Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιβλίο

Σοφά παραμύθια

Φίλε αναγνώστη, αν πριν ψηφίσεις διαβάζεις το "Ρ", πες στον αναποφάσιστο μέχρι να μπει στο παραβάν συγγενή, φίλο και γείτονά σου, πως υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος λόγος να "αντεπιτεθεί" στα ευρωλάγνα κόμματα με ψήφο στο ΚΚΕ: Ο κίνδυνος του αναλφαβητισμού, που επέρχεται για τα αυριανά παιδιά κι εγγόνια του. Κίνδυνος υπαρκτός, που εξαπλώνεται ολοταχώς, όπως βεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία και απειλεί ξανά το λαό. Και γι' αυτό, εκτός από την αξία και ομορφιά του, η στήλη επέλεξε σήμερα το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι "Διηγήματα, Μύθοι και Παραμύθια" (μετάφραση Πέτρου Ανταίου, εικονογράφηση Β. Γκαλντιάεφ, εκδόσεις "Ωκεανίδα"). Ενα βιβλίο για παιδιά, που ευφραίνει και μεγάλους σε ώρες κούρασης ή θλίψης. Ενα βιβλίο - επιλογή διηγημάτων, μύθων και παραμυθιών του Τολστόι, με τα οποία ο "γίγαντας" της ρώσικης λογοτεχνίας, στο "σχολειό" που δημιούργησε στο αγρόκτημά του, μάθαινε γράμματα σε φτωχά αγροτόπαιδα της αναλφάβητης τσαρικής Ρωσίας. Το "Νέο Αλφαβητάριο" και τα τέσσερα "Αναγνωστικά" με ιστορίες, μύθους και παραμύθια του Τολστόι, διδάσκονταν για πολλά χρόνια τα παιδιά της Ρωσίας. Κάλλιστες όμως για τον αναγνώστη, αντί άλλων δικών μας σχολίων, δυο μικρές, αλληγορικά διδακτικές ιστοριούλες του Τολστόι:

"Το εύρημα": "Κάποτε δύο άνθρωποι, εκεί που περπατούσαν στο δρόμο, βρήκαν ένα βιβλίο και άρχισαν να μαλώνουν ποιος από τους δυο θα το πάρει. Εκείνη τη στιγμή κάποιος περνούσε από κει κοντά και τους ρώτησε: - "Ποιος από τους δυο σας ξέρει να διαβάζει; ". - "Κανένας". - "Τότε τι το θέλετε το βιβλίο; Τσακώνεστε σαν εκείνους τους φαλακρούς που μάλωναν για ένα χτένι κι ας μην είχαν τρίχα στο κεφάλι"".

"Ο γέρος και οι μηλιές": "Ενας γέρος φύτευε μηλιές. Κάποιοι που τον είδαν, του είπαν: "Γιατί φυτεύεις αυτές τις μηλιές γέρο; Πρέπει να περιμένεις πολλά χρόνια τον καρπό τους. Δε θα προφτάσεις να φας μήλα απ' τις μηλιές σου". Ο γέρος είπε: "Εγώ δε θα φάω, αλλά θα τρώνε άλλοι και θα μ' ευγνωμονούνε"".

Τη "μηλιά" που "φυτεύει" η σημερινή ψήφος υπερενίσχυσης του ΚΚΕ - και για ισχυρότερο αγώνα υπέρ του δικαιώματος όλου του λαού στη μόρφωση - σίγουρα οι αυριανοί θα την ευγνωμονούνε...

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ