Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο λόγος στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ανακοινώθηκε επισήμως ο τερματισμός της φινλανδικής πρωτοβουλίας

Τελεία στη φινλανδική πρωτοβουλία, αλλά όχι και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μπήκε χτες στο Τάμπερε, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Ερκι Τουομιόγια, με τον Κύπριο και τον Τούρκο ομόλογό του. Το θέμα παραπέμπεται για συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκέμβρη, όπου αναμένεται, βάσει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Αγκυρα, καθώς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της εντός του διατεταγμένου χρόνου, να ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των «25», αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΕΕ δε θα διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ούτε τις σχέσεις της με την Αγκυρα, επειδή δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Απλά χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τη δεδομένη στιγμή, για να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα και να δείξει ότι είναι σε θέση να βάζει όρια...

Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να διακόψει τις σχέσεις της με την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του Φινλανδού ΥΠΕΞ, όταν ανακοίνωσε το ναυάγιο της «συμβιβαστικής πρότασης» του Ελσίνκι. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Τουομιόγια «η φινλανδική Προεδρία πραγματοποίησε εντατικές διαβουλεύσεις σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο με όλες τις πλευρές», αλλά «δυστυχώς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σε αυτό το στάδιο οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια της φινλανδικής Προεδρίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «όλες οι πλευρές συνεργάστηκαν εποικοδομητικά με την Προεδρία, η οποία εκτίμησε την ισχυρή υποστήριξη από την πλευρά των κρατών - μελών της ΕΕ και άλλων εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών», ενώ σημειώνεται ότι «η Προεδρία θα αρχίσει άμεσα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προετοιμασία του χειρισμού της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Πρόθεσή μας είναι το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων να λάβει αποφάσεις για το θέμα αυτό στις 11 Δεκέμβρη», καθώς στόχος της Προεδρίας είναι το θέμα να έχει λυθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 του ίδιου μήνα.

«Η Τουρκία δεν έδειξε καλή θέληση»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά την ανακοίνωση της αποτυχίας και αυτού του κύκλου συνομιλιών, δήλωσε ότι «η τουρκική πλευρά δεν έδειξε καμία θετική ανταπόκριση, όπως μας έχει πει ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας, από την πλευρά του, σε γραπτή δήλωσή του, τόνισε ότι «η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, ανταποκρίθηκε θετικά στη φινλανδική πρωτοβουλία και κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, παρά την καλή μας θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειες της φινλανδικής Προεδρίας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία γιατί, όπως κάθε συμφωνία, προϋποθέτει την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων μερών».

Ο Γ. Λιλλήκας επισήμανε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται «επί των συμπερασμάτων που το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει το Δεκέμβρη, σύμφωνα με τη Δήλωση της 21ης Σεπτέμβρη 2005, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ