Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΙΡΙΟ ΦΙΞ
Επιμένει στην κατεδάφιση ο Κ. Λαλιώτης

Συμβολική κατάληψη του γραφείου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έκαναν χτες καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα...

Το κτίριο του ΦΙΞ στη Συγγρού γκρεμίζεται, με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημόσιας εταιρίας "Αττικό Μετρό ΑΕ", παρά τις αντιδράσεις του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και των καθηγητών και φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Χτες πάνω από 100 καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του γραφείου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Βασικά αιτήματά τους ήταν τα εξής:

  • Να διακοπούν οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου μέχρι την προσεχή Πέμπτη, μέρα κατά την οποία, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Σηφουνάκη, θα συνέλθει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να αποφασίσει για το χαρακτηρισμό ή μη του κτιρίου του "ΦΙΞ" ως διατηρητέου.
  • Να επιτραπεί στους φοιτητές μέχρι τότε η καθημερινή παρουσία τους στο εργοτάξιο, προκειμένου σε σειρά Αρχιτεκτονικών Μαθημάτων, να γνωρίσουν, να μελετήσουν, να αποτυπώσουν με σκίτσα και να φωτογραφίσουν το σημαντικότατο αυτό έργο του Τάκη Ζενέτου, πριν ολοκληρωθεί ενδεχομένως η καταστροφή του.

Τα ίδια αιτήματα, 400 περίπου καθηγητές και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ έχουν υποβάλει και προς την εταιρία "Αττικό Μετρό ΑΕ".

Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης κατά τη δίωρη συζήτηση που είχε με τους καθηγητές και τους φοιτητές χτες το μεσημέρι δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημά τους, λέγοντας μάλιστα ότι "επί 20 χρόνια κανένας τους δεν κινητοποιήθηκε για τη σωτηρία του κτιρίου".

"Οι περισσότεροι από μας ήμασταν πριν 20 χρόνια αγέννητοι", ήταν η "πληρωμένη" απάντηση των φοιτητών, οι οποίοι δήλωσαν ότι από τη Δευτέρα θα συνεχίσουν με πιο έντονες μορφές τις κινητοποιήσεις τους.

Οπως τόνισαν, το κτίριο του "ΦΙΞ" είναι σε πολλά σημεία του γερό σαν φρούριο με τοίχους πάχους 3 μέτρων, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα δαπανηρή και σπάταλη την κατεδάφιση, αφού αυτή θα απορροφήσει όλα τα χρήματα της Κοινότητας για την ανακατασκευή του, που καθίσταται έτσι εντελώς ανέφικτη. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι δε χρειάζεται να κατασκευαστεί καινούριο υπόγειο γκαράζ, αφού για τέτοια χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πέντε υπόγεια του κτιρίου, ενώ υπέδειξαν διπλανό χώρο που μπορεί να καταλάβει το εργοτάξιο για την κατασκευή του μετρό.

Ομως, "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Η κατεδάφιση συνεχίζεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ