Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Προσπάθησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Μπροστά στην κατακραυγή για την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, η κυβέρνηση επιχείρησε να πει ότι το θέμα το κατασκεύασαν τα ΜΜΕ!

Θορυβημένη η κυβέρνηση από την κατακραυγή που προκάλεσε η βάναυση πρόκληση προς τους εργαζόμενους με την περαιτέρω αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, επιχείρησε - ανεπιτυχώς όμως - χτες στη Βουλή να δικαιολογήσει την ενέργειά της.

Με τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του προέδρου της Βουλής θέλησε να εμφανίσει την όλη υπόθεση ως παραπληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η όλη προσπάθεια ήταν να δείξουν ότι τελικά η αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίστηκε.

Ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι με βάση τη νέα διάταξη η βουλευτική αποζημίωση δε διπλασιάζεται, αλλά αυξάνεται λίγο, καθώς από 870.000 δρχ. πηγαίνει στις 920.000 δρχ. (καθαρές αποδοχές) και είπε ότι η σύνδεση με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου ισχύει από το 1964.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, προχώρησε σεεπίθεση κατά των ιδιοκτητών κυρίως των Μέσων Ενημέρωσης, με σωστές κατά βάση διαπιστώσεις, οι οποίες όμως μικρή μόνο σχέση είχαν με το θέμα της αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης, την οποία προφανώς δεν εφηύραν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "πρέπει κάποτε ο ελληνικός λαός να μάθει τι συμβαίνει στο χώρο των ΜΜΕ, όπου εργάζονται ή υποαπασχολούνται και αποτελούν αντικείμενο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, στυγνής εκμετάλλευσης περίπου πέντε χιλιάδες κατά κανόνα νέοι άνθρωποι". Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το τι χρωστάνε οι διάφοροι εκδότες στο δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τόνισε ότι τα συμφέροντα των ιδιοκτητών δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του τόπου.

Οι αναφορές αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει αναδείξει το θέμα του ρόλου των ΜΜΕ, τόνισε: "Τα στοιχεία για τα χρέη των ιδιοκτητών των ΜΜΕ δε δίνονται, γιατί πρόκειται γι' αυτούς που πραγματικά κυβερνούν αυτό τον τόπο. Εχει γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Συμφωνούμε μαζί σας ότι όταν αυτά τα ΜΜΕ ασχολούνται με τη βουλευτική αποζημίωση κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι που αναδείχνουν αυτά τα θέματα είναι φοροφυγάδες, φοροκλέπτες χιλιάδων δισεκατομμυρίων. Ας μας φέρει κάποια στιγμή η κυβέρνηση τα στοιχεία για το πόσα χαρίζει κάθε χρόνο στους Λάτσηδες, τους Βαρδινογιάννηδες, στους Κοκκαλήδες και σε όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους, που είναι και οι καναλάρχες".

Αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων που έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής ο Στρ. Κόρακας είπε ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν αρνήθηκε τον έλεγχο για τα χρήματα που παίρνει από το κράτος, αλλά διευκρίνισε: "Ομως, επιμένουμε ότι έλεγχοι που αποβλέπουν στις εισφορές των μελών, είναι έλεγχοι που για μας μπορεί να δημιουργήσουν άλλου είδους προβλήματα". Αφού συμφώνησε με τη διαπίστωση ότι με τις νέες ρυθμίσεις δε διπλασιάζεται η βουλευτική αποζημίωση ανέπτυξε για μια ακόμα φορά τη θέση του ΚΚΕ τονίζοντας:

"Η αντίρρησή μας είναι ότι σε μία περίοδο που η Βουλή αυτή επιβάλει σκληρή μονόπλευρη και αντιλαϊκή λιτότητα πρέπει τουλάχιστον να μην προκαλεί και μάλιστα διά της τεθλασμένης, εξασφαλίζοντας πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις απ' ό,τι στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα".

Ο Στρ. Κόρακας είπε ότι για το ΚΚΕ υπάρχει θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, πολιτικό και ηθικό και γι' αυτό ζήτησε να ανασταλεί επ' αόριστο η ισχύς του Ζ Ψηφίσματος που προβλέπει τη σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου μέχρι να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για την οριστική αποδέσμευση των μισθών των δικαστικών από τη βουλευτική αποζημίωση.

Τη συμφωνία τους με την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης εξέφρασαν για μία ακόμα φορά οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ την αντίθεσή τους επανέλαβαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές και ανάμεσά τους τρεις τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ, με το αιτιολογικό ότι συνεπάγονται οικονομικό κόστος. Οι τροπολογίες του ΚΚΕ ζητούσαν διευθέτηση για το ειδικό επίδομα που έπαιρναν οι δικαστικοί υπάλληλοι, επέκταση των διατάξεων του μισθολογίου και στους δικαστές της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και αναπροσαρμογή των συντάξεων που παίρνουν οι συνταξιούχοι δικαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ