Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Επιμένει κατά των λιμενεργατών η "μαφία του λιμανιού"

Στο αποκορύφωμα έχει φτάσει το θράσος των εργατοπατέρων και των κυκλωμάτων τους στο λιμάνι του Ηρακλείου. Αφού, πλέον, "ξεγυμνώθηκαν" για τα καλά μπροστά στην κοινή γνώμη, επιχειρούν τώρα να νομιμοποιήσουν τη δίωξη των τεσσάρων λιμενεργατών με τις ευλογίες μάλιστα της νομαρχίας, του λιμεναρχείου, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της... διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου!

Οι εργατοπατέρες του Συνδέσμου Μονίμων Λιμενεργατών Ηρακλείου δηλώνουν τώρα ότι συμφωνούν με την επιστροφή των τεσσάρων εργατών στη δουλιά, αλλά επιχειρούν να παρουσιάσουν σαν "συμβιβαστική λύση" την υπογραφή ποινής σε βάρος τους με αναδρομική ισχύ από τη μέρα που διώχτηκαν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, με αυτήν την αντισυνταγματική άποψη έχουν συμφωνήσει τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου, πλην του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ, Γιάννη Κουρίνου, ο περιφερειακός διευθυντής της Νομαρχίας, Μανόλης Οθωνας, και έμμεσα φαίνεται να συμφωνούν ο νομάρχης Γιάννης Γαρεφαλάκης και ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, Κώστας Χατζημανωλάκης.

Είναι αποκαλυπτικό για τις πιέσεις που ασκούνται, ότι προχτές το πρωί που υποτίθεται ότι η διοίκηση των λιμενεργατών θα επέτρεπε στους τέσσερις να πάνε στη δουλιά τους, ο περιφερειακός διευθυντής δέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", επίσκεψη ναυτικών πρακτόρων, που ζητούσαν επίμονα να υπογραφεί η ποινή με αναδρομική ισχύ εναντίον των τεσσάρων μεροκαματιάρηδων! Οι "μεγαλοκαρχαρίες" του λιμανιού πήγαν ως απεσταλμένοι των συνεργατών τους του Συνδέσμου Λιμενεργατών για να... ενημερώσουν τη νομαρχία ότι "οι λιμενεργάτες κάνουν σήμερα στάση εργασίας, αρνούμενοι να δεχτούν την άνευ όρων επιστροφή των συναδέλφων τους"!

Υπενθυμίζουμε ότι οι τέσσερις λιμενεργάτες, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Ν. Γιαλαμάς, Π. Μαράκης και Θ. Δεληγιάννης, εκδιώχθηκαν από τη "μαφία του λιμανιού" πριν από λίγους μήνες, όταν κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη αδιάψευστα στοιχεία για παράνομες μειώσεις στις φορτοεκφορτώσεις των πλοίων. Μετά την εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Σκουλαρίκη, για ακύρωση της ποινής των τεσσάρων η Επιτροπή Ρυθμίσεως Φορτοεκφορτώσεων του Λιμανιού (ΕΡΦΛΗ), επικαλούμενη ψευδή στοιχεία της διοίκησης του Συνδέσμου Λιμενεργατών, κάλεσε ξανά σε απολογία (4/1/95) και τους επέβαλε νέα ποινή, η οποία και ζητείται σήμερα να υπογραφεί.

"Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 51 έχει ήδη κριθεί με υπουργική απόφαση", τονίζει στο "Ρ" η δικηγόρος των τεσσάρων, Γιάννα Σμυρνιωτάκη. "Οσο για τις συμπληρωματικές καταγγελίες εναντίον των Γιαλαμά και Δεληγιάννη, είναι εντελώς αόριστες και λείπουν ουσιώδη στοιχεία για επιβολή ποινής". Η δικηγόρος τονίζει, επίσης, ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή με αναδρομική ισχύ, κατά συνέπεια οι τέσσερις λιμενεργάτες "έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώσουν και νομικά τις αποδοχές τους, οι οποίες επειδή ακριβώς στηρίζονται σε διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας ούτε μπορούν να γίνουν αντικείμενο "διακανονισμού" ή μέσο πίεσης, αλλά ούτε μπορούν να παραιτηθούν απ' αυτές μ' ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό ή με νέα επιβολή ποινής, όπως επιχειρούν διάφοροι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ