Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην "εντατική" η ειρηνευτική διαδικασία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΣΑΓΙΑ.-

Αντιφατικό χαρακτήρα έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: από τη μία πλευρά, συστοιχία ισραηλινών πυροβόλων βομβαρδίζει περιοχή του Νοτίου Λιβάνου, η οποία εφάπτεται στην ουδέτερη ζώνη. Από την άλλη, πληροφορίες φέρουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανάχιου και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, να έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι απόψεις της ηγεσία του Ισραήλ, παρατηρεί το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", σε ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ, διίστανται όσον αφορά το πρακτέο, μετά την αιματηρότερη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους εδώ και δεκαετίες. Είτε θα πρέπει ο Νετανάχιου να υποχωρήσει και να αποδεχτεί τελικά την ύπαρξη του αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους, την οποία επί μακρόν απέφευγε, λόγω του δριμύτατου πολιτικού κόστους και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, Λικούντ. 'Η διακινδυνεύει την εμπλοκή της χώρας σε μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση, όχι μόνο με τους Παλαιστινίους, αλλά και με άλλες δυνάμεις του αραβικού κόσμου.

Ούτως ή άλλως, δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η δήλωση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, προχτές στα Ηνωμένα Εθνη: "Η ειρηνευτική διαδικασία πνέει τα λοίσθια και ενδέχεται να ταφεί".

Ακριβώς αυτό προσπαθούν αγωνιωδώς να αποφύγουν οι ΗΠΑ, καθώς ο κίνδυνος πλήρους ανάφλεξης προκαλεί "συναγερμό" στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική διπλωματία πραγματοποιεί έκκληση προς Ισραήλ και Παλαιστίνη ότι "η βία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως", αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβώς βέβαιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ