Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκεκριμένα αιτήματα ζητούν άμεσες απαντήσεις

"Δηλώνουμε πως εάν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα λύσης του αγροτικού προβλήματος, τότε να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες πως αυτό που είδαν το Μάρτη του 95 δε θα είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που θα συμβεί άμεσα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασώσουμε τα νοικοκυριά μας και τις καλλιέργειες με κάθε μέσο και κάθε μορφή αγώνα. Ζητάμε να ασκηθεί αγροτική πολιτική και όχι πολιτική σε βάρος των αγροτών". Αυτό υπογραμμίζουν οι αγρότες με τα ψηφίσματα των χτεσινών τους συγκεντρώσεων. Επισημαίνουν επίσης και απαιτούν:

1. Ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας δέχεται συνεχώς νέα καταστροφικά πλήγματα με αποτέλεσμα να οδηγείται στην πλήρη συρρίκνωση και στο μαρασμό. Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες απειλούνται με άμεσο και μαζικό αφανισμό και ξεκλήρισμα. Επανειλημμένα θέσαμε το ζήτημα, πως δεν μπορεί να συνυπάρχουν από τη μια υποταγή και συμμόρφωση στις ντιρεκτίβες - κανονισμούς και συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βάλουν ευθέως κατά της ύπαρξης της αγροτικής οικονομίας και από την άλλη προσπάθεια δήθεν περιορισμού των συνεπειών αυτής της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε και μας χρεοκόπησε. Απαιτούμε να καταργηθούν όλοι οι κανονισμοί - συνθήκες και δεσμεύσεις που υπογράφτηκαν στις Βρυξέλλες και οδηγούν στον αφανισμό και τη χρεοκοπία τους αγρότες.

2. Αμεσα να ενισχυθούν οι βαμβακοπαραγωγοί από εθνικούς πόρους για να καλύψουν τη ζημιά της περσινής σοδειάς, εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Το ύψος της ενίσχυσης να είναι 50 δραχμές το κιλό για να φτάσει η τιμή στις 300 δραχμές, όπως είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί ο υπουργός πέρσι.

- Για τη φετινή χρονιά να μην ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ για τις προκαταβολές και να δοθεί ολόκληρη η τιμή στο ύψος των 350 δραχμών το κιλό.- Να επιστρέψει η κυβέρνηση το ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας από το 1990, που τον παρακρατεί αυθαίρετα από τους βαμβακοπαραγωγούς.

- Να υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εκκοκκιστές να εφαρμόσουν το εθνικό παράρτημα για τις ποιοτικές προδιαγραφές και να καταλάβουν αμέσως τη διαφορά της τιμής που προκύπτει.

3. Να επιστρέψει ως απαράδεκτο το νέο πακέτο μέτρων της Κομισιόν για τα δημητριακά, που ουσιαστικά βάζουν ταφόπετρα σ' αυτήν την καλλιέργεια. Να ασκήσει βέτο για να μην περάσουν επίσης οι νέες καταστροφικές αναθεωρήσεις των καθεστώτων σε καπνά - ελιά, λάδι - τεύτλα, ζάχαρη.

4. Αρνηση εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού για οπωροκηπευτικά και άσκηση ανεξάρτητης πολιτικής ανάπτυξης του τομέα αυτού.

5. Συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και γενναίες επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους, στην καλλιέργεια καλαμποκιού και σιτηρών ως αντιστάθμισμα και βήμα αποσυμφόρησης στο βαμβάκι.

6. Να γίνουν αποδεκτά στο σύνολό τους τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η βέβαιη καταστροφή τους.

7. Αμεση κατάργηση των ποσοστώσεων και περιορισμών σ' όλα τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας και η ΕΕ είναι ελλειμματική. Πρώτο βήμα να είναι η αφαίρεση του δικαιώματος των βιομηχάνων (τομάτας - γάλακτος κλπ.) να κατέχουν ποσοστώσεις και να τις μοιράζουν όπως θέλουν.

8. Να εκτιμηθούν με πλήρη αντικειμενικότητα οι καταστροφές από το χαλάζι και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για όλη την παραγωγή. Να αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από το αγροτικό κίνημα.

9. Πλήρη και άμεση αποζημίωση των καρπουζοπαραγωγών, που εξαιτίας αυτής της πολιτικής τα προϊόντα τους έμειναν απούλητα και σάπισαν στα χωράφια.

10. Να σταματήσει η υπονόμευση της κατασκευής του έργου εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

11. Ρύθμιση χρεών για 15 χρόνια, αφού αφαιρεθεί ο τόκος υπερημερίας. Προνομιακή χαμηλότοκη χρηματοδότηση στις ενώσεις για εμπορία βαμβακιού.

12. Συνολική πολιτική μείωσης του κόστους παραγωγής με εθνικούς πόρους και πρόγραμμα. Πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

13. Αγροτικές συντάξεις στο ύψος της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, ως άμεσο βήμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση σήμερα στα Φάρσαλα (2002-07-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις (2002-04-03 00:00:00.0)
Στο "δόκανο" της ΕΕ η αγροτιά (1998-10-25 00:00:00.0)
Αγωνιζόμαστε για να μη μας σταυρώσουν! (1996-06-19 00:00:00.0)
"Αγρόν ηγόραζον" (1996-04-20 00:00:00.0)
Αδιέξοδο σε γεωργία - αγρότες και συνεταιρισμούς (1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ