Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικές αντιδράσεις

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε χτες η ανακοίνωση της συμφωνίας σύνδεσης Τουρκίας και ψευδοκράτους του Ντενκτάς, καθώς εκτιμάται ως σοβαρή εξέλιξη και ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της διχοτόμησης της Κύπρου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που περιπλέκει, αν μη τι άλλο, ακόμα περισσότερο τη λύση του Κυπριακού και μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της "νέας τάξης πραγμάτων" που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, ένα βήμα που αποκαλύπτει και την ουσία και το περιεχόμενο της Συμφωνίας της Μαδρίτης, που, με τις παγίδες που κρύβει, κάθε άλλο παρά σε θετικές εξελίξεις οδηγεί. Και, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί με την πολιτική υποταγής στους Αμερικανούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την αναγόρευση αυτών των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε επιδιαιτητές των διαφορών στην περιοχή, διευκολύνει τα σχέδιά τους.

Ωστόσο και χτες η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου εξέφρασε την εμμονή της στην αποφασισμένη πολιτική. "Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός, με πολλή ηρεμία, συνεχίζει με συνέπεια να εφαρμόζει την πολιτική της, η οποία στηρίζεται σε δεδομένα, όπως το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις, οι αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών και τα οποία, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν ένα ελπιδοφόρο και θετικό πλαίσιο προοπτικής του Κυπριακού". Αντί άλλης αντίδρασης στη συμφωνία σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους Ντενκτάς, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε: "Δε θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν ούτε να μας οδηγήσει σε εκνευρισμό, ούτε σε αντιδράσεις οι οποίες ουσιαστικά θα είναι αυτό το οποίο επιδιώκουν (σ. σ. οι Τούρκοι)". Κατά τα άλλα, εξέφρασε την "προσωπική γνώμη" ότι "η πρωτοβουλία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χαρτί ωμού εκβιασμού απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (!), σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό το οποίο φοβούνται περισσότερο από το κάθε τι στην Τουρκία: την προώθηση, δηλαδή, της ενταξιακής διαδικασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάτι όμως το οποίο είναι σαφές ότι δεν μπορούν να το εμποδίσουν", εκτίμησε.

Αδιέξοδη πολιτική

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε πως "η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι αδιέξοδη. Αυτή την εποχή η διεθνής κοινότητα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσπαθεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και κινήσεις της Τουρκίας σαν τη χτεσινή (σ. σ. προχτεσινή) δε συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση", συμπλήρωσε ο Γ. Παπανδρέου και προειδοποίησε (την Τουρκία) πως "οι κινήσεις της δε συμβάλουν προς την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, αφού προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού".

Ανακοινώσεις για το πρόβλημα που δημιουργείται έκαναν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Από τη ΝΔ ο Γ. Βαρβιτσιώτης με δηλώσεις του τονίζει πως "οι πανηγυρισμοί μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Μαδρίτης, για νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαψεύστηκαν πολύ πιο σύντομα από όσο προέβλεπαν ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της. Η συνέχιση των προκλητικών παραβάσεων - παραβιάσεων του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου, οι πρόσφατες δηλώσεις Γιλμάζ περί μη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και η χτεσινή ανακοίνωση για τα μέτρα σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους Ντενκτάς αποδεικνύουν περίτρανα ότι η πολιτική του "καλού παιδιού" που ακολουθεί ο Κ. Σημίτης έναντι της Τουρκίας όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματική για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά αποθρασύνει την Αγκυρα και τους υποστηρικτές της".

Αποσιώπηση...

Ο Συνασπισμός αναφέρει ότι η συμφωνία σύνδεσης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία συνιστά εξέλιξη μείζονος σημασίας. Ωστόσο, περιορίζει το όλο πρόβλημα στην τουρκική προκλητικότητα και αποσιωπώντας το ρόλο των Αμερικανών και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, καλεί σε σύνολο πρωτοβουλιών και ενεργειών στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και να εξουδετερωθούν οι προσπάθειες υπονόμευσης της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου! Καταλήγει, όπως πάντα, στο γνωστό αίτημα (διά πάσαν νόσον... ) για άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών. Το ΔΗΚΚΙ τονίζει πως η προκλητική συμφωνία απέδειξε ότι η συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο υπογράφτηκε. Καλεί την κυβέρνηση να αφυπνιστεί, γιατί διαφορετικά μας περιμένουν ακόμα μεγαλύτερα δεινά...

Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς,αφού κάνει λόγο για εξέλιξη της Συμφωνίας της Μαδρίτης "σε Βατερλό" και "για σύμφωνο ελληνικής ντροπής" ζητά αντίδραση "άμεση και δυναμική", γιατί σε λίγο μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ο Αττίλας.. Ανάλογου ύφους δηλώσεις έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό και ο γνωστός Στ. Παπαθεμελής,λέγοντας πως "πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη της, η Συμφωνία της Μαδρίτης ανετράπη και κουρελιάστηκε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβληματίζει η διγλωσσία της Αγκυρας (2003-11-11 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-21 00:00:00.0)
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ (1997-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ