Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δέντρο και το δάσος

Μονά - ζυγά δικά τους, τα θέλουν οι εμποροβιομήχανοι και στο θέμα των φοροαπαλλαγών. Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο. Ενδεικτικά του θράσους, που χαρακτηρίζει τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοβιομηχάνους, είναι αυτά που βγήκε και είπε δημόσια - εκ μέρους τους - ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ΑΘήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου. Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να επανεξετάσει "από μηδενική βάση" τις φοροαπαλλαγές, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Δηλαδή, οι φοροαπαλλαγές εκείνες που αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων. Ολων, εκτός βέβαια των φοροαπαλλαγών, που απολαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Εχουν κάθε λόγο οι εμποροβιομήχανοι, να αξιώνουν - με τη μορφή δημόσιας πρότασης - την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, που ισχύουν σήμερα για βουλευτές, δικαστικούς, αστυνομικούς, αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες, εμπόρους. Προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, οι εμποροβιομήχανοι ζητούν να καταργηθούν και οι δικές προσωπικές τους φοροαπαλλαγές, ενώ, για να χρυσώσουν το χάπι, προτείνουν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους μισθωτούς να συνδυαστεί με αύξηση των μισθών τους...

Η πρόταση αυτή είναι εκ του πονηρού και αποτελεί δεκανίκι των βιομηχάνων στα σχέδια της κυβέρνησης να φορτώσει και νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους, με την κατάργηση ή τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών. Γιατί, τυχόν κατάργηση των ισχνών φοροαπαλλαγών, που ισχύουν σήμερα για τους εργαζόμενους, θα έχει σαν συνέπεια τη διεύρυνση της φορολογικής αδικίας με την επιβολή νέων φορολογικών βαρών για τα λαϊκά εισοδήματα. Αντίθετα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία κατατάσσονται και οι ίδιοι.

Και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοεισοδηματίες, από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που θα αφορούν και τους ίδιους, γιατί: Πρώτον, τα κέρδη των επιχειρήσεών τους, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φορολογικής ασυλίας, στο όνομα της ανάπτυξης, των επενδύσεων, του εκσυγχρονισμού, των εξαγωγών κλπ. Δεύτερον, τυχόν κατάργηση των φοροαπαλλαγών με αποδείξεις δεν τους θίγει, αφού όλα σχεδόν τα προσωπικά τους έξοδα (είτε αυτά αφορούν την αγορά προσωπικών ειδών, είτε αφορούν την αφορά και συντήρηση αυτοκινήτου ή κότερου, είτε αφορούν διασκέδαση και ταξίδια, είτε αφορούν το χτίσιμο κάποιας βίλας) τα χρεώνουν στο όνομα της επιχείρησης. Τρίτον, εμφανίζονται στην Εφορία σαν φτωχοί και άποροι. Ενδεικτικά, από αυτή την άποψη, είναι τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εμποροβιομήχανοι δηλώνουν στην Εφορία κατά μέσο όρο μικρότερο εισόδημα από εκείνο που δηλώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ο χρόνος, που επέλεξε ο ΕΒΕΑ να παρουσιάσει τις προκλητικότατες θέσεις του, δεν είναι τυχαίος. Ούτε είναι άσχετος με τη στάση ανοχής που τηρεί στο θέμα των φοροαπαλλαγών η πράσινη πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και άλλα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Εφορίες.

Στο "μαύρο μέτωπο" εκείνων που προβάλλουν το δέντρο για να κρύψουν το δάσος. Σε όλους εκείνους που ζητούν να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι φοροαπαλλαγές, χωρίς όμως να θίγεται η φορολογική ασυλία στα κέρδη και υπερκέρδη των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στην κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ