Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΛΚΙΣ
Φαρμάκι το νερό για 13 κοινότητες

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου στη Βουλή

Τεράστια είναι η μόλυνση των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιοχής των Κοινοτήτων Μικρόκαμπου, Μαυρονερίου, Βαφειοχωρίου και Καστανιών του Νομού Κιλκίς. Στα νερά της περιοχής αυτής, όπου υπάρχουν 13 κοινότητες, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση νιτρικών και φωσφορικών ουσιών, οι οποίες καθιστούν το νερό ακατάλληλο προς πόση. Οι ουσίες αυτές μάλιστα επιφέρουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου κατέθεσαν χτες στη Βουλή Ερώτηση για το σοβαρό αυτό θέμα και καλούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικο να απαντήσουν τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

Στην περιοχή να δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατόν με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης νέο σύστημα ύδρευσης με γεωτρήσεις από περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί οι υδροφόροι ορίζοντες.

Να απαγορευτεί η χρήση των γεωργικών φαρμάκων που επιβαρύνουν το νερό, όπως για παράδειγμα το "Clean".

Να ενημερωθούν οι αγρότες που καλλιεργούν αγρούς σε λοφώδεις και ορεινές περιοχές, γύρω απ' τη λεκάνη που έχει μολυνθεί, να κάνουν βαθιές αρόσεις κατά ισοϋψείς καμπύλες, να δημιουργήσουν αναβαθμούς και να προχωρήσουν σε εναλλαγή καλλιεργειών με τη μέθοδο της αμειψισποράς.

Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης από τοξικές ενώσεις των βιομηχανικών αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Να πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι του πόσιμου νερού ολόκληρου του νομού και ως προς τις μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παραμέτρους και ως προς την ύπαρξη γεωργικών φαρμάκων και άλλων τοξικών ουσιών, και στην περίπτωση που διαπιστώνονται προβλήματα να ενημερώνεται άμεσα ο κόσμος και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ