Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Χαμηλοί τόνοι μετά τον "ξεσηκωμό"

Αφού έκανε την "επανάστασή" της διά του Τύπου, η επιτροπή των νομαρχών συμφώνησε χτες με τον υπουργό Εσωτερικών να περιμένει μερικούς μήνες ακόμα για τη διευθέτηση διαφόρων εκκρεμοτήτων

Χαμηλοί τόνοι, σχεδόν οικογενειακοί, επικράτησαν χτες στη διάρκεια της συνάντησης της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που έγινε με αφορμή τα προβλήματα που συναντούν οι εκλεγμένοι νομάρχες κύρια στις σχέσεις τους με τους διορισμένους νομάρχες, οι οποίοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο φέρουν τον τίτλο του περιφερειακού διευθυντή.

Η ΔΕ της ΕΝΑΕ ζήτησε από τον υπουργό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκύπτει από τη μαζική μετάθεση υπαλλήλων των νομαρχιών στα γραφεία των περιφερειακών διευθυντών, να ανακληθούν όσες μεταθέσεις έχουν ήδη γίνει, να ολοκληρωθεί σύντομα η κατάρτιση των πρότυπων οργανισμών λειτουργίας των νομαρχιών, να περιοριστούν οι παρεμβάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών, να προχωρήσει η μεταβίβαση αρμοδιότητας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όχι με Προεδρικά Διατάγματα, αλλά με τροποποίηση του ν. 2240, και να καθοριστούν συγκεκριμένα τα ποσά που θα διατεθούν στις Νομαρχίες για το '95.

Απαντώντας για το ζήτημα των πόρων και ειδικά στο αίτημα να δοθούν στις νομαρχίες χρήματα από τους λογαριασμούς ΕΑΠΤΑ και ΣΑΝΤ 2, ο Κ. Σκανδαλίδης υπενθύμισε πως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρηματοδοτείται από το Β Πακέτο Ντελόρ και αφορά μόνο την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Για τις Νομαρχίες είπε πως το πρόβλημα θα λυθεί με την αντικατάσταση του ν. 1822 ενώ, συμπλήρωσε, μπορεί να συζητηθεί και η πρόταση των Νομαρχών για κατάρτιση ενός προγράμματος ανάλογου του ΕΑΠΤΑ ειδικά για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Για τα ζητήματα που αφορούν τη στελέχωση των νομαρχιών ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σε δύο περίπου μήνες θα γίνει ένας ειδικός διαγωνισμός για προσλήψεις στις νομαρχίες. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσλήψεων είπε πως θα καθοριστεί μετά την κατάρτιση των οργανισμών των νομαρχιών. Για τις μεταθέσεις, αν και ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθούν, θεωρείται απίθανη η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, καθώς, εκτός των άλλων, προσκρούει και στις αντιδράσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν το νέο θεσμό χωρίς να κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμά τους.

Για τους Περιφερειακούς Διευθυντές, ο Κ. Σκανδαλίδης, παρόντος και του υφυπουργού Γ. Δασκαλάκη στην εποπτεία του οποίου ανήκουν, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει και ότι τα προβλήματα θα λυθούν, όταν θα αναλάβουν πλήρως τις αρμοδιότητές τους οι νομάρχες οπότε οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα ασχολούνται μόνο με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Για την εξομάλυνση, πάντως, των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί υποσχέθηκε ότι από τη Δευτέρα οι Περιφερειάρχες θα ξεκινήσουν περιοδείες στους νομούς για να εξετάσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ