Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Κράτος εν κράτει η "φαμίλια" Λευθεριώτη!
  • Δυο μήνες μετά δεν υλοποιείται η απόφαση του υπουργού Εργασίας για την αποκατάσταση των τεσσάρων λιμενεργατών που κατάγγειλαν τις ατασθαλίες, ενώ αρμόδιοι παράγοντες πιέζουν για "κουκούλωμα" της υπόθεσης!
  • Επιχειρείται η εμπλοκή και στελεχών της ΓΣΕΕ, με ...ανταλλάγματα ενόψει του συνεδρίου!

Ως κράτος εν κράτει συνεχίζει να λειτουργεί στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης η "φαμίλια" του γνωστού από την περίοδο της χούντας προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Χ. Λευθεριώτη στον Σύνδεσμο Μονίμων Λιμενεργατών Ηρακλείου.Ετσι, όχι μόνο δεν υλοποιείται η απόφαση του υπουργού Εργασίας για την αποκατάσταση στην εργασία τους των τεσσάρων λιμενεργατών που τιμωρήθηκαν με εξάμηνη απόλυση (!) γιατί τόλμησαν να αποκαλύψουν φοβερές ατασθαλίες στο λιμάνι, αλλά και - όπως καταγγέλλει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ - ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις στους τέσσερις για κουκούλωμα της υπόθεσης!Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο χουντικός Λευθεριώτης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έφτασε να παζαρεύει την ψήφο των τριών αντιπροσώπων που διαθέτει, ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ,προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη κορυφαίων στελεχών της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ! "Η θα καλύψετε την υπόθεση ή θα ψηφίσουμε τη ΔΑΚΕ", φέρεται ότι... προειδοποίησε.Να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Αυγούστου του '94 οι τέσσερις λιμενεργάτες,Δ. Ανδρεαδάκης, Α. Δεληγιάννης, Π. Μαράκης και Ν. Γιαλαμάς κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, όπου κατάγγελλαν με συγκεκριμένα στοιχεία κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες απ' το ΔΣ του Συνδέσμου Μονίμων Λιμενεργατών Ηρακλείου, με υποτιμολογήσεις των δελτίων φορτοεκφόρτωσης των πλοίων. Μετά απ' αυτή τους την ενέργεια, η αρμόδια επιτροπή ρύθμισης που ελέγχεται απ' το σύνδεσμο, προς εκφοβισμό, αποφάσισε να τους στερήσει την εργασία για έξι ολόκληρους μήνες!

Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν για να βρουν το δίκιο τους στο υπουργείο Εργασίας. Με απόφασή του στις 14 Δεκέμβρη ο Γ. Σκουλαρίκης ακυρώνει την ποινή που επιβλήθηκε άδικα στους λιμενεργάτες και ζητά να επανέλθουν στην εργασία τους. Φαίνεται όμως ότι τα συμφέροντα της "κλίκας" υπερσκελίζουν και τις υπουργικές αποφάσεις. Δύο μήνες έχουν περάσει από τότε και οι λιμενεργάτες δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στη δουλιά τους!Παρά τις δύο ερωτήσεις από βουλευτές του ΚΚΕ και αλλεπάλληλες συναντήσεις των λιμενεργατών με τον νομάρχη Ηρακλείου και τον περιφερειακό διευθυντή, η υπουργική απόφαση δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα το ΔΣ του συνδέσμου "ξαναχτύπησε" και με νέα αναφορά στην επιτροπή ρύθμισης ξανατιμωρεί με έξι μήνες στέρησης της δουλιάς τους λιμενεργάτες. Επιπλέον ο Χ. Λευθεριώτης, εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν "δήλωση μετανοίας", με την οποία υποχρεώνονται να αποσύρουν τις καταγγελίες, για να μπορέσουν να ξαναδουλέψουν!Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ασκούνται πιέσεις και προς τα ΜΜΕ Ηρακλείου να θάψουν το θέμα, καθώς και προς τους συναδέλφους τους να παρθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης, που να στηρίζει την παρανομία.

Καταγγελία της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Το όλο θέμα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, παίρνει έντονες πολιτικές διαστάσεις, γιατί ενώ απ' τις καταγγελλόμενες ατασθαλίες πλήττεται το δημόσιο, το ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι, εντούτοις, ο νομάρχης, ο περιφερειακός διευθυντής, ο λιμενάρχης, με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΕΚΗ και προσωπικά του προέδρου του και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουράκη, πιέζουν να "κουκουλωθεί" το θέμα, δηλαδή να γίνει συμβιβασμός.

Ενώ αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, συνεχίζει η ανακοίνωση και έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές και ασφαλιστικά μέτρα απ' τους τέσσερις εργάτες, ακόμα δεν έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Τέλος, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ ζητά την άμεση εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, ν' αποδοθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργάτες και το όλο θέμα να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2015-09-30 00:00:00.0)
Κράτος εν κράτει (2006-01-06 00:00:00.0)
"Το λιμάνι της αγωνίας"! (1996-10-11 00:00:00.0)
"Ομερτά" επιβάλει η "οικογένεια" Λεφτεριώτη! (1996-03-29 00:00:00.0)
Φαινόμενα σήψης καταγγέλλει η ΤΕ της ΕΣΑΚ (1995-03-03 00:00:00.0)
Επιμένει κατά των λιμενεργατών η "μαφία του λιμανιού" (1995-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ