Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν την 53η επέτειο της μάχης στις Καρούτες

Εκδήλωση - προσκύνημα προς τιμήν των αγωνιστών του ΕΛΑΣ που έπεσαν στην ιστορική μάχη στις Καρούτες κατά των Γερμανών κατακτητών, στις 5 Αυγούστου του 1944, πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή, στις Καρούτες Φωκίδας, το παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Αμφισσας. Πλήθος κόσμου, η γενιά της αντίστασης, αλλά και νεότεροι, απέτισαν φόρο τιμής στους αντάρτες μαχητές και έδωσαν την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Εδωσαν τον όρκο "να φτιάξουμε ένα νέο μέτωπο, που θα αντιπαλέψει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί εκείνη η αντίσταση, η ΕΑΜική Αντίσταση έχει κληροδοτήσει κληρονομιά ατίμητη και πάντα γόνιμη", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στην ομιλία του, ο Αντώνης Ανδρίτσος,από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Αμφισσας και γραμματέας του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας.

Ο ίδιος, στην ομιλία του, τόνισε: "Πριν 53 χρόνια, τέτοιες μέρες, οι αντάρτες μαχητές του ΕΛΑΣ πρόταξαν τα στήθια τους ενάντια στους φασίστες κατακτητές σ' αυτόν το χώρο. Τέτοιες μέρες έδωσαν τη νικηφόρα μάχη ενάντια στον πάνοπλο και άρτια εξοπλισμένο κατακτητή και νίκησαν. Η νίκη ήρθε γιατί τα τέλεια όπλα δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο μεγάλο ιδανικό της λευτεριάς".

"Είμαστε εδώ - συνέχισε - για να συμβάλουμε στη δικαίωση εκείνων των αγώνων που θεωρούνται μάταιοι και αναποτελεσματικοί. Για να διαβεβαιώσουμε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο αυτούς που διαλαλούν την αποτυχία και το θάνατο των ιδανικών και των οραμάτων της γενιάς μας (όπου κι αν ανήκουν αυτοί) ότι θα διαψευσθούν οικτρά. Είμαστε εδώ, σίγουροι όσο ποτέ άλλοτε ότι τα ιδανικά μας είναι αληθινά και ζωντανά. Βέβαιοι πως ο σοσιαλισμός, μεγαλειώδες ιδανικό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αποτελεί και σήμερα το μόνο δρόμο για να βρουν δικαίωση τα πανανθρώπινα ιδανικά". "Οι μάχες μας θα συνεχιστούν. Στα πεζοδρόμια των πόλεων, στα οδοφράγματα των αγροτών, στα θρανία των σχολείων, στα εργοστάσια. Οι αγώνες αυτοί θα ανοίξουν τις λεωφόρους του μέλλοντός μας, του σοσιαλισμού", κατέληξε ο Α. Ανδρίτσος.

Στο ιστορικό της μάχης στις Καρούτες, στην οποία και είχε πάρει μέρος, αναφέρθηκε ο αγωνιστής Μπαρδιάρος. Ο ίδιος σημείωσε την καλά οργανωμένη επίθεση κατά του εχθρού, οι απώλειες του οποίου ήταν ολοκληρωτικές. Την ομιλία ακολούθησε το προσκλητήριο των πεσόντων και η κατάθεση στεφανιών, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και των παραρτημάτων της από Αμφισσα, Ιτέα, Αμφίκλεια Χρυσού και Αττική. Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Αμφισσας και της ΚΝΕ, ο δήμαρχος Αμφισσας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρούτες, επιζώντες αγωνιστές της μάχης, συγγενείς των πεσόντων, φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και διάφοροι σύλλογοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ