Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσθετα βάρη στο λαό

Λιτότητα - πρόσθετα βάρη στο λαό - καμιά ελπίδα.Σ' αυτό το τρίπτυχο εμπεριέχεται όλη η κυβερνητική πολιτική που απορρέει από το πρόγραμμα "σύγκλισης", υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,αναπτύσσοντας την επερώτηση του Κόμματος. Ο κομμουνιστής βουλευτής απέδειξε με συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι η λεγόμενη σύγκλιση δεν είναι ουσιαστική, αλλά μόνο ονομαστική και ότι κι αυτή ακόμα η ονομαστική σύγκλιση δεν επιτυγχάνεται, αλλά αντίθετα όλα τα στοιχεία μιλούν για απόκλιση.Συγκεκριμένα τόνισε: Ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 11% και ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για 7% δεν πρόκειται να πιαστεί. Το έλλειμμα από τον ΟΟΣΑ θεωρείται ότι θα κινηθεί στο 11% του ΑΕΠ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 13,3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα κινηθεί 10 μονάδες πάνω απ' ό,τι το υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση. "Ουσιαστικά, σημείωσε ο Αντ. Σκυλλάκος, έχουμε απόκλιση από τους στόχους ακόμη κι αυτής της ονομαστικής σύγκλισης, για την οποία μιλάει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μας μειώνεται συνεχώς σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό και θα συνεχίσει να μειώνεται. Απάντηση σ' όλα αυτά η κυβέρνηση δίνει με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της. Το εργατικό εισόδημα χτυπιέται, ετοιμάζεται χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η κατάσταση στην παιδεία επιδεινώνεται, το φορολογικό σύστημα συνεχίζει να παραμένει αντιλαϊκό και συνεχώς αυξάνεται η φορολογία για τα λαϊκά στρώματα. Η σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων παραμένει ίδια. Επεκτείνονται τα φορολογικά βάρη στους μικρομεσαίους και στους αγρότες και τώρα με το θόρυβο για τις φοροαπαλλαγές δικαστικών και βουλευτών ετοιμάζονται μέτρα που στόχο έχουν τα λαϊκά συμφέροντα".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού αναφέρθηκε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε προεκλογικά δεσμευτεί για μια τέτοια πολιτική, σημείωσε: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη με την πολιτική που καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας και ξεπουλάει την περιουσία του ελληνικού λαού. Μια τέτοια πολιτική τη μόνη ανάπτυξη που μπορεί να φέρει είναι την ανάπτυξη των πολυεθνικών".Ακόμη ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στο Β Πακέτο Ντελόρ, που τόσο διαφημίζεται και σημείωσε ότι τα χρήματα του πακέτου δε θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, αφού πάνε σε μη παραγωγικούς τομείς. Τέλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην επικείμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την οποία είπε ότι όλα δείχνουν πως πάμε προς το χειρότερο. "Με το Μάαστριχτ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξε, χρειάζεται ρήξη".

Ο Δ. Κουμπούρης

"Χρυσωμένο" χάπι για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, χαρακτήρισε στην ομιλία του τη λεγόμενη σύγκλιση ο βουλευτής του Κόμματος Δ. Κουμπούρης. "Καλλιεργείται, είπε, συνειδητά μια αυταπάτη στον ελληνικό λαό, ενώ η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Αυτό αποδεικνύει η παραμονή μας τόσα χρόνια στην ΕΟΚ. Η πραγματικότητα είναι πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε για τη χώρα μας η ένταξη και παραμονή στην ΕΟΚ, αποδεικνύοντας τα παραπάνω. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ότι στόχος είναι στο όνομα της μείωσης του εργασιακού κόστους να μπουν στην προκρούστεια κλίνη τα εργατικά δικαιώματα. Προς απόδειξη αυτού έκανε εκτενή αναφορά στα όσα προβλέπει η "Λευκή Βίβλος".

Ο Γερ. Αραβανής

Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική που έφερε αυτό το χάλι στην οικονομία της χώρας, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής. "Η εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", σημείωσε, έχει τεράστιες συνέπειες για τον ελληνικό λαό" και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ένας στους τρεις Ελληνες είναι κάτω από το επίπεδο φτώχειας.Μιλώντας στη συνέχεια για τους στόχους της... σύγκλισης, όπως αυτοί αναλύονται μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τόνισε ότι και αυτή ακόμη η ονομαστική σύγκλιση θέλει πολιτική ανάπτυξης, η οποία κάθε άλλο ακολουθείται. Τέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στις αρνητικές συνέπειες που έχει για την ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ