Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν επιτρέπεται να λησμονήσουμε

"Οχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι", βροντοφώναξαν προχτές οι αγωνιστές της ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη και έστειλαν ισχυρό μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής του. Εξω από το αμερικανικό Προξενείο, έδωσαν την υπόσχεση στα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα του πιο αποτρόπαιου εγκλήματος, να δυναμώσουν τη δράση τους και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλειρηνικού κινήματος, ικανού να βάλει φραγμό στα μέτρα εναντίον της ειρήνης και της δικαιοσύνης και να ανατρέψει τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από το αμερικανικό Προξενείο και τίμησαν τα αθώα θύματα των δύο ιαπωνικών πόλεων, που πλήρωσαν αναίτια τη θηριωδία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πενήντα δύο χρόνια μετά τον ατομικό βομβαρδισμό, διαδήλωσαν ότι δεν επιτρέπεται να λησμονήσουμε, δεν πρέπει να συγχωρήσουμε τους αυτουργούς αυτού του πρωτοφανούς μαζικού εγκλήματος. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης και κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να δυναμώσει τον αγώνα για ειρήνη, φιλία και ισότιμη συνεργασία. Να πει "όχι" στα διχοτομικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Κύπρο και το Αιγαίο. Να βάλει φρένο στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνησης και να διεκδικήσει την αξιοποίηση των πόρων που σπαταλιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς σε έργα ειρηνικά, για το ψωμί, τον πολιτισμό, την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης ανέγνωσε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας, ενώ αμέσως μετά το θυροκόλλησαν στην πόρτα του αμερικανικού Προξενείου.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Μακεδονομάχων στη συμβολή των Οδών Εγνατίας - Αγίας Σοφίας και Πλάτωνος, όπου ακολούθησε συναυλία με αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό τραγούδι. Καλλιτέχνες της πόλης, μέσα από την ερμηνεία αξέχαστων δημιουργιών του Θεοδωράκη και άλλων, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης. Ολοι μαζί διεκδίκησαν τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την άμεση απομάκρυνση των ατομικών όπλων από τον Αραξο και όλη την Ευρώπη, το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Βαλκανική και στις άλλες περιοχές του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ