Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 41ο ΜΕΡΟΣ}

Ο Αργέδας ταξιδεύει για Νέα Υόρκη - Λίμα - Βολιβία

41ο ΜΕΡΟΣ

Ο Αργέδας έφτασε στην πρωτεύουσα του Περού στις 7 Αυγούστου του 1968 και κατήγγειλε τις ενέργειες της CIA και της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της χώρας του. Είπε ότι επέστρεφε στη Βολιβία για να ξεσκεπάσει τη CIA, η οποία ανέπτυσσε δράση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα κατέλυε την εθνική ανεξαρτησία διαφόρων λατινοαμερικάνικων κρατών.

Πηγές της Βολιβίας εξήγησαν ότι ο Μπαριέντος επέτρεψε την επιστροφή του Αργέδας στη χώρα και ότι κρατούσε πάντα θετική στάση απέναντί του, γιατί ο πρώην υπουργός γνώριζε πολλά μελανά σημεία της πολιτικής και ιδιωτικής του ζωής, που έτσι και τα αποκάλυπτε, θα ήταν το τέλος της κυβέρνησής του.

- Γνώριζε ότι από το 1960 ο Αργέδας ήταν πράκτορας της CIA, στρατολογημένος απ' το Βορειοαμερικανό συνταγματάρχη Εντουαρντ Φοξ, μετά από εισήγηση του επίσης πράκτορα της CIA Χούλιο Σανχίνες Γκοϊτία, τον οποίο και διόρισε πρέσβη του στην Ουάσιγκτον.

- Γνώριζε ότι κάθε βδομάδα συναντιόταν με τον αρχηγό του σταθμού της CIA στη Λα Πας, ο οποίος τον πλήρωνε γι' αυτές του τις υπηρεσίες και του κατέθεσε τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Γνώριζε ότι ο αξιωματούχος της CIA Νίκολας Λεοντίρις του έδωσε ένα σημαντικό ποσό - σ' ένα διαμέρισμα που είχε η CIA απέναντι από το ιατρείο του δόκτορα Οσκαρ Σεράνο - για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του δόκτορα Βίκτωρ Πας Εστενσόρο.

- Γνώριζε τις δωροδοκίες συγκεκριμένων στρατιωτικών, πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστικών στελεχών.

Χάρη σ' αυτούς τους σοβαρούς λόγους, ο Αργέδας μπόρεσε να επιστρέψει στη Λα Πας. Στις 17 Αυγούστου του 1968, σε μια συνέντευξη Τύπου, κατάγγειλε την ανάμειξη της CIA και της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα του.

Οι αποκαλύψεις του Αργέδας προκάλεσαν μαχητικές διαδηλώσεις. Κατηγορούσαν την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας για συνενοχή με την πρεσβεία των ΗΠΑ και τη CIA και απαιτούσαν την απέλαση του πρέσβη και των αξιωματικών και πρακτόρων της CIA. Φώναζαν συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της CIA και του πρέσβη. Στους τοίχους των Πανεπιστημίων και στους τριγύρω δρόμους εμφανίστηκαν συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, τη CIA, τον Χέντερσον και τον Μπαριέντος. Καλούσαν να διεξαχθεί δίκη, να κριθούν και να καταδικαστούν σε θάνατο.

Ο Τύπος ανέφερε ότι στις 22 Αυγούστου του 1968, διάφοροι αξιωματούχοι της CIA εγκατέλειψαν τη Βολιβία με ειδική πτήση που έγινε μόνο και μόνο για τη μεταφορά τους. Μέχρι και ο Τόμας Χάζλετ, αρχηγός του σταθμού της CIA, εγκατέλειψε τη βολιβιανή πρωτεύουσα.

Κάποιοι έφυγαν, αλλά ήδη είχαν στείλει άλλους, γιατί στις 2 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς έφτασε στη Βολιβία, για να αντικαταστήσει τον Χάζλετ, ο Τζον Ρόναν Χίγκινς. Είχαν προηγηθεί οι αξιωματούχοι της CIA Ρίτσαρντ Ολσον, που έφτασε στις 4 του Γενάρη, Αρθουρ Πορν στις 5 και Ουίλιαμ Μπόνερ στις 4 του Ιούνη.

Η παράδοση του Ημερολογίου του Τσε στην Κούβα και οι κατοπινές συνέπειες, προκάλεσαν στις βορειοαμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βολιβία ένα ισχυρό πλήγμα.

Η αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αντικατάσταση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βολιβία

Η κριτική ενάντια στο ρόλο και την ανάμειξη του Ντάγκλας Χέντερσον γινόταν σε όλα τα επίπεδα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας και οι διάφοροι υπάλληλοί της δέχονταν συνεχώς απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή τους, καθώς και ανώνυμα γράμματα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν πλατιά γνωστός στη Βολιβία για τους πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς που εκτόξευε εναντίων των Βολιβιανών: έλεγε ότι ήταν διεφθαρμένοι, άτομα του χειρότερου είδους, τεμπέληδες, κλέφτες, αργόσχολοι, άβουλοι, ψεύτες, άνθρωποι που δεν μπορούσε να τους εμπιστευτεί κανένας. Λυπόταν που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε στείλει σ' έναν "τόπο αηδιαστικό και βρόμικο", που είχε καταστρέψει τη διπλωματική του καριέρα. Περιφρονητικά επαναλάμβανε ότι δεν ήθελε να επιστρέψει ποτέ σ' αυτή τη χώρα των Ινδιάνων, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μασουλάνε κόκα.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανήσυχη από τις τόσες διαμαρτυρίες και τις επιθέσεις κατά των εκπροσώπων της, όπως και από τις απειλές κατά των υπαλλήλων της στη Βολιβία, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Ντάγκλας Χέντερσον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διόρισε έναν άνθρωπο, που μπορούσε να απαλείψει την υπεροψία και την περιφρόνηση του Χέντερσον απέναντι στους Βολιβιανούς. Η ευθύνη έπεσε στον κ. Ραούλ Χ. Κάστρο, Βορειοαμερικανό πολίτη, γεννημένο στο Μεξικό στις 12 Ιούνη του 1916, δικηγόρο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Οι βορειοαμερικανικές αρχές εκτίμησαν ότι λόγω της λατινοαμερικάνικης καταγωγής του, θα κατάφερνε να κάνει τους Βολιβιανούς να ξεχάσουν τις τόσες προσβολές. Αυτός ο διπλωμάτης είχε αρχίσει την καριέρα του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σαν βοηθός στο προξενείο του Αγουας Πριέτας στα μεξικάνικα σύνορα το 1941. Τον Οκτώβρη του 1964 τον διόρισαν πρέσβη στο Σαλβαδόρ, όπου και έμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1968, οπότε τον έστειλαν στη Βολιβία.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 42ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ