Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Καταγγελίες για διωγμούς των προσφύγων

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Σοβαρές καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων, ακόμη και φόνων, σε βάρος πολιτών και Ρουαντέζων προσφύγων, καταλόγισε χτες η Διεθνής Αμνηστία σε βάρος ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων του Ζαϊρ.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης στο Λονδίνο, Ερβ Μπέργκερ, ανακοίνωσε ότι οι κακοποιήσεις πολιτών, προσφύγων και οι παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται σε όλη την επικράτεια του Ζαϊρ "από την ανατολή (μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντας) μέχρι την πρωτεύουσα Κινσάσα και όλα αυτά υπό την πλήρη αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας". Ο Μπέργκερ έκανε την παραπάνω καταγγελία, παρουσιάζοντας την ειδική έκθεση της "Διεθνούς Αμνηστίας" με τίτλο: "Ζαϊρ: Βίαιοι διωγμοί από κράτος και ένοπλες οργανώσεις". Σε κάποιο σημείο της έκθεσης, επισημαίνονται τα βασανιστήρια και οι διωγμοί που υφίστανται πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της ζαϊρινής πρωτεύουσας, Κινσάσα, αλλά και οι απειλές που δέχονται δημοσιογράφοι που επιχειρούν να διερευνήσουν περιπτώσεις κακοποίησης πολιτών ή παράνομης κράτησης ατόμων που διαφωνούν ή αντιδρούν στη δικτατορία του "προέδρου" Μομπούτου Σεσεσέκο.

Στο μεταξύ, το μακρύ ταξίδι του επαναπατρισμού χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων συνεχίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν λυθεί τα κυριότερα προβλήματα επιβίωσής τους. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τα κέντρα προσφύγων που έχουν στηθεί στις περιοχές της Ρουάντας, οι οποίεςσυνορεύουν με το Ζαϊρ είναι ελάχιστες, όπως λιγοστές είναι και οι ειδήσεις των ξένων πρακτορείων σχετικά με το εάν συνεχίζεται, έστω και περιστασιακά, η ένοπλη αντιπαράθεση ανταρτών και Ζαϊρινών κυβερνητικών στρατευμάτων. Η τελευταία σχετική πληροφορία, που μετέδωσε χτες το "Γαλλικό Πρακτορείο", αναφέρει ότι οι ανταρτικές δυνάμεις του Ζαϊρ παρέδωσαν στο στρατό την πόλη Μπουτερό, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Γκόμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αντάρτες εγκατέλειψαν το Μπουτέμπο χωρίς να προηγηθεί μάχη.

Οσο για τη διαβόητη "πολυεθνική" επέμβαση ξένων στρατιωτών που επρόκειτο να γίνει στο ανατολικό Ζαϊρ υπό την ηγεσία του Καναδά, αυτή τελικά μετεξελίχθηκε σε "εναέρια αποστολή τροφίμων" στους πρόσφυγες. Ετσι, χτες, παρά τις αντιδράσεις της ζαϊρινής κυβέρνησης, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με άλλες 20 χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Σενεγάλη κ.ά.) για την οργάνωση επιχείρησης ρίψης βασικών ειδών διατροφής με αλεξίπτωτα. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Αμυνας, η Γαλλία και το Βέλγιο θα διαθέσουν στρατιωτικά ελικόπτερα, υδροπλάνα και μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην παροχή του αναγκαίου βοηθητικού στρατιωτικού προσωπικού για τη λειτουργία του γενικού επιτελείου της επιχείρησης στην πόλη Εντέμπε της Ουγκάντα. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης θα είναι ο Καναδός αντιστράτηγος, Μορίς Μπαρίλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτάχυνση της προέλασης των ανταρτών(1997-05-16 00:00:00.0)
Διπλωματική κίνηση υπό το βάρος αιματηρών συγκρούσεων(1997-05-09 00:00:00.0)
Βοήθεια στους Ρουαντέζους πρόσφυγες πριν τις βροχές(1996-12-05 00:00:00.0)
Οξύνεται πάλι η κατάσταση(1996-11-21 00:00:00.0)
Χρονικό αλλεπάλληλων συγκρούσεων και σφαγών(1996-11-17 00:00:00.0)
Στρατιωτική επέμβαση προ των πυλών;(1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ