Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΕΚ
Προεκλογική απάτη κατ' εξακολούθηση

Στο σόου των "πλαστικών" εξαγγελιών, που στήνεται κάθε φορά λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για να διαλυθεί αμέσως μετά, περίοπτη θέση κρατούν κάθε φορά - απ' τη μεταπολίτευση τουλάχιστον και δώθε - τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.Ενός Οργανισμού που, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αξιοποιήθηκε θρασύτατα και απ' τους δυο "μονομάχους" του δικομματισμού για τις κάθε φορά προεκλογικές τους ανάγκες. Τα δάνεια και οι κατοικίες πέφτουν κατά ...χιλιάδες προεκλογικά, για να αποδειχτούν απατηλά όνειρα αμέσως μετά.

Μια ακόμα επιχείρηση προεκλογικής εξαπάτησης, με επίκεντρο τον ΟΕΚ, ξεδιπλώνεται αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί "νέου ήθους". Την ίδια στιγμή προωθείται έντεχνα και πίσω από τα ολοσέλιδα πανηγυρικά δημοσιεύματα, η αλλαγή του χαρακτήρα του ΟΕΚ, από Οργανισμό με κοινωνική προσφορά σε τραπεζικό παραμάγαζο.

Το χρονικό της παροχολογίας...

Δεν υπάρχει πιο αποκαλυπτική ομολογία της χρησιμοποίησης του ΟΕΚ, ως προεκλογικού ρουσφετολογικού μηχανισμού, από το παρακάτω απόσπασμα εσωτερικού εγγράφου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με ημερομηνία 9 Γενάρη του '85 και την επισήμανση αυστηρά απόρρητο: "Οι αλλεπάλληλες προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες σαν κινήματος και σαν κυβέρνησης, για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των άστεγων εργατοϋπαλλήλων, δημιούργησαν μια δέσμευσή μας... Διανύουμε ουσιαστικά μια νέα εκλογική περίοδο. Αυτή η διάψευση προσδοκιών, τι πολιτικό κόστος θα έχει; Να δημιουργήσει περισσότερους από 500.000 δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Οι προτάσεις που κάνουμε προσφέρουν λύση... Η υιοθέτηση ενός 5ετούς προγράμματος χορήγησης δανειοδοτικών εγκρίσεων, με την άμεση κλήρωση 168.000 αιτήσεων από τις 180.000 της απογραφής αστέγων του '83".

Η "λύση" πήρε το δρόμο της υλοποίησης και καταγράφτηκε σαν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση. Σε πάνω από 50.000 σπίτια εργαζόμενων - δικαιούχων κατέφθασαν πριν τις εκλογές του '85 τα γνωστά ραβασάκια: "Η αίτησή σας για δάνειο εγκρίθηκε...".Επρόκειτο φυσικά για προεγκρίσεις - κοροϊδία, γιατί ουσιαστικά μέχρι τις εκλογές πήραν εγκρίσεις δανείων μόλις 8.888 δικαιούχοι!

Την περίοδο '88-'89,με το που άρχισαν να "μυρίζουν" εκλογές, άρχισε και πάλι το γνωστό κόλπο. Αυτή τη φορά τα "ραβασάκια" έφτασαν περίπου τις 100.000,για να έχουν την ίδια τύχη με τα προηγούμενα.

Τελικά από τα 150.000 προεκλογικά δάνεια του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι το '89-'90 ικανοποιήθηκαν 30.000 δικαιούχοι, όχι όμως μόνο με δάνεια, αλλά απ' το σύνολο των προγραμμάτων (κατασκευαστικό - δανειοδοτικά) του ΟΕΚ!

Ψέμα στο ψέμα

Τη σκυτάλη παίρνει η ΝΔ. "Στέγη για όλους" (!) υποσχόταν πριν τις εκλογές του '93, ο τότε υπουργός Εργασίας Α. Καλαντζάκος και άρχισε να διανέμει δάνεια ύψους 45 δισ. δραχμών. Μόνο που στο ύψος συνυπολογιζόταν όχι μόνο η επιδότηση που θα έδινε ο ΟΕΚ, αλλά και το ποσό του δανείου από τις τράπεζες, για να αποκρυφτεί ότι ακόμα και οι εξαγγελίες αφορούσαν περίπου 1.500 δάνεια.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται δριμύτερο και όσοι είχαν απογραφεί το '83, είχαν λάβει τα "ραβασάκια" και είχαν διαψευστεί, καλούνται και πάλι να ξαναϋποβάλουν αιτήσεις.

Η ανέξοδη παροχολογία συνεχίζεται το '94 από το βήμα της ΔΕΘ, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου,εξαγγέλλει πενταετές στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 235 δισ. δραχμών, του οποίου η τύχη έκτοτε αγνοείται. Τις εξαγγελίες επαναλαμβάνει ο (τότε και τώρα) πρόεδρος του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλας,ο οποίος υπόσχεται 4.000 δάνεια μέσα στο '95. Τα απολογιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι δόθηκαν τελικά το '95 μόλις 450 δάνεια (250 διπλής επιδότησης και 200 ΕΣΑΚ).

Προ των πυλών εκλογές και ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος επαναλαμβάνει φέτος το παραμύθι, μοιράζοντας 50.000 δάνεια. Για να διαψευστεί από τον "δικό του" Θ. Χανακούλα, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια νέα απογραφή δικαιούχων, που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Δηλαδή, οι απογραφέντες του '83, οι οποίοι κλήθηκαν σε νέα απογραφή το '93, θα επαναγραφούν και πάλι. Οσο για το πότε θα πάρουν δάνειο παραπέμπεται στον 21ο αιώνα.

Το αποκορύφωμα του ψεύδους, αλλά και της αυτογελοιοποίησης είναι η δήλωση του υπουργού ότι οι απογραφέντες του '83 έχουν πάρει όλοι δάνειο, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου της ίδιας μέρας αναφέρεται ότι πρόκειται για δάνεια που θα ...χορηγηθούν σε απογραφέντες των ετών '83 και '93!

Στο στόχαστρο και ο χαρακτήρας του ΟΕΚ

Η παροχολογία, ωστόσο, έρχεται να καλύψει μια συνειδητή βήμα βήμα προσπάθεια να ανατραπεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΕΚ, στο όνομα πάντα της καλύτερης αποδοτικότητάς του και της καλύτερης δήθεν εξυπηρέτησης των δικαιούχων του. Απώτερος στόχος η μετατροπή του Οργανισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε για να παρέχει στεγαστική συνδρομή στους άστεγους εργαζόμενους και κυρίως αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα, σε χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, όπου οι δικαιούχοι θα αντιμετωπίζονται σαν πελάτες και θα προτιμούνται μόνο οι "φερέγγυοι".

Ετσι στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ποσό του δανείου που δινόταν στον δικαιούχο, προερχόταν κατά το μισό από χρήματα του ΟΕΚ, άτοκα και το μισό απ' τις τράπεζες με το ισχύον επιτόκιο.

Στη δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται τα δάνεια ΕΣΑΚ (Ενιαίο Στεγαστικό Ανακυκλούμενο Κεφάλαιο), όπου το ποσό του δανείου προέρχεται αποκλειστικά μεν από τον ΟΕΚ, αλλά είναι έντοκο, με επιτόκιο 10%.

Η πρώτη σημαντική προσπάθεια άμβλυνσης του κοινωνικού χαρακτήρα γίνεται επί ΝΔ, με την εμφάνιση παράλληλα με τα άλλα προγράμματα και των δανείων διπλής επιδότησης (Ν. 2116). Ουσιαστικά οι δικαιούχοι στέλνονται "βορά" στις τράπεζες, οι οποίες αναλαμβάνουν να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του δανείου και ο ΟΕΚ περιορίζεται να επιδοτεί το επιτόκιο, ενώ ανάλογη επιδότηση του επιτοκίου γίνεται και απ' το κράτος. Το κυριότερο είναι ότι πλέον ο δικαιούχος εκτός της έγκρισης της δανειοδότησης από τον ΟΕΚ (αν ποτέ την πάρει), περνά τώρα και απ' την "κρησάρα" των λεγόμενων τραπεζικών κριτηρίων.

Η προσπάθεια συνεχίζεται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με το Ν. 2224 θεσπίζει δυσμενέστερους όρους για την έγκριση δανειοδότησης με το πρόγραμμα διπλής επιδότησης και ταυτόχρονα μετατρέπει τον Οργανισμό σε "εργολάβο υπέρ τρίτων".

Το τελευταίο χτύπημα έρχεται με τις πρόσφατες εξαγγελίες περί στεγαστικών ομολόγων και στεγαστικού Ταμιευτηρίου, του υπουργού Εργασίας και του προέδρου ΟΕΚ, πάντα στο όνομα του να εξοικονομήσει χρήματα ο Οργανισμός και να υλοποιήσει τα "φιλόδοξα" - όπως οι ίδιοι αποκαλούν - δανειοδοτικά του προγράμματα. Οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα ή εποχιακά απασχολούμενοι, όπως οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι και όσοι γενικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη της στεγαστικής συνδρομής του ΟΕΚ, που ήδη έχουν εξοβελιστεί απ' τα μεγάλα δάνεια, τώρα θα αποκλείονται πλήρως.

Ωστόσο η "κατ' εξακολούθηση απάτη" δεν αφορά μόνο την παροχολογία με ημερομηνία λήξης τις εκλογές ή τον αποκλεισμό των οικονομικά ασθενέστερων. Ακόμα και όσοι κάποια στιγμή δουν "φως στο τούνελ", το δάνειο τελικά που θα πάρουν θα είναι το ανώτερο - αν γίνουν πράξη οι πρόσφατες εξαγγελίες - περίπου 12 εκατ. δραχμές. Και αυτό όταν στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες πωλείται το τριάρι, για παράδειγμα, στην τιμή των 25-30 εκατ. δραχμών.

Η εκμετάλλευση, είτε για κομματικές ψηφοθηρίες είτε για άλλες σκοπιμότητες... έχει πλήξει βαριά το κύρος του ΟΕΚ. Και όμως έχει τεράστιες δυνατότητες. Εκείνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση για να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων - δικαιούχων, χάρη στους οποίους "στέκεται στα πόδια του". Τέτοια πολιτική βούληση έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν και οι δυο εταίροι του δικομματισμού. Αντίθετα τα σχέδιά τους κινούνται πέρα απ' τη ρουσφετολογική εκμετάλλευση σε μια πιο "επικίνδυνη" κατεύθυνση. Μπροστά στους χιλιάδες δικαιούχους εργαζόμενους ενόψει και των εκλογών αναδεικνύονται δυο δρόμοι. Να αποδεχτούν να εξαπατηθούν για άλλη μια φορά και ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην ευόδωση των επικίνδυνων σχεδίων, είτε υπερψηφίζοντας έναν απ' τους δυο μονομάχους είτε τα συνεταιράκια τους, που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέχτηκαν ή και στήριξαν τις επιλογές των πρώτων. Ο δεύτερος δρόμος είναι να αγωνιστούν για έναν ΟΕΚ που να εκπληροί πλήρως το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δυναμώνοντας και με την ψήφο τους εκείνη την πολιτική δύναμη που στάθηκε στο πλευρό τους, τη μόνη δύναμη αντίστασης, το ΚΚΕ.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ