Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χλευασμός προς τους μαθητές της νυχτερινής εκπαίδευσης
  • Η στάση των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτικής Ανοιξης στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, της σχετικής πρότασης νόμου του ΚΚΕ
  • Μ. Κωστόπουλος: Κόβεται το νήμα της μόρφωσης στα παιδιά που εργάζονται

Προκλητική και χλευαστική στάση προς τους μαθητές της νυχτερινής εκπαίδευσης, προς τους χιλιάδες εκείνους νέους, που τη μέρα βρίσκονται στο γιαπί και το βράδυ στο θρανίο, κράτησαν χτες στη Βουλή κυρίως η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη - αλλά και το ΠΑΣΟΚ - κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ, με την οποία αντιμετωπίζονταν ουσιαστικά τα καυτά προβλήματα του νυχτερινού εκπαιδευτικού συστήματος και των μαθητών, που είναι αναγκασμένοι από την ίδια την κοινωνία να καταφύγουν σ' αυτό για να μορφωθούν. Συγκεκριμένα, και τα τρία κόμματα απέφυγαν επιμελώς να ασχοληθούν με το πρόβλημα που λέγεται νυχτερινή εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκαν επί παντός επιστητού. Και όπου αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας της πρότασης νόμου, ή αναλώθηκαν σε ακροβατισμούς εκτός τόπου και χρόνου, ή κατέφυγαν σε αναπόδεικτους αφορισμούς εναντίον όσων το ΚΚΕ πρότεινε, ή ασκήθηκαν σ' ένα από τα προσφιλή τους παιχνίδια, που είναι οι γενικολογίες χωρίς ουσία, αντιπαραθέτοντας τεχνητά την ημερήσια στη νυχτερινή εκπαίδευση.

Το θράσος της ΝΔ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Χαραλαμπόπουλος,άδραξε την ευκαιρία της συζήτησης της πρότασης νόμου και αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της ομιλίας του σε γενικότερα ζητήματα παιδείας και σε μια κόντρα με την κυβέρνηση, για το πόσο ευαίσθητη είναι αυτή σε εκπαιδευτικά θέματα και πόσο ήταν η ΝΔ, όταν βρισκόταν εξουσία. Κι όλα αυτά, όταν σήμερα συζητιέται στη Βουλή επερώτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα την παιδεία!!! Κατά τ' άλλα, ο νεοδημοκράτης εκπρόσωπος απέφυγε την ουσία του προβλήματος, που έθετε η πρόταση νόμου, χαρακτηρίζοντάς την ως "μη καλώς μελετημένη". Με τον ίδιο απλοϊκό τρόπο απέφυγε και να αναφερθεί στα κοινωνικά προβλήματα, που οδηγούν στην αναγκαιότητα του νυχτερινού σχολείου, λέγοντας ότι το κόμμα του προασπίζει τα συμφέροντα όλων των τάξεων!!! Τέλος, επικαλέστηκε πρόβλημα χρημάτων για την υλοποίηση όσων το ΚΚΕ πρότεινε, παρά το γεγονός ότι τέτοιο θέμα δεν έθεσε - αντίθετα απέκλεισε την ύπαρξή του - ούτε η κυβέρνηση.Τα πράγματα προσπάθησε κάπως να συμμαζέψει στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Μπεκίρης,χωρίς, όμως, να απομακρύνεται από τη φιλοσοφία του προλαλήσαντος ομοϊδεάτη του.

Προκλητικότητα και ανακολουθία από την Πολιτική Ανοιξη

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, Α. Λεντάκης - που σημειωτέον, τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του είχαν, με ορισμένες παρατηρήσεις, υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή - χαρακτήρισε την πρόταση "ανεπαρκή, παρωχημένη, σχολαστική και με λάθος προσανατολισμό". Επί της ουσίας, όμως, εξάντλησε την επιχειρηματολογία του σε ακροβατισμούς του τύπου, ότι στόχος πρέπει να είναι η κατάργηση του νυχτερινού σχολείου, λες και οραματικά θα είχε κανείς αντίρρηση ή λες και αυτό είναι επιτευκτό με το σημερινό κοινωνικοπολιτικό σύστημα της χώρας μας.Ετσι, παρέκαμψε προκλητικά τα σημερινά καυτά προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης. Κατά τ' άλλα, αναλώθηκε σε γενικόλογες φιλοσοφικές περιπλανήσεις για την παιδεία και το πώς αντιμετωπίζεται, για το πώς θα μάθουν ελληνικά οι παλιννοστούντες και οι ξένοι εργάτες κ.λπ.

Την πρόταση νόμου απέκρουσε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Παπαδέλης,χαρακτηρίζοντάς την αξιόλογη και καλώντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα θετικά της σημεία. Επίσης, έκανε λόγο για ανάγκη ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά.

Το ΚΚΕ

"Είστε άδικοι - είπε απαντώντας στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος - μ' αυτά τα παιδιά, είστε άδικοι με μια κατηγορία εργαζομένων, που θέλουν να σπουδάσουν, όχι για να πάρουν το χαρτί και να πάνε να το δείξουν στο δημόσιο ή κάπου αλλού, για να πάρουν επιστημονικό επίδομα, αλλά γιατί θέλουν να μορφωθούν.Υπάρχει μια κατηγορία παιδιών της πατρίδας μας, κυρίως παιδιών του εργάτη, του άνεργου, του πολύτεκνου, στα οποία κάποια στιγμή κόβεται το νήμα επικοινωνίας με το σχολείο, το υποχρεωτικό σχολείο και μπαίνουν στο μεροκάματο. Πρέπει να κόψουμε το νήμα, να μην επιτρέψουμε σ' αυτά τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα γράμματα; Οι απόψεις που καταθέσατε κόβουν το νήμα κι εδώ υπάρχει ταξική προσέγγιση. Εμείς δεν είμαστε της λογικής ότι ο εργάτης θα βγάλει εργάτη, ο αγρότης αγρότη, ο μικρομεσαίος μικρομεσαίο, ο βιομήχανος βιομήχανο, ο εφοπλιστής εφοπλιστή. Εμείς παλεύουμε για να έχουν μόρφωση όλα τα παιδιά του λαού κι αυτό λέει η πρόταση που καταθέσαμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αν έχετε άλλη πρόταση καλύτερη από τη δικιά μας, φέρτε τη. Δεν μπορείτε, όμως, να τυρβάζετε περί πάντων και να απορρίπτετε την πρόταση του ΚΚΕ γιατί θέλει να ανοίξει τα νυχτερινά σχολεία. Ελεος!".

Την πρόταση νόμου του Κόμματος ανέπτυξε ο βουλευτής του, Δ. Κουμπούρης,ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νυχτερινή εκπαίδευση και στην ανάγκη αναβάθμισής της μέσα από τις προτάσεις που το ΚΚΕ κατέθεσε. Παρέμβαση, επίσης, έκανε και ο Στρ. Κόρακας,ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τα παιδιά που φοιτούν στη νυχτερινή εκπαίδευση είναι πραγματικοί ήρωες και αξίζουν να έχουν όλες τις δυνατότητες να μαθαίνουν, να μαθαίνουν και πάλι να μαθαίνουν.

Ο υπουργός

Σχεδόν πλήρη χαρακτήρισε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Φ. Πετσάλνικος,και δικαιολογήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν την υιοθέτησε, λέγοντας ότι "χρειάζεται σε ορισμένα σημεία να ασχοληθούμε περισσότερο πριν πάρουμε απόφαση". Ετσι, "άδειασε" στην κυριολεξία, τόσο τους εκπροσώπους της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, όσο και τον εκπρόσωπο του κόμματός του για τη στάση που κράτησαν, αλλά έμεινε και ο ίδιος έκθετος για την αδυναμία του να προτείνει συγκεκριμένες για το θέμα λύσεις. Επίσης, αντέκρουσε τις αιτιάσεις της ΝΔ για οικονομική αδυναμία υλοποίησης της πρότασης νόμου, λέγοντας ότι δεν είναι πρόβλημα να εξευρεθούν τα κονδύλια για μια καλύτερη οργάνωση των νυχτερινών σχολείων. Τέλος, είπε ότι έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή στο υπουργείο, που μελετά τα προβλήματα των νυχτερινών σχολείων και η οποία θα καταθέσει σε τακτό χρονικό διάστημα το πόρισμά της. Η κυβέρνηση μόλις θα έχει αυτό το πόρισμα, αξιοποιώντας και τις προτάσεις του ΚΚΕ, θα προχωρήσει σε μέτρα.Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός, σε σημείο της ομιλίας του, ανακοίνωσε ότι εντός διμήνου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα αφορά την αγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ