Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
"Υπεραρκετούς" τους βρίσκει η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Δεν κρίθηκε "επιλέξιμο έργο" η ανέγερση κτιρίων στους Δήμους Βύρωνα, Χολαργού, Βριλησσίων, Αργυρούπολης, Καισαριανής και Καλλιθέας

Με τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι "ο αριθμός των παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής είναι υπεραρκετός", η Ευρωπαϊκή Ενωση κρίνει ως "μη επιλέξιμα" έργα την κατασκευή έξι σταθμών, προχωρώντας ουσιαστικά σε περικοπή των κοινωνικών δαπανών, ανεξάρτητα, μάλιστα, από τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γγ της Περιφέρειας Αττικής Ν. Μιχαλόπουλου προς τη διεύθυνση Προγραμματισμού της Νομαρχίας Αθήνας. Με αυτό ενημερώνει ότι τα έργα που αφορούν την ανέγερση κτιρίων Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ) στους Δήμους Βύρωνα, Χολαργού, Βριλησσίων, Αργυρούπολης, Καισαριανής και τη διαμόρφωση υπάρχοντος διατηρητέου κτιρίου σε παιδικό σταθμό του δήμου Καλλιθέας,που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα "Συλλογική Ανάπτυξη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης 2" της νομαρχίας, δεν κρίθηκαν "επιλέξιμα" από την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό πρέπει να διαγραφούν. Η συνολική πίστωση για τα παραπάνω έργα ανέρχεται σε 1,170 δισ. δρχ.

"Αποδείχτηκε ότι όσα υποστήριζαν παλαιότερα ο νομάρχης και νομαρχιακοί σύμβουλοι ότι αυτά τα έργα θα κριθούν επιλέξιμα δεν ευσταθούσαν. Ετσι, και με βάση τις αυστηρές εντολές που έχουν δοθεί από τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση των πόρων του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αυτά τα προγραμματισμένα έργα των δήμων και της νομαρχίας δε θα υλοποιηθούν", δήλωσε στο "Ρ" ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας", απαντώντας έτσι στο νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης που αισιοδοξεί ότι τα έργα αυτά με τις "κατάλληλες" πιέσεις θα εγκριθούν.

Ο Χρ. Λαζαρίδης χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό αυτών των έργων απαράδεκτο, καθώς στην ουσία τους αποτελούν άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι με αυτές τις κατευθύνσεις που επιβάλλει η ΕΕ και που πιστά εφαρμόζουν οι εδώ υποστηρικτές της, δήμοι θα μείνουν χωρίς παιδικούς σταθμούς, παιδιά χωρίς στέγη και εργαζόμενες μητέρες σε απόγνωση.Πάγια η άρνηση

Η άρνηση της ΕΕ για χρηματοδότηση των ΚΠΣ, αλλά και σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών κέντρων και ΚΑΠΗ φάνηκε από την αρχή, ήδη, του χρόνου, όταν η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποιούσε στις νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Δυτ. Αττικής και Ανατ. Αττικής, ποια έργα εντάσσονται στα ΠΕΠ 1994 - 1999 και ως "επιλέξιμα" επιτυγχάνουν τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, δε θεωρούνται επιλέξιμα έργα οι ανεγέρσεις σχολείων στοιχειώδους εκπαίδευσης, τα πολιτιστικά κέντρα, τα δημοτικά καταστήματα και οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Δεν "επιλέγονται" τα αθλητικά κέντρα, αλλά "εξαιρούνται περιπτώσεις που αποτελούν πόλο τουριστικής έλξης π.χ. γήπεδα γκολφ που συνυπάρχουν με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες".

Δε θεωρούνται έργα επιλέξιμα τα συνεδριακά ή εκθεσιακά κέντρα, εκτός από αυτά που αποτελούν τμήμα "μιας γενικότερης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής". Απορρίπτονται οι αναπλάσεις, τα ΚΑΠΗ, οι ανακαινίσεις κτιρίων και η δημοτική οδοποιία, όταν το μήκος του δρόμου που προτείνεται είναι μικρότερο των 3 χλμ. (εξαιρούνται μόνο οι δρόμοι που ενώνουν δύο κοινότητες ή οικισμούς).

Σχετικά με τους ΚΠΣ, τυπικά η ΕΕ δέχεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους μόνο αν υπάρχει ήδη ένας στην περιοχή που υποβάλλει τη σχετική αίτηση και αφού εξετάσει πρώτα αριθμητικά στοιχεία, που έχουν σχέση με την ανεργία της περιοχής και το πόσες είναι οι εκεί εργαζόμενες μητέρες. Στην πράξη οι προϋποθέσεις που τίθενται οδηγούν σε μη χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ