Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Εικονική» αντιπαράθεση για το άρθρο 16

Με τις «λέξεις» και το «χρόνο»... παίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να στηρίξουν την «εικονική» τους αντιπαράθεση με τον Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη θέση που διατύπωσε υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Παρασκευή, εκφράζοντας τις αντιεκπαιδευτικές θέσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, επικύρωνε την αντιλαϊκή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματός του στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν να... διαφωνούν ως προς το χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης απόφασης. Συγκεκριμένα, ο Ευαγ. Βενιζέλος και ο Αν. Λοβέρδος δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν στην παρούσα Βουλή την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Βέβαια, επειδή ακριβώς τα συγκεκριμένα στελέχη στηρίζουν την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, δε δήλωσαν ότι διαφωνούν με την κατάργηση του άρθρου 16. Μάλιστα, με συνέντευξή του χτες στο «Εθνος», ο Ευαγ. Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος: «Στην επόμενη Βουλή θα ψήφιζα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16». Ο ίδιος, βέβαια, εντελώς υποκριτικά και γνωρίζοντας ότι η αναθεώρησή του ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, συμπλήρωσε ότι θα ψήφιζε «εφόσον αυτό διασφαλίζει το κύρος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, αποκλείει τα "σαλταδόρικα" επιχειρηματικά δήθεν πανεπιστήμια και προβλέπει την αξιοκρατική εισαγωγή των φοιτητών και την ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών σε όλη την ανώτατη εκπαίδευση». Ο ίδιος μάλιστα, «κλείνοντας το μάτι» στους ιδιώτες, ανέφερε «να γίνει προκήρυξη ενδιαφέροντος ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι το άρθρο 16 αποτελεί «εμφυλιοπολεμικό κατάλοιπο»(!!), ανέφερε ότι αυτό «διαμορφώθηκε μέσα στο γόνιμο δημοκρατικό κλίμα της μεταπολίτευσης» και πρόσθεσε ότι «βασικός εισηγητής της τότε αντιπολίτευσης για το άρθρο 16 ήταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος, με την ενεργό παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου και με τη συμβολή προσώπων όπως ο Δημήτρης Τσάτσος και ο Απόστολος Κακλαμάνης».

Επίσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί κείμενο με υπογραφή «φίλοι και μέλη» του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν εσωκομματικό δημοψήφισμα για το άρθρο 16. Βέβαια, την αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως και το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών προτάσεων που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, είχε ψηφίσει το σύνολο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σαν πολιτικό στόχο την πλήρη διαφοροποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ