Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Αθλια κατάσταση στο ρωσικό στρατό

Το κύμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, λόγω της μεγάλης εξαθλίωσης του πληθυσμού και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αυξάνει κάθε μέρα. Πρόσφατα μερικές εκατοντάδες άτομα στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων και Υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας πραγματοποίησαν πικετοφορία διαμαρτυρίας στην έδρα της κυβέρνησης. Κύρια αιτία της διαδήλωσης, η μη καταβολή των μισθών και η άθλια κατάσταση του στρατού. Τα αιτήματα και οι διαθέσεις των διαδηλωτών εκφράζονταν στα πολυάριθμα πλακάτ: "Επιστρέψτε στο στρατό τα χρέη και ο στρατός θα κάνει το χρέος του!", "Κύριοι δώστε στο λαό τη Ρωσία, στους γέρους τον ύπνο, στα παιδιά τα παιδικά χρόνια, στο στρατό την τιμή, το χρέος, τη δόξα!", "Αίσχος στους καταστροφείς του στρατού και της πατρίδας! ", "Ο λαός θα υπερασπιστεί το στρατό!", "Μην οδηγείτε τη γενιά μας στην πείνα, την εξαθλίωση και την ταπείνωση!", "Κύριε Πρόεδρε! Σε εκλέξαμε με ελπίδα, εκλεγήκατε, ελπίδα, όμως, καμιά", "Κύριε Τσερνομίρντιν, μη φτύνεις στο πηγάδι, γιατί μπορεί να χρειαστεί νερό να πιεις και συ. Ο στρατός χρειάζεται φροντίδα κι όχι υποσχέσεις!".

Αιτήματα πολύ επίκαιρα. Τον Ιούλη, για παράδειγμα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έλαβε για την καταβολή των μισθών των στρατιωτικών και των υπαλλήλων του ρωσικού στρατού μόνο το 4,4% του αναγκαίου ποσού. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη δε δόθηκε τίποτα. Για τη δεινή κατάστασή τους μίλησαν στο "Ρ" ορισμένοι διαδηλωτές.

Γιούρι Ντούρνιν, εργαζόμενος της 75ης πολυκλινικής των στρατευμάτων αντιαεροπορικής άμυνας:

"Η κατάσταση του προσωπικού είναι πολύ δύσκολη. Τα κτίρια καταρρέουν, χρήματα δεν υπάρχουν. Ο ιματισμός της πολυκλινικής μένει άπλυτος, θέρμανση δεν υπάρχει, το ηλεκτρικό φως είναι απλήρωτο από την αρχή του χρόνου, και μόλις το ανάβουν".

- Επί σοβιετικής εξουσίας, που μερικοί τώρα τόσο την αναθεματίζουν, δοκιμάσατε κάτι παρόμοιο;

- Μα τι λέτε! Αλλο σύστημα υπήρχε τότε! Η χώρα φρόντιζε για το στρατό. Υπηρέτησα 20 χρόνια και δεν μπορούσα τότε να φανταστώ ούτε στον ύπνο ότι κάποτε δε θα μπορώ να θρέψω την οικογένειά μου, ότι δε θα παίρνω το μισθό μου και δε θα έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γενικά, η κατάστασή μας είναι τρομερή.

Μπορίς Κιριτσένκο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πόλης του συνδικάτου εργαζομένων στον κεντρικό μηχανισμό των μονάδων της πολεμικής αεροπορίας:"Η διαδήλωσή μας δε συνδέεται μόνο με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών, ο οποίος είναι τόσο μικρός που δε φτάνει για μια κανονική ζωή. Μας ανησυχεί η γενική αποσύνθεση στο στρατό. Δεν υπάρχει κανονική τροφοδοσία, δεν υπάρχουν χρήματα για στρατιωτικές παραγγελίες, δεν έχουν με τι να ζήσουν, προπαντός στα απομακρυσμένα φρουραρχεία, όπου τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών δεν έχουν πού να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που λειτουργούν με βάση την οικονομική ιδιοσυντήρηση έχουν να πληρωθούν έξι μήνες. Ολοι τους σκόρπισαν παντού και τώρα, στα πρόθυρα του χειμώνα, στα φρουραρχεία δεν υπάρχει ελπίδα ότι τα σπίτια θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Γι' αυτό και στην κινητοποίησή μας συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των όπλων: πολεμική αεροπορία, αντιαεροπορική άμυνα, πυραυλικές δυνάμεις, χερσαίες δυνάμεις, πολεμικό ναυτικό, εργαζόμενοι του κεντρικού μηχανισμού του υπουργείου Αμυνας".

Σπαρτάκ Αρζάβκιν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων Εργατών και Υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων:

"Τα χρέη για τους μισθούς των στρατιωτικών ανέρχονταν την 1η Σεπτέμβρη στα 6,1 τρισ. ρούβλια. Δε μας υπόσχονται τίποτα. Το συνολικό χρέος του υπουργείου Αμυνας ανέρχεται στα 25 τρισ. ρούβλια. Το υπουργείο ζήτησε από την κυβέρνηση 33 τρισ. ρούβλια για να βουλώσουν όλες οι τρύπες, αλλά για την ώρα η κυβέρνηση μας ζητάει να κάνουμε υπομονή. Με το υπόμνημα, που επέδωσε η Ομοσπονδία μας στην κυβέρνηση, ζητάμε: να αποσβεστούν ως την 1η Σεπτέμβρη τα χρέη για τους μισθούς του πολιτικού προσωπικού και να εξασφαλιστεί στο εξής η έγκαιρη καταβολή τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εξασφαλιστεί η κανονική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με βάση την οικονομική ιδιοσυντήρηση και των οργανισμών του υπουργείου Αμυνας, να καθοριστεί ένα ακριβές πρόγραμμα χρηματοδότησης κατά τρίμηνο των Ενόπλων Δυνάμεων στο τρέχον έτος, η Κρατική Δούμα να επανεξετάσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 1997 σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και την ύπαρξη των επιχειρήσεων και οργανισμών με βάση την οικονομική ιδιοσυντήρηση".

Επομένως, τα αιτήματα είναι οικονομικά, ωστόσο, η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. "Δεν έχουμε τη διάθεση να ανεχτούμε άλλο!". Αυτά τα λόγια των μετεχόντων στην πικετοφορία, προφανώς, εκφράζουν σήμερα τις γενικές διαθέσεις στο στρατό, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση βρίσκουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν τα ισχυρά υπουργεία, που αποτελούν το στήριγμα του καθεστώτος τους. Για παράδειγμα, τον Ιούλη οι ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικών για την καταβολή των μισθών ικανοποιήθηκαν κατά 96%, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας κατά 100%.

"Αυτές οι διακρίσεις στη χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί σταμάτησε η στρατιωτική μεταρρύθμιση, γιατί πεινούν και είναι γυμνοί οι στρατιώτες, γιατί δεινοπαθούν οι γυναίκες και τα παιδιά των αξιωματικών και αυξάνει το κύμα διαμαρτυριών των οικογενειών των στρατιωτικών και των στρατιωτικών συνδικάτων. Ηρθε η ώρα οι ηγέτες του κράτους να κοιτάξουν στα μάτια τους στρατιωτικούς και να δώσουν τίμια απάντηση: "Εχει άραγε ανάγκη η Ρωσία από το στρατό;"", αναφέρεται στη δήλωση της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας. Εχοντας υπόψη την πολιτική απέναντι στο στρατό που εφαρμόζουν οι Γιέλτσιν - Τσερνομίρντιν, η απάντηση είναι αρνητική.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα (2023-09-05 00:00:00.0)
«Αντ' αυτού»... (2018-01-24 00:00:00.0)
Φιλόδοξο σχέδιο ανανέωσης των εξοπλισμών της (2010-12-24 00:00:00.0)
Αυξάνεται η διαφθορά στο στρατό (2009-07-15 00:00:00.0)
Διαχειριστικές υποσχέσεις της κυβέρνησης Πριμακόφ (1998-09-25 00:00:00.0)
Ο φτωχός συγγενής των στρατιωτικών δαπανών (1995-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ