Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Ολοταχώς για χειρότερες μέρες

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρέξροντ, θεωρεί ότι η στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει πλέον παρέλθει. Η πραγματική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στη διάρκεια του δεύτερου τρίμηνου αυτού του χρόνου κατά 1,2%, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού, έχει επιβεβαιώσει την αντίληψη του κυβερνητικού Συνασπισμού ότι η συγκυρία αρχίζει να κάνει και πάλι θετικά βήματα.

Πέρα, όμως, από τις οποιεσδήποτε αισιόδοξες διαπιστώσεις του Ρέξροντ, οι οικονομικές προοπτικές στη χώρα, κάθε άλλο παρά ρόδινες διαγράφονται: Οι πληροφορίες που έρχονται από τον τομέα της παραγωγής μιλούν για υποχώρησή της. Οι εξελίξεις στον επίμαχο τομέα των επενδύσεων, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και μείωση της μαζικής ανεργίας είναι αρνητικές. Ταυτόχρονα, ανησυχητική στασιμότητα παρατηρείται στην ατομική κατανάλωση και το λιανικό εμπόριο μια και διαπιστώνεται μείωση της αγοραστικής ικανότητας των Γερμανών εργαζομένων λόγω της πτώσης του πραγματικού τους εισοδήματος. Κι εδώ δεν υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης αφού είναι σίγουρο ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας θα προσλαμβάνει όλο και πιο δραματικές διαστάσεις... Ανοδικές τάσεις σημειώνονται μόνο στους τομείς των εξαγωγών και υπηρεσιών.

Ο Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην τελευταία του Εκθεση, που αφορά την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, προβλέπει κατ' αρχάς για τον επόμενο χρόνο μια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2 - 3%. Ομως, μια τέτοια οικονομική άνοδος, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να λύσει τα επείγοντα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα. Ετσι, λοιπόν, στη διάρκεια αυτού του χρόνου θα πρέπει στα σίγουρα να υπολογίζει κανείς σε μια παραπέρα μείωση της απασχόλησης κατά 1%, που στην πράξη σημαίνει ότι άλλοι 3.000 άνθρωποι θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, που σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, είναι 4 εκατομμύρια περίπου.

Αλλά, ακόμα και μια οικονομική άνοδος της τάξης του 2,5% στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, πάντα κατά την Εκθεση του ΟΟΣΑ, στους πιο βασικούς τομείς της βιομηχανίας - αυτοκινητοβιομηχανία, μηχανοκατασκευές - θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών θέσεων εργασίας, κάτι που σήμερα θεωρείται εντελώς βέβαιο. Παράλληλα, όμως, και σε διάφορους τομείς των υπηρεσιών προβλέπεται μια σαφής υποχώρηση της απασχόλησης. Κι όλα αυτά θα έχουν άμεσες αρνητικές επιδράσεις στο ήδη μειούμενο πραγματικό εισόδημα δεκάδων εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων.

Ταυτόχρονα όμως, και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Μπλιμ, είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί ότι τα καυτά προβλήματα που απασχολούν γενικά τους εργαζόμενους δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν σεσύντομο χρονικό διάστημα, καθώς εδώ πρόκειται για δραστικές κοινωνικές περικοπές, γεγονός που σημαίνει παραπέρα ξήλωμα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Τα νέα μέτρα λιτότητας

Στο μεταξύ, τα πρόσφατα μέτρα σκληρής λιτότητας, τα οποία αποφασίστηκαν από την Ομοσπονδιακή Βουλή, αρχίζουν άμεσα να εφαρμόζονται: Στους τομείς των Οικοδομών, του Μετάλλου και της Χημείας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προχωρούν ήδη στη δραστική μείωση κατά 20% των μισθών των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειάς τους όταν δεν μπορούν να εργαστούν. Και κάτι πρωτοφανές και προκλητικό: Ο σύλλογος των Επιχειρηματιών Μετάλλου έδωσε ήδη κατευθύνσεις στις σχετικές περιοχές της Γερμανίας, ώστε στο τέλος αυτού του χρόνου να καταγγείλουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, τα Συνδικάτα φέρονται αμετάκλητα αποφασισμένα ν' αντισταθούν στην αυθαιρεσία αυτή των Γερμανών μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (DGB), Κλάους Τζβίκελ, ασκώντας αυστηρότατη κριτική στον Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τόνισε ότι "η εκστρατεία καταλήστευσης των εισοδημάτων εργαζομένων εκ μέρους των μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχίζεται και μάλιστα με συνέπεια... Προκειμένου δε ν' αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση αναγκαίο είναι να ενισχυθεί η αντίσταση των εργαζομένων... ".

Ετσι, λοιπόν, η Επιτροπή Συλλογικών Συμβάσεων στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην περιοχή. Πάντως, τα σνδικάτα δε σταματούν να προειδοποιούν ότι έρχεται ένα "πολύ θερμό Φθινόπωρο" στη Γερμανία και φέρονται αποφασισμένα να μην κάνουν καμιά βασική υποχώρηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ιδιαίτερα στο καυτό ζήτημα μη καταβολής ολόκληρου του μισθού σε περίπτωση ασθένειας των εργαζομένων.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ