Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο. Τόση ήταν η χαρά του που ανέλαβε, ως απλός διοικητής τράπεζας να επιδεικνύει, ξανά και ξανά, τη φωτοτυπία με το ΕΥΡΩ! Ασφαλώς έχει την κατανόησή μας. Ο καθένας επιδεικνύει ό,τι έχει. Και ο πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα άλλο να δείξει από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής προς τον ελληνικό λαό. Ολες οι αποφάσεις ήταν μαύρα μαντάτα και όχι μόνο για τη χώρα μας.

* * *

Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε φιλότιμα να βρει κάτι θετικό. Ετσι ξεφύλλιζε εναγωνίως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, το σχέδιο της ιρλανδικής προεδρίας για να ανακαλύψει ορισμένα θετικά, για τα ελληνικά συμφέροντα, σημεία. Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Μα ότι το σχέδιο της ιρλανδικής προεδρίας δεν έχει καμία αξία. Απόδειξη; Στο τέλος δε χρησιμοποιήθηκε ως κείμενο των "15", αφού οι τελευταίοι έσπευσαν να εκδώσουν κείμενο συμπερασμάτων, μετά από παρέμβαση των Κολ - Σιράκ!

* * *

Μετά από αυτό ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να εμφανίσει τα αποτελέσματα της συνόδου ως "ελληνικές επιδιώξεις"! Τι επιδιώκαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση; έθεσε μόνος του το ερώτημα και ιδού η απάντηση: "Πρώτα απ' όλα, την επιτάχυνση της ενοποίησης της Ε Ε, γιατί η ενοποίηση μας επιτρέπει να ασκούμε πολιτικές και να έχουμε έναν καλύτερο λόγο στις κοινές αποφάσεις". Οταν η εθελοδουλία και η υποτέλεια βαπτίζεται εθνικό συμφέρον...

* * *

Φυσικά δεν περιμέναμε από τον Κ. Σημίτη κάτι διαφορετικό. Δεν περιμέναμε, δηλαδή, να πάρει υπόψη του το γεγονός ότι η Αγγλία και η Δανία, πιθανόν και η Σουηδία, δε σκοτώνονται, ανεξάρτητα για ποιους λόγους, να ενταχθούν στη ζώνη του μάρκου, συγγνώμη του "ΕΥΡΩ". Προφανώς αυτοί δε γνωρίζουν το εθνικό τους συμφέρον, όπως η κυβέρνηση Σημίτη.

* * *

Και κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους εμφανίζεται αντίθετη στο διάλογο με την Τουρκία, όσο υπάρχουν διεκδικήσεις κ.ο.κ. Ομως το γεύμα των υπουργών Εξωτερικών εξελίχθηκε ουσιαστικά σε ένα ζωντανό διάλογο Γ. Παπανδρέου - Τσιλέρ, κάτω από τα χαμόγελα ικανοποίησης των υπολοίπων. Δεν είμαστε εμείς βέβαια εκείνοι που λέμε όχι στο διάλογο, αλλά ο τρόπος που τον επιχειρεί η κυβέρνηση, δεν προοινωνίζεται τίποτα καλό.

* * *

Τόσο καλά τα πήγε η κυβέρνηση στο Δουβλίνο και στα ελληνοτουρκικά, ώστε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, προτίμησε να αναχωρήσει νύχτα και άρον άρον, ώστε να αποφύγει και τους δημοσιογράφους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ