Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτικό άσυλο στους τρεις Κούρδους

Θα δοθεί, τελικά, πολιτικό άσυλο στους τρεις Κούρδους (δύο στρατιώτες του τουρκικού στρατού και ένας φίλος τους) που μπήκαν στη χώρα μας, σπάζοντας τις μπάρες του Τελωνείου Κήπων στον Εβρο.

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε, τόσο η απόφαση του δικαστηρίου για απέλασή τους στην Τουρκία, όσο και η αρχική "ουδέτερη" τοποθέτηση της κυβέρνησης, μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, χτες βράδυ, ο Α υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Σκίτσας ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη ότι θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο Α υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε πως ο κύριος Ρέππας βιάστηκε.

Μέχρι να υπάρξει η αναγκαία απόφαση της Επιτροπής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι τρεις Κούρδοι θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Πολιτικών Προσφύγων του Λαυρίου. Οι Ουσκούν Οζάλ 21 χρόνων, Μουμίν Τσιτσέκ 21 χρόνων και Ριφάτ Αγιάζ 17 χρόνων πέρασαν τα σύνορα με φορτηγό και συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη, περίπου 13 χιλιόμετρα μέσα στο ελληνικό έδαφος. Το δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τους καταδίκασε, διατάσσοντας ταυτόχρονα και την απέλασή τους. Αρχικά, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τι άλλο, όμως, μπορεί να σημαίνει η φράση τους "αν μας στείλετε, πίσω θα μας σκοτώσουν, προτιμάμε να μας σκοτώσετε εδώ".

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου να απελάσει τους τρεις Τούρκους, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πράξη προκλητική, με δεδομένο το απάνθρωπο καθεστώς στην Τουρκία και την πολιτική φυσικής εξόντωσης που κλιμακώνει η τουρκική κυβέρνηση σε βάρος του κουρδικού λαού.Κάλεσε την κυβέρνηση "να πάρει αμέσως θέση, όπως την υποχρεώνουν οι διεθνείς συμφωνίες και τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση, τονίζει, να προβάλλει την ανάγκη για εκδημοκρατισμό στην Τουρκία και από την άλλη να στείλει στο στόμα του λύκου αυτούς που αγωνίζονται και ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Το όλο θέμα αναδείχνει, για άλλη μια φορά, την "αξία" των διακηρύξεων για θετικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά την Τελωνειακή Ενωση, όπως και το ρόλο της Κομισιόν που αρνήθηκε να εγκρίνει το ψήφισμα και αυτού ακόμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα της χρηματοδότησης προς την Τουρκία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωγή Οτσαλάν κατά του ελληνικού δημοσίου (2008-12-05 00:00:00.0)
Δε δίνουν άσυλο σε Κούρδο (2000-09-16 00:00:00.0)
Χειρισμοί και ισορροπίες σκοπιμοτήτων (1998-12-22 00:00:00.0)
Επιμένουν αγωνιστικά οι Κούρδοι (1998-06-18 00:00:00.0)
Απελαύνονται 23 Κούρδοι (1998-05-28 00:00:00.0)
Μαζικές απελάσεις Κούρδων (1998-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ