Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι νέοι είναι ... άστεγοι

Ο αριθμός των άστεγων νέων στη Βρετανία έχει αυξηθεί, φτάνοντας τις250.000, με μια σημαντική αύξηση των κοριτσιών που εγκαταλείπουν το σπίτι τους και δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιο μεγάλο απ' ό,τι είχαν κατ' αρχάς επισημάνει οι διάφορες φιλανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μια ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι άστεγοι νέοι όλο και περισσότερο οδηγούνται στα ναρκωτικά και στον αλκοολισμό, στην πορνεία και σε μικροεγκληματικές ενέργειες, ώστε να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος της έρευνας Ανδρέας Ουίταμ Σμιθ δήλωσε ότι υπολογίζεται πως 1 στους 30 νέους ανθρώπους ηλικίας 16-25 είναι άστεγος, αριθμός που αυξάνεται στις επαρχίες και φαινόμενο που χαρακτηρίζεται πως παίρνει διαστάσεις με "μία τεράστια και απελπιστική αναλογία".

"Ο αριθμός των νέων που είναι άστεγοι στην πραγματικότητα όλο και αυξάνεται και ιδιαίτερα η αναλογία των κοριτσιών που είναι άστεγα", πρόσθεσε. "Είναι ένα τεράστιο τρομακτικό πρόβλημα και όσο πάει καιχειροτερεύει".

"Η οικογενειακή τους κατάσταση διαφέρει. Δεν είναι δηλαδή από ένα συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας... Μας απασχολεί ιδιαίτερα πως το πρόβλημα των αστέγων φέρνει και άλλες επιπτώσεις στην κοινωνία, όπως είναι η αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, ο αλκοολισμός και τα μικροεγκλήματα".

Ανάμεσα στα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όταν αποφασίζουν να φύγουν από τα σπίτια τους, είναι οι αλλαγές στο σύστημα επιδόματος, οι οποίες εφαρμόστηκαν το 1988 και ουσιαστικά είναι η απόσυρση των επιδομάτων σε νέους ηλικίας 16 και 17.

Υπάρχει επίσης και το "Κατς 22", νόμος που αναφέρει πως αν δεν υπάρχει προκαθορισμένη διεύθυνση κατοικίας, ο νέος, ο άνεργος δε δικαιούται να εισπράξει τα ελάχιστα επιδόματα που προσφέρει η κυβέρνηση, ούτε μπορεί να βρει δουλειά. Παράλληλα, αν δεν έχει ο νέος μια συγκεκριμένη εργασία, δεν έχει τη δυνατότητα να νοικιάσει διαμέρισμα.

Η έρευνα, που έχει τίτλο "Δεν επιλέγουμε να είμαστε άστεγοι", αναφέρεται και στους λόγους για τους οποίους οι νέοι αυτοί έφυγαν από τα σπίτια τους ή από συγκεκριμένες υπηρεσίες που τους είχαν αναλάβει και τι ακριβώς τους είχε συμβεί όταν τελικά κατέληξαν να ζουν στους δρόμους.

"Ημουν υπό την υπηρεσία προστασίας για τρία χρόνια και μου άλλαξαν 9 φορές τόπο κατοικίας και αυτό έκανε το μυαλό μου να ζαλίζεται", τόνισε κάποιος χαρακτηριστικά. Αλλος νεαρός που βρέθηκε στους δρόμους άστεγος είπε: "Η αστυνομία με έκανε να αλλάξω πολλές φορές μέρος, αλλά πού να πάω; Δε μου δώσανε καμιά συγκεκριμένη συμβουλή, απλά μου είπαν πως δεν μπορώ πια να μένω εκεί". Μια νεαρή γυναίκα θυμάται πως "κοιμόμουν και ξύπνησα ξαφνικά γιατί αισθάνθηκα ένα χέρι στο παντελόνι μου".

Πάντως αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το σύστημα επιδομάτων για παιδιά ηλικίας 16 και 17 χρόνων πρέπει να ξαναεφαρμοστεί. Και ακόμα πιο πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν πως τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία για τους άστεγους νέους είναι συγκλονιστικά, ιδιαίτερα σε μια χώρα που θέλει να αποκαλείται πολιτισμένη...

Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ