Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθώος και από το Εφετείο ο Γ. Ρούσης

Αθώος κρίθηκε και από το Α' Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ο πανεπιστημιακός Γ. Ρούσης,ο οποίος οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στο εδώλιο με την κατηγορία του "εγκωμιασμού" των περσινών γεγονότων του Πολυτεχνείου. Το δικαστήριο με πλειοψηφία 2 - 1 αθώωσε τον καθηγητή, ενώ ο εισαγγελέας Β. Μακρής, σε μια άρτια από νομική και ηθική άποψη αγόρευση έθεσε θέμα λανθασμένης διατύπωσης του άρθρου 185 του Ποινικού Κώδικα, επισημαίνοντας ότι αναφέρεται στον εγκωμιασμό οποιουδήποτε εγκλήματος, αν και η βούληση του νομοθέτη που είναι καταγραμμένη στην εννοιολογική του έκθεση, αφορά μόνο τα κακουργήματα. Ο εισαγγελέας Β. Μακρής δήλωσε ότι δε θα κρίνει τα όσα διατύπωσε ο κατηγορούμενος, αλλά θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμά του να τα πει και δέχτηκε το παράπονο του Γ. Ρούση περί "επιλεκτικών" αναφορών όσων είπε στο κατηγορητήριο.

Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πρίαμος Ιωάννου, υπέπεσε σε μια σειρά ατοπήματα μεταξύ των οποίων, όπως επισημάνθηκαν από την υπεράσπιση του Γ. Ρούση, ήταν η προσπάθειά του να υποβάλει ερωτήσεις και να διακόπτει συνεχώς τον κατηγορούμενο, χωρίς να τον αφήνει να ολοκληρώσει την απολογία του, ενώ δεν έπραξε το ίδιο όταν ο μάρτυρας και αρχηγός ακροδεξιού κόμματος Σ. Σοφιανόπουλος κατέθετε για τον Γ. Ρούση ότι "πρέπει να αφανιστεί από την κοινωνία".

Στην απολογία του ο Γ. Ρούσης έκανε λόγο για προσπάθεια μετατροπής των απόψεων που διατύπωσε σε εξύμνηση των εμπρησμών και των καταστροφών του Πολυτεχνείου. Επίσης, αναρωτήθηκε αν αποτελεί έγκλημα η καταγγελία της βαρβαρότητας και υποστήριξε ότι "ορισμένοι θεωρούν πως η κοινωνία μας είναι σύνολο μοναχών του μεσαίωνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ