Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Θριαμβολογία κόντρα στην πραγματικότητα
  • Πανηγυρικά οι "15" επαναβεβαίωσαν την πολιτική τους βούληση για διευκόλυνση της Τουρκίας προς την ΕΕ
  • Για "επιτυχία" κάνει λόγο η κυβέρνηση, επειδή στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στην απαράδεκτη δήλωση της 15ης Ιουλίου

Στη γνωστή μέθοδο της θριαμβολογίας καταφεύγει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να συσκοτίσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρά το γεγονός ότι σε όλα τα επίπεδα εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο η πολιτική βούληση των εταίρων να προχωρήσουν ταχύτερα οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση περιέφερε με καμάρι το σημείο των συμπερασμάτων της συνόδου που έκανε αναφορά στη δήλωση των "15" της 15ης Ιουλίου, ώστε να δικαιολογήσει την "επιτυχία" της! Η κυβέρνηση θεωρεί "κεκτημένο" εκείνη τη δήλωση, γιατί υιοθετεί τη θέση της για παραπομπή στη Χάγη ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας (Ιμια) και αυτό το θεώρησε ως "νίκη" (!) της ελληνικής πλευράς.

Ενδεικτική της βούλησης των εταίρων είναι η απόφαση της ολλανδικής προεδρίας να συγκαλέσει, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ, αίροντας το βέτο τόσο για το Συμβούλιο Σύνδεσης όσο και για τη χρηματοδότησή της από το κοινοτικό πρόγραμμα ΜΕDΑ.

Εξάλλου, στο κείμενο των συμπερασμάτων το Συμβούλιο Κορυφής "επαναβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία" και "χαιρετίζει (!) τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Επίσης το συμβούλιο ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια "αποδεκτή λύση στην περιοχή του Αιγαίου που να εναρμονίζεται με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές (!) και να συνεχιστούν οι επαφές με την τουρκική κυβέρνηση, με στόχο τη σύγκληση - όσο το δυνατόν πιο σύντομα - του Συμβουλίου Σύνδεσης. Τέλος όσον αφορά το Κυπριακό, το συμβούλιο καλεί την Τουρκία να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης στην Κύπρο, εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το κείμενο αυτό, όπως ομολόγησε αργότερα ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, ο Ζ. Σιράκ το χαρακτήρισε "σκληρό για την Τουρκία" (!), ενώ ο Χ. Κολ δήλωσε ότι "δεν πρέπει να σπρώξουμε τη γωνία στην Τουρκία" (!).

Η βούληση των εταίρων εκφράστηκε και στο δείπνο της προεδρίας με τη συμμετοχή της Τ. Τσιλέρ. Απροκάλυπτα οι Κίνκελ, Βαν ντε Μπρουκ και άλλοι υπουργοί που παρευρέθηκαν τάχθηκαν υπέρ της διευκόλυνσης της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι υπόλοιποι περιορίστηκαν να εκφράσουν ευχολόγια και προτροπές υπέρ του "να τα βρείτε μεταξύ σας". Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να κάνει λόγο πως οι ομόλογοί του έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προληπτικές» συνομιλίες με σουηδική προεδρία (2009-05-12 00:00:00.0)
Υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων (2007-11-29 00:00:00.0)
Ο λόγος στους ΥΠΕΞ της ΕΕ (2006-11-28 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για την απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης (2005-04-23 00:00:00.0)
Τα "ενδιαφέροντα" της αυστριακής προεδρίας (1998-07-10 00:00:00.0)
ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ "ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ" (1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ