Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΡΟΝΤΙ
"Μαζί" στη Διακυβερνητική

Την κοινή θέλησή τους για γρήγορο αποτέλεσμα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Ιταλός ομόλογός του Ρ. Πρόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες στη Ρώμη. Οι δύο ομοϊδεάτες ...Κεντροαριστεροί ηγέτες συμφώνησαν, όσον αφορά τη Διακυβερνητική, η οποία θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο τον επόμενο μήνα, ότι χρειάζονται κανόνες και διαδικασίες που να απλοποιούν τα πράγματα και να οδηγούν σε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις της Διακυβερνητικής. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αρχής της ομοφωνίας σε θέματα εθνικών συμφερόντων, ενώ για το κρίσιμο θέμα της εφαρμογής της αρχής της ευελιξίας - για την οποία η ελληνική κυβέρνηση τηρεί επιφυλακτική στάση - η ιταλική πλευρά δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα.

Στο θέμα της ΟΝΕ, ο Ρ. Πρόντι ανέφερε ότι θεωρεί σκόπιμη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή της χώρας του στην πρώτη ομάδα, ενώ ο Κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στη δεύτερη ομάδα, με στόχο να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις σύγκλισης το 1998, με δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και μείωσή τους στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ανοιχτή, άσχετα με το πόσες χώρες θα συμμετάσχουν στην πρώτη ομάδα, γιατί δε νοείται να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ.

Στα διμερή θέματα, ο Κ. Σημίτης είπε πως συζητήθηκε το θέμα που εκκρεμεί με τη διασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ότι ο Ρ. Πρόντι τον διαβεβαίωσε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης θέματα Βαλκανικής, για τα οποία αποφασίστηκε η ανά εξάμηνο τακτική επαφή των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ