Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σχεδιάζουν νέες εκχωρήσεις της δημόσιας περιουσίας

Μέχρι και τη σύσταση θεσμικού πλαισίου υποτέλειας για την "προσέλκυση ξένων επενδύσεων", απαίτησαν οι εκπρόσωποι του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, στο πλαίσιο συνεδρίου για την ελληνική οικονομία

Εκτός από το ξεπούλημα των επιχειρήσεων που ανήκουν στο δημόσιο, οι μεγαλοβιομήχανοι, διά του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου,ζητούν τώρα να γίνουν "συνέταιροι" με την κυβέρνηση στη δημόσια περιουσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν με ακόμα έναν τρόπο τα υπερκέρδη τους. Η κυβέρνηση, διά της υπουργού Ανάπτυξης, σπεύδει να ικανοποιήσει τη σχετική αξίωση, λέγοντας μάλιστα πως ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων του δημοσίου, στις οποίες θα μετέχουν και ιδιώτες.

Ολα τα παραπάνω διαδραματίστηκαν προχτές στο συνέδριο που οργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου "εκλεκτοί" Ελληνες και ξένοι ομιλητές, ενεργώντας σαν εντεταλμένοι εκπρόσωποι του παγκόσμιου κεφαλαίου, αξίωσαν εμμέσως την ολοκληρωτική υποταγή του κράτους και των πολιτών στις ορέξεις των πολυεθνικών, προκειμένου να γίνει η χώρα διεθνής πόλος έλξης ξένων επενδύσεων.

Ο Ι. Στράτος με τον ...καλύτερο δυνατό τρόπο εξήγησε πως η αποκρατικοποίηση δεν είναι θέμα ποσοτικό, αλλά προτείνεται επειδή το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας και συσσωρεύει δήθεν ζημιές στο κοινωνικό σύνολο. Πρότεινε μάλιστα τη συνύπαρξη ιδιωτών - κράτους, μέσω της εκχώρησης των κερδοφόρων δραστηριοτήτων των ΔΕΚΟ στον ιδιωτικό τομέα.Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,από τη μεριά της, επισήμανε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα σε συνεργασία με ιδιώτες".

Με τη συναίνεση της κυβέρνησης στα παραπάνω, ο Ι. Στράτος προχώρησε ακόμα παραπέρα και με το γνωστό προκλητικό του ύφος απαίτησε την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων μέσων διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας, που - όπως υποστήριξε - θα υφίσταται ακόμα και αν επέλθει ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Προς αποφυγήν πάντως του κινδύνου κοινωνικής έκρηξης, επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής συνοχής, που κατά τη γνώμη του θα επιτευχθεί, αν πειστεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την αναγκαιότητα των επερχόμενων αλλαγών.

Οσον αφορά, τέλος, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο Ν. Σκουλάς,τέως γγ ΕΟΤ επί ΝΔ, σημείωσε ότι δε δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και επιπλέον κίνητρα, βελτίωση των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών, λιγότερη γραφειοκρατία και ανάπτυξη αντίστοιχης κουλτούρας σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ