Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

"Θα δώσουμε και συντάξεις... "

Πρωτοφανής η επιχείρηση ψηφοθηρίας, που έχουν εξαπολύσει οι δικομματικοί εκπρόσωποι, με αφορμή τις αγροτικές συντάξεις.

Παλαιομοδίτης ο αρχηγός της ΝΔ, Εβερτ, ακολούθησε την παράδοση και υποσχέθηκε αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 10.000 δραχμές το μήνα. Συνειδητά, όμως, απέκρυψε ότι και το νεοδημοκρατικό αυτό ΕΚΑΣ είναι ανίκανο παντελώς να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού, εκτός των άλλων, μετά από δύο τρία χρόνια οι συντάξεις θα ξαναβρεθούν στο σημερινό απαράδεκτο επίπεδο...

Από την άλλη, ο "εκσυγχρονιστής" αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, μηχανεύτηκε νέους τρόπους εξαπάτησης των αγροτών. Υπόσχεται και διατυμπανίζει νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα θεσμοθετηθεί το 1997 και θα αρχίσει να αποδίδει μετά από 15 χρόνια... Παραγράφει έτσι αυτόματα, τους 700.000 σημερινούς συνταξιούχους αγρότες και τους καταδικάζει στο εξευτελιστικό σημερινό "φιλοδώρημα",... παρέχοντάς τους, για παρηγοριά, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αυτά, όλα κι όλα! Κι ενώ, η τιμαριθμική αυτή αύξηση θα ισοδυναμεί το Γενάρη του 1997, με 4.000 δραχμές, έχουν ήδη ετοιμαστεί τα σχέδια, για νέες, ακόμη μεγαλύτερες αφαιμάξεις του αγροτικού εισοδήματος.

Δεύτερον - και υποτίθεται το σπουδαιότερο από τις εξαγγελίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ - είναι η μετατροπή σε κύρια, της πρόσθετης σύνταξης, που δίνεται τώρα στους εν ενεργεία αγρότες. Σύμφωνα, με την εξαγγελία αυτή, οι αγροτικές συντάξεις θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το έτος 2012 και θα ωφεληθούν, υποτίθεται, οι αγρότες, που θα "βγαίνουν" σε σύνταξη από κει και πέρα. Μόνο, που και σ' αυτές τις εξαγγελίες ταιριάζει το "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Και τούτο, γιατί οι αγρότες θ' αρχίσουν να πληρώνουν άμεσα και μάλιστα, βαριά, για μια σύνταξη, που θα είναι αυξημένη - μετά από 15 χρόνια - μόνο κατά 32% απ' αυτή, που θα παίρνανε με το σημερινό σύστημα της πρόσθετης ασφάλισης και χωρίς να πληρώσουν, βέβαια, όλα τα νέα χαράτσια.

Χαράτσια, τα οποία αποκρύπτει ο Κ. Σημίτης, προφανώς για λόγους προεκλογικούς και ψηφοθηρικούς. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, προβλέπει τα παρακάτω και μόνο αν αυτά υλοποιηθούν θα δοθεί η αύξηση κατά 32% της κατώτερης σύνταξης των αγροτών μετά από 15 χρόνια:

- Αμεση αύξηση της κατώτερης εισφοράς κατά 92%, δηλαδή 83.880 δραχμές το χρόνο από 43.680 δραχμές, που ισχύει με το σημερινό σύστημα της πρόσθετης ασφάλισης.

- Παρακράτηση ποσοστού 3% επί των επιδοτήσεων όλων των αγροτικών προϊόντων. Ποσό αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα για τα προϊόντα, στα οποία η επιδότηση αποτελεί το μεγάλο ποσοστό της αξίας τους (π.χ. στα καπνά "Βιρτζίνια" η επιδότηση είναι ίση με το 95% της συνολικής αξίας).

- Παρακράτηση ποσοστού 2% επί της αξίας των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων.

- Αμεση εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ίση με το 15% της εισφοράς για σύνταξη.

Αποδεικνύεται έτσι ότι οι υποσχέσεις για συνταξιοδοτικές παροχές στους αγρότες αποτελούν το προκάλυμμα για "να βάλει το χέρι" ακόμη βαθύτερα στην τσέπη τους. Βεβαίως, είναι γελασμένοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν πιστεύουν ότι μπορούν με τέτοιες λαθροχειρίες και ψηφοθηρικές υποσχέσεις να εξαπατήσουν ξανά τους αγρότες και να κλέψουν την ψήφο τους. Θα πάρουν την απάντησή τους στις εκλογές. Πολύ περισσότερο που, όπως αποκαλύπτεται, και τα δύο κόμματα δεσμεύονται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ που οδηγούν σε ραγδαίες καταστροφικές εξελίξεις στη γεωργία και στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών στα λίγα επόμενα χρόνια. Θα τους ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ οι αγρότες, ψηφίζοντας μαζικά ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ