Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Συμπληρωματικά μέτρα συρρίκνωσης

Νέα συμπληρωματική απόφαση στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας πήρε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας. Εκρινε σκόπιμο να συμπληρώσει ...την τριυπουργική απόφαση για το βαμβάκι (22000/17.9.1996), προκειμένου να περιορίσει κατά 1,5 μήνα τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου. Ετσι, η ημερομηνία λήξης της παράδοσης σύσπορου βαμβακιού από τις 15/3 γίνεται 31/1 και της εκκόκισης από 31/3 γίνεται 15/2.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς και ιδιαίτερα σ' αυτούς που η παραγωγή τους είναι όψιμη. Ακόμα, η συντόμευση της εκκοκκιστικής περιόδου δίνει στους εκκοκκιστές άλλο ένα "όπλο" εκβιασμού κατά των παραγωγών. Βέβαια, όπως έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Γεωργίας, αυτό γίνεται για αποφευχθούν οι κομπίνες και τα διπλοζυγίσματα, στο βαμβάκι. Ομως, ο υπουργός Γεωργίας έμεινε μόνο στους τύπους, αφού με τη συμπληρωματική απόφασή του δεν πήρε κανένα πρόσθετο μέτρο ενίσχυσης των ελέγχων και αφήνει πάλι ανοιχτό το δρόμο στις κομπίνες των εκκοκκιστών. Μάλιστα, στη συμπληρωματική αυτή απόφαση ο υπουργός Γεωργίας διευκολύνει με διάφορους "όρους" τους εκκοκκιστές που δηλώνουν ανήμποροι να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές, προκειμένου να παραλάβουν βαμβάκι.

Οσον αφορά το θέμα των ενστάσεων των παραγωγών, προβλέπεται να επιστρέφονται οι 300 δραχμές ανά στρέμμα για την εκτίμηση της παραγωγής, μόνο σε όσους δικαιώνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ