Για το όνομα του Λένιν! Δηλαδή οι πολυεθνικές δε θέλουν να αυξηθεί το ατομικό εισόδημα, για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους; Οταν ο FORD, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας, άρχισε τη μαζική παραγωγή του FORD T πλήρωνε ακριβά τους εργάτες του για να μπορούν να αγοράζουν το αυτοκίνητο που παρήγαγαν.

Ο σ. Λουκάς παρασυρμένος από την απληστία των κοιλαράδων της οδού Ξενοφώντος θέλησε να παρουσιάσει το πρώτο μέρος των αποφάσεων σαν αύξηση του "ατομικού εισοδήματος" των καπιταλιστών.

Και μ' αυτή την ευκαιρία, πήγα σήμερα Δευτέρα (12-8-96) στη βιβλιοθήκη της Γραμματείας Τύπου και στο φύλλο των "Νέων" της 5-7-77 δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από τη Ρώμη!!

Μ. σ. χ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΝΑΚΙΔΗΣ

Χαλάνδρι

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ απαντώντας στον επιστολογράφο μας Ν. Κασνακίδη επισημαίνει: "Οι παρατηρήσεις, οι διορθώσεις - αν υπάρχουν ασάφειες ή λάθη - και η κριτική είναι ευπρόσδεκτα, ακόμη δε περισσότερο όταν έχουν σχέση με ερωτήματα του παρελθόντος και οι πηγές ίσως να μη φωτίζουν ολόπλευρα τα θέματα.

Ο σ. Κασνακίδης προφανώς αναφέρεται σε άλλη ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας. Το άρθρο είναι βασισμένο σε ανταπόκριση των "Νέων" στις 5 Νοέμβρη 1977 με τίτλο "Πολυεθνική δικτατορία".

Σε ό,τι έχει σχέση με το ατομικό εισόδημα, πράγματι η λέξη "καπιταλιστών" είναι δική μου επεξηγηματική προσθήκη ή καλύτερα προσπάθεια ερμηνείας. Δεν αντιλέγω ότι οι πολυεθνικές θέλουν ν' αυξήσουν τις πωλήσεις τους αλλά απόλυτος νόμος του καπιταλισμού είναι ο νόμος του κέρδους. Και επειδή στο ατομικό εισόδημα συμβάλλουν πολλοί παράγοντες τους οποίους η τριεθνής αποφάσισε να χτυπήσει, αυτό που ενδιαφέρει είναι πώς με μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης θα αυξηθεί το καπιταλιστικό κέρδος. Οταν αυτό αυξάνει, το λαϊκό εισόδημα στο σύνολό του μειώνεται. Αυτή η σχέση εξαρτάται και από το επίπεδο της ταξικής πάλης του εργατικού κινήματος και το συσχετισμό των δυνάμεων.

Αν οι πολυεθνικές ενδιαφέρονταν για το ατομικό εισόδημα των λαών, τότε γιατί δημιουργούν συνεχώς νέες και μεγαλύτερες ζώνες φτώχειας; Αυτό δε θα ήταν καπιταλισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ