Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συσπείρωση κι αγώνας για την προάσπιση δικαιωμάτων
  • ΟΧΙ στο «διάλογο» της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
  • Την Παρασκευή εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή ενάντια στις καμεροχαφιέδες

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»
Χρειάζεται συσπείρωση των προοδευτικών φορέων και δυνάμεων για την προάσπιση του δικαιώματος του λαού να αγωνίζεται, χρειάζεται πάλη ενάντια σε καμεροχαφιέδες, παρακρατικούς μηχανισμούς κουκουλοφόρων και τραμπούκων, αγώνας κόντρα σε κάθε κίνηση να περιορίσουν το δικαίωμα του λαού ακόμα και στη συνάθροιση. Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», σχετικά με τον προωθούμενο από την κυβέρνηση «διάλογο» για τον περιορισμό των συναθροίσεων, τη εκδίκαση, την 1η Δεκέμβρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφυγής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ενάντια στις κάμερες του συστήματος C4I και γενικά για τους μηχανισμούς τρομοκράτησης και καταστολής των διαδηλώσεων.

Στην εισήγησή του ο Δ. Καλτσώνης, δρ Νομικής, χαρακτήρισε πρόκληση τη διαβόητη πρόσκληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για «διάλογο» σχετικά με τις διαδηλώσεις, για την οποία έχει λάβει ήδη απαξιωτική την απάντηση από τους μαζικούς φορείς του ελληνικού λαού. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση στόχο έχει τον παραπέρα περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος στη συνάθροιση. Στηλίτευσε δε τη χρήση αστυνομικών σε ρόλο παρακρατικού και προβοκατόρικου μηχανισμού κουκουλοφόρων. Πρόσθεσε ότι ήδη, στην πράξη, λειτουργούν πολλοί περιορισμοί σε βάρος της συνάθροισης, όπως η ασφυκτική, εκ του συστάδην και σε διάταξη μάχης περιφρούρηση των διαδηλωτών από τους αστυνομικούς, γεγονός που αποθαρρύνει αρκετούς από το να συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επισήμανε ότι η προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν είναι τωρινή αλλά ξεκίνησε συστηματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, ως μια γενικότερη τάση περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σημείωσε τη σημασία - ως μια κρίσιμη νομική μάχη - της εκδίκασης την Παρασκευή, της προσφυγής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ενάντια στις χαφιεδοκάμερες, που με το πρόσχημα της ρύθμισης της κυκλοφορίας, αποδεδειγμένα φακελώνουν διαδηλωτές κι απεργούς. Και κατέληξε ότι για να αντιμετωπιστεί ο αυταρχισμός χρειάζεται κοινή προσπάθεια, συνδικάτων, μαζικών φορέων και επιστημονικών ενώσεων, ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού να αγωνίζεται.

Ο πανεπιστημιακός και πρ. υπουργός Γ. Α. Μαγκάκης χαρακτήρισε αποκρουστικό κι εξωφρενικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καταδικάζει την κομμουνιστική ιδεολογία και μάλιστα την ώρα που βιώνουμε τις θηριωδίες των ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών καθεστώτων. Συνέχισε σχετικά με την απαράδεκτη δράση κουκουλοφόρων και προβοκατόρων από πλευράς της αστυνομίας ότι ο λαός πρέπει να απαιτήσει την κάθαρση των μηχανισμών αστυνόμευσης αυτών από τέτοια στοιχεία, αλλά και την καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές, χυδαίες και βάρβαρες, όπως ο ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη.

Στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα αναφέρθηκε κι ο Δ. Σουλιώτης, συνδικαλιστής, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνη διολίσθηση, που φέρνει την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Προειδοποίησε ότι βάζει στο στόχαστρο ανθρώπους, φορείς και κόμματα που ασπάζονται την «καταδικαστέα» από το Ευρωκοινοβούλιο ιδεολογία και ότι κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει να ορθώσει ανάστημα ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση.

Ο Ν. Κατσαρός, πρ. πρόεδρος της Ενωσης Χημικών, εξήγησε την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που ρίχνουν οι αστυνομικοί στους διαδηλωτές, προειδοποιώντας ότι μπορούν να προκαλέσουν - ανάμεσα σε άλλα - μόνιμη βλάβη στην όραση, άσθμα, χημική πνευμονία και σοβαρά δερματικά εγκαύματα. Δήλωσε βέβαιος ότι οι ουσίες αυτές προκαλούν και καρκινογενέσεις, «ωστόσο κάποιοι δεν ενθαρρύνουν - γιατί δεν τους συμφέρει να γίνουν - οι σχετικές ιατρικές έρευνες».

Τέλος, η Α. Σταυλά, εκ μέρους του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, κατήγγειλε το φαινόμενο μασκοφόροι και κουκουλοφόροι της Αστυνομίας να προσπαθούν να αμαυρώσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο Μ. Μηλιαράκης, πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας», προειδοποίησε ότι ο αυταρχισμός του συστήματος θα εντείνεται όσο εντείνεται και η εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ο νομικός Αγγ. Βρεττός σημείωσε ότι όλα αυτά τα αυταρχικά μέτρα δεν είναι ούτε σποραδικά, ούτε άσχετα μεταξύ τους, αλλά συστηματικά νομοθετούνται και εφαρμόζονται, από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Στάθηκε δε στη σημασία της δίκης την Παρασκευή ως μια συντεταγμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καμεροχαφιέδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ