Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Νοτιοαφρικανοί πράκτορες πίσω από το φόνο του Ούλαφ Πάλμε;

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Οι νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες υπό το καθεστώς απαρτχάιντ ήταν αναμειγμένες στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλαφ Πάλμε, πριν δέκα χρόνια, υποστήριξε ο Νοτιοαφρικανός συνταγματάρχης, Γιουτζίν Ντε Κοκ, πρώην αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας, που δικάζεται αυτό τον καιρό στην Πρετόρια για 89 αδικήματα. Η εξέλιξη αυτή έκανε τις σουηδικές ανακριτικές αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν στη Νότια Αφρική αστυνομικούς για να ερευνήσουν αυτή την πληροφορία.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ντε Κοκ, ο Νοτιοαφρικανός κατάσκοπος Κρεγκ Ουίλιαμσον εμπλέκεται στο σχέδιο δολοφονίας του Πάλμε, που έφερε την κωδική ονομασία "Operation Long Reach". Ο Ντε Κοκ δε μίλησε για τα κίνητρα του Ουίλιαμσον, όμως, όπως είναι γνωστό, ο Ούλαφ Πάλμε είχε στενούς δεσμούς με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσων Μαντέλα στην περίοδο του Απαρτχάιντ. Ο Ουίλιαμσον θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους κατασκόπους της Ν. Αφρικής στις δεκαετίες του '70 και του '80. Ο τελευταίος, πριν μερικούς μήνες, είχε προβεί σε πολλές αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του καθεστώτος του απαρτχάιντ...

Πάντως, ο συνταγματάρχης Ντε Κοκ ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι έχει στην κατοχή του πληροφορίες που αποδεικνύουν το ρόλο των νοτιοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού στις 28 Φλεβάρη 1986.

Η Σόλβεϊγκ Ρίμπερνταλ, γενική εισαγγελέας στη Στοκχόλμη, που είναι επικεφαλής των ερευνών για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Πάλμε, δήλωσε χτες ότι δεν αποκλείεται η αποστολή ειδικής ομάδας αστυνομικών στη Ν. Αφρική για τη διερεύνηση του ισχυρισμού του Νοτιοαφρικανού συνταγματάρχη. "Είναι δύσκολο επί του παρόντος να εκτιμήσουμε αυτή την πληροφορία, αλλά το γεγονός ότι ο Ντε Κοκ είναι πρώην διοικητής των νοτιοαφρικανικών δυνάμεων ασφαλείας προσδίδει διαφορετική αξιοπιστία σ' αυτή την ιστορία" σημείωσε η εισαγγελέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ