Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΚΚΕ δικαιούται την ψήφο των συνταξιούχων

"Ακόμα δε σταμάτησες Τάκη; " ρωτούν τον Δ. Μαυροδόγλου παλιοί συνάδελφοί του βουλευτές των άλλων κομμάτων, όταν μπαίνει στη Βουλή ως εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων για τα αιτήματα των συνταξιούχων. Βουλευτής του ΚΚΕ απ' το 1977 έως το 1989, ο Δ. Μαυροδόγλου εξηγεί τους λόγους της υποψηφιότητάς του με το ΚΚΕ στη Β' Αθήνας

Τον Διαμαντή Μαυροδόγλου ο γράφων τον συνάντησε για πρώτη φορά στα γραφεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στην οδό Μενάνδρου, την περίοδο 1980 - 1982. Τότε ο γράφων - νεαρός συντάκτης του "Οδηγητή" - βρήκε τον Διαμαντή Μαυροδόγλου να μετρά τα ένσημά του για το πότε θα βγει στη σύνταξη.

Ο Δ. Μαυροδόγλου ήταν, τότε, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ηταν όμως και βουλευτής του ΚΚΕ.

Απ' το παλιό Χασάνι

Γεννήθηκε το 1924 στο Ελληνικό - το παλιό Χασάνι. Μπήκε στην Εθνική Αντίσταση και το μεταπολεμικό καθεστώς της Δεξιάς στην Ελλάδα τον φυλάκισε για έξι χρόνια (1946 - 1951). Κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας, του Χατζηκώστα και στα Γιούρα κ.α.

Μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε σε βυρσοδεψείο, αλλά απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση. Πέρασε στο "μαυροπίνακα της εργοδοσίας των βυρσοδεψείων" και δεν εύρισκε πουθενά δουλιά.

Μα δε συμβιβάστηκε. Ούτε φίλησε κατουρημένες ποδιές. Αναζήτησε το μεροκάματο στην οικοδομή.

Παράλληλα οργανώθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ. Πιάστηκε στις 21 Απρίλη 1967 και εξορίστηκε για 3,5 χρόνια στα Γιούρα και τη Λέρο. Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση.

"Το 1976, λέει σήμερα ο Δ. Μαυροδόγλου, έγινε το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Τότε επικρατούσε το πλειοψηφικό σύστημα. Και τα σωματεία των οικοδόμων κατάφεραν να πάρουν την πλειοψηφία. Ηταν, για εκείνη την εποχή, μια απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος".

Τότε ο Δ. Μαυροδόγλου εκλέχτηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και παρέμεινε σ' αυτή τη θέση μέχρι το 1985.

Ηρθαν οι εκλογές του 1977. Και ο Βασίλης ο Κνίτης έλεγε στον γράφοντα: "Οι οικοδόμοι θα βγάλουν τον δικό τους βουλευτή. Τον Τάκη Μαυροδόγλου".

Ο Δ. Μαυροδόγλου εκλέχτηκε βουλευτής στη Β Αθήνας και επανεκλεγόταν συνεχώς βουλευτής μέχρι το 1989.

Παππούς, αλλά πάλι στους δρόμους

Ο Δ. Μαυροδόγλου έχει δυο παιδιά και σήμερα είναι παππούς. Εχει τρία εγγόνια.

Συνταξιοδοτήθηκετο 1989. "Χάρισα, λέει, και πέντε χρόνια στο ΙΚΑ, καθώς, λόγω της απασχόλησής μου με το συνδικαλισμό και το βουλευτιλίκι, δεν κατάφερα να συμπληρώσω τα χίλια ένσημα την τελευταία δεκαετία για να συνταξιοδοτηθώ στα 60 με βάση τον κανονισμό για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα".

Ως συνταξιούχος παίρνει σήμερα την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Τουτέστιν 97.950 δραχμές. Παίρνει και την επικουρική σύνταξη (16.000 δραχμές) και "σπάει" το φράγμα των 110.000 δραχμών, που η κυβέρνηση Σημίτη έθεσε ως "ανώτατο όριο ευδαιμονισμού των συνταξιούχων" για να πάρει και τα διαβόητα ΕΚΑΣ.

-Και η βουλευτική αποζημίωση, δηλαδή σύνταξη, πού πάει;

- Αυτή πάει στο Κόμμα (σ.σ. περίπου 530.000 δραχμές). Και οι εν ενεργεία βουλευτές του ΚΚΕ επιστρέφουν τη βουλευτική τους αποζημίωση στο Κόμμα και παίρνουν ένα μισθό λίγο μεγαλύτερο απ' το βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Το 1992 στο 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ εκλέχτηκε πρόεδρός της.

Ηταν η περίοδος που η ΝΔ προώθησε το αντιασφαλιστικό πλέγμα με τους τρεις νόμους (1902/92, 1976/91 και 2084/92) και συνέχισε την πολιτική λιτότητας που είχε εγκαινιάσει το ΠΑΣΟΚ απ' το 1985 με αρχιτέκτονα τον σημερινό πρωθυπουργό - και τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Κ. Σημίτη.

Ως βουλευτής ο Δ. Μαυροδόγλου είχε συμπαρασταθεί και είχε πορευτεί με τους συνταξιούχους, τους "παππούδες με τις μαγκούρες", που μετά τη μεταπολίτευση ζητούσαν ανθρώπινες συντάξεις.

Κατά τη μεταπολίτευση του 1974 οι κατώτερες συντάξεις ΙΚΑ αντιστοιχούσαν σε 10 ΗΑΕ περίπου. Το εργατικό αλλά και το συνταξιουχικό κίνημα με τους αγώνες που ανέπτυξαν, επέβαλαν την αύξηση, στην περίοδο 1976 - 1985, των κατώτερων ορίων γήρατος - αναπηρίας σε 20 ΗΑΕ και των λόγω θανάτου σε 18 ΗΑΕ. Αυξήσεις πάνω στα κατώτερα όρια προβλέπονταν για την περίοδο 1976 - 1981 οι αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και, για την περίοδο 1982 - 1990, οι αυξήσεις της ΑΤΑ.

Η ΝΔ με τους τρεις νόμους αποδέσμευσε τα κατώτερα όρια απ' τα 20 ΗΑΕ και υπολογίζει το ποσό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές της τελευταίας διετίας και όχι της πενταετίας που ίσχυε πριν.

Το ΠΑΣΟΚ παρά τις προεκλογικές - προσωπικές μάλιστα - δεσμεύσεις του τότε προέδρου του, Α. Παπανδρέου, προς τους συνταξιούχους συνέχισε την ίδια πολιτική και έτσι οι κατώτερες συντάξεις γήρατος και αναπηρίας είναι σήμερα 17 ΗΑΕ και οι συντάξεις λόγω θανάτου 15,3 ΗΑΕ.

Ηρθαν όμως έτσι τα πράγματα και ο Δ. Μαυροδόγλου κάνει τις ίδιες διαδρομές με τους παλιούς συναδέλφους του - συνταξιούχοι πια κι αυτοί - με συμπαραστάτες νεότερους βουλευτές του ΚΚΕ.

Κουτσαίνοντας λιγάκι - γιατί έχει κάνει μια εγχείρηση στο πόδι του - μπήκε και ξαναμπήκε στη Βουλή ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων.

"Ακόμα δε σταμάτησες;"

Πολλές φορές στη Βουλή συναντήθηκε με παλιούς συναδέλφους του βουλευτές."Πέρα απ' τις πολιτικές διαφορές υπάρχουν και οι ανθρώπινες σχέσεις, λέει ο Δ. Μαυροδόγλου. Με υποδέχονται με χαιρετούρες και όλο με ρωτούν: "Ακόμα δε σταμάτησες Τάκη;"".

-Αλήθεια, πότε θα σταματήσεις;

- Και να θέλεις να σταματήσεις, δε σ' αφήνουν, απαντά. Στο σύστημα που ζούμε και να κατακτήσεις κάτι θα αποβεί πρόσκαιρο, αν δεν αγωνιστείς για να το διατηρήσεις. Παράδειγμα, η κατάληξη των κατώτερων συντάξεων. Είναι ένας νόμος που ισχύει για τις κοινωνίες που δεν έχουν καταργήσει την κοινωνική ανισότητα. Και αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το ξεχνάει ο άνθρωπος μέχρι να πεθάνει. Αν ξεχάσει ότι με τον αγώνα έρχονται οι κατακτήσεις αλλά ότι και με τον αγώνα διατηρούνται, δεν αφήνει καμιά κληρονομιά για τα παιδιά και τα εγγόνια του.

- Ποια είναι η διαφορά της εισόδου σου στη Βουλή ως βουλευτή και τώρα που μπαίνεις ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων;

- Τότε έμπαινα ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της δουλιάς. Τώρα μπαίνω ως εκπρόσωπος των απόμαχων της δουλιάς. Αλλά - όπως όλοι οι συνταξιούχοι - δεν είμαστε απόμαχοι της ζωής και του αγώνα.

Ξανά υποψήφιος

"Πράγματι είναι υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί ξανά υποψήφιος με το ΚΚΕ;" επισήμανε μόνος του σε κάποια στιγμή της συζήτησης ο Δ. Μαυροδόγλου και έδωσε την απάντηση: "Πάντα το Κόμμα είχε στα ψηφοδέλτιά του ανθρώπους της "πρώτης γραμμής". Ανθρώπους που κάθε μέρα βρίσκονται στο δρόμο, ηγούνται των αγώνων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και άλλων στρωμάτων. Ανθρώπους που μπορούν να συνδυάσουν την ιδιότητα του βουλευτή και του συνδικαλιστικού στελέχους σε ένα χώρο".

Σε πολλές συνεντεύξεις ή μετά από παραστάσεις της ΣΕΑ ακούστηκε από συνταξιούχους άλλων χώρων ότι πρώτος θα μιλήσει ο Μαυροδόγλου "γιατί το ΙΚΑ έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα", αλλά και γιατί έχει "διαμορφωθεί πια ένα πρωτόκολλο". Οτι δηλαδή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΙΚΑ μπορεί να εκφράζει ευρύτερα τους συνταξιούχους.

"Αυτή λοιπόν τη φορά, συνεχίζει ο Δ. Μαυροδόγλου, το Κόμμα θέλησε και μέσω εμού να μιλήσει απευθείας στους συνταξιούχους. Δηλαδή, η φωνή του να ακουστεί απευθείας από μένα στο χώρο των συνταξιούχων".

- Εμφανίστηκε και το κόμμα "Συμμαχία Συνταξιούχων, Εργαζομένων, Αγροτών Νεολαίας".

- Είμαστε πολιτικοποιημένα άτομα και, ανεξάρτητα από την εκλογική μάχη, ο καθένας από μας ενισχύει το κόμμα στο οποίο ανήκει. Εμείς, πάντως, προσέχουμε τη ΣΕΑ σαν τα μάτια μας. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν αποφάσισε να δεχτεί τους συνταξιούχους, έστειλε πρόσκληση στη ΣΕΑ. Εχει, δηλαδή, αναγνωριστεί η ΣΕΑ "ντε γιούρε" - όπως λένε κι οι διπλωμάτες - κι αν κάποιοι θελήσουν να αποχωρήσουν ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΣΕΑ - το επιτελείο των συνταξιούχων - θα χρειαστεί αμέσως μετά τις εκλογές, διότι η επίθεση θα ενταθεί και θα βρεθούν στους δρόμους όχι μόνο οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι.

Στις 25.6.1996 η ΣΕΑ έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν ότι "ουδέποτε τη ΣΕΑ την απασχόλησε και ούτε πρόκειται να την απασχολήσει θέμα δημιουργίας κόμματος". Ως πρόσωπα έχουμε το δικαίωμα να ιδρύσουμε κόμμα ή να θέσουμε υποψηφιότητα με οποιοδήποτε κόμμα. Δεν έχουμε, όμως, το δικαίωμα να μιλάμε από την πλευρά της ΣΕΑ. Οποιος θέλει, μπορεί να μιλάει για το άτομό του, χωρίς να κάνει χρήση της ΣΕΑ.

-Υπάρχουν υποψήφιοι και σε άλλα κόμματα;

- Ναι. Ο συνάδελφος Θ. Κανάκης θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Είναι ελεύθερος να το κάνει. Ομως, από πολιτική άποψη εγώ διαπιστώνω ότι έρχεται σε αντίθεση με τον αγώνα που έκανε. Τολμώ δε να πω ότι έρχεται και σε αντίθεση με τη συνείδησή του. Η ΝΔ τα πήρε όλα απ' τους συνταξιούχους. Και απ' όποιο βήμα κι αν μίλησε ο Θ. Κανάκης κατέκρινε έντονα τη ΝΔ. Δεν έκανε δηλαδή συμβιβασμούς, ούτε έβαζε νερό στο κρασί του επειδή ανήκε στη ΝΔ. Τώρα απορώ τι λέει εκεί που μιλά.

-Εστω ότι εκλέγεται βουλευτής...

- Και να εκλεγεί τι θα κάνει; Εχει τη γνώμη ότι μπορεί να ανατρέψει την ασφαλιστική πολιτική της ΝΔ, όταν αυτή είναι δοσμένη και είναι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" και του προγράμματος "σύγκλισης"; Αν είναι δυνατόν. Και δε νομίζω να τρέφει και ο ίδιος αυταπάτες ότι μπορεί να ανατρέψει την πολιτική του κόμματος στο οποίο ανήκει. Ενώ παλεύει και αγωνίζεται ενάντια σ' αυτή την πολιτική, τελικά βάζει υποψήφιος για να υπηρετήσει την ίδια πολιτική από άλλη θέση.

Με καθαρό κούτελο το ΚΚΕ

- "Αντεπίθεση λοιπόν με το ΚΚΕ", θα πεις το γνωστό σύνθημα.

- Το ΚΚΕ βλέπει με καθαρό κούτελο και στα μάτια τους συνταξιούχους, γιατί συνέβαλε αποφασιστικά στην προβολή των αιτημάτων τους, αλλά και γιατί οι κομμουνιστές ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων αυτών.

Θα 'λεγα ότι είναι το μόνο κόμμα που δικαιούται να έχει την αξίωση να το ψηφίσουν οι συνταξιούχοι. Πέρα απ' την καθημερινή έμπρακτη συμπαράστασή του, έκανε δυο προτάσεις νόμων που ικανοποιούσαν τα βασικά αιτήματα όλων των συνταξιούχων, ενώ η Αλ. Παπαρήγα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα διαβόητα ΕΚΑΣ, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα των συνταξιούχων προς ημερησίας διατάξεως πριν κλείσει η Βουλή - που δυστυχώς δεν έγινε. Επειτα ο "Ρ" πρόβαλε με τον πιο έντονο, καλύτερο τρόπο τους αγώνες των συνταξιούχων.

-Και γιατί όχι στα άλλα κόμματα;

- Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται να πω περισσότερα. Αυτοί οι δυο έχουν κάνει Ευαγγέλιο το πρόγραμμα "σύγκλισης" και καλούν τους συνταξιούχους να τους ψηφίσουν θυμίζοντας το "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω".

Αλλά και τα άλλα κόμματα - παρά την αλληλεγγύη που εξέφρασαν κατά καιρούς προς τους συνταξιούχους - δεν τοποθετήθηκαν σωστά στα προβλήματα των συνταξιούχων.

Επειτα τα κόμματα αυτά στηρίζουν τις επιλογές των Βρυξελλών. Επομένως οι υποσχέσεις που δίνουν στους συνταξιούχους να μην μπορούν να γίνουν πράξη. Γιατί δε συμβιβάζεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" με την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Και, τέλος, το ΚΚΕ έχει δεσμούς με τους συνταξιούχους απ' την Αντίσταση και τους κατοπινούς αγώνες. Κι όσο κι αν απομακρύνθηκαν απ' το ΚΚΕ, δεν μπορεί να μην αισθάνονται αυτούς τους δεσμούς. Οι συνταξιούχοι πρέπει να "ζυγιάσουν" καλά την ψήφο τους.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ