Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιχμές για καθυστερήσεις και πλημμελείς έρευνες...

...από την Επιτροπή του ΤΕΕ, που μελετά το φαινόμενο της κατολίσθησης στη Μαλακάσα

Αιχμές για πλημμελείς γεωτεχνικές έρευνες, που γίνονται για να ερμηνευτεί το φαινόμενο της κατολίσθησης στη Μαλακάσα και να προταθούν οι απαραίτητες λύσεις, αλλά και για καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών, αφήνει με τις πρώτες παρατηρήσεις της η Επιτροπή από ειδικούς σε θέματα εδαφομηχανικής, βραχοδυναμικής και έρευνας κατολισθήσεων, που συγκρότησε το ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή του ΤΕΕ, μετά την προχτεσινή επίσκεψή της στην περιοχή και την ενημέρωση που είχε από τους γεωτεχνικούς μηχανικούς και τους τεχνικούς γεωλόγους της αντίστοιχης επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, διατύπωσε τις πρώτες παρατηρήσεις της, μεταξύ των οποίων είναι και οι εξής:

  • "Οι γεωτεχνικές έρευνες, που είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό της επιφάνειας ολίσθησης των τυχόν μελλοντικών μετακινήσεων και τον προσδιορισμό των μηχανικών ιδιοτήτων των εδαφικών στρώσεων, υπολείπονται σε δυναμικό από το επιθυμητό, το οποίο επιτάσσει και το επείγον του θέματος".
  • "Το ΥΠΕΧΩΔΕ, προχώρησε στις έρευνες με τη βοήθεια διαφόρων κρατικών φορέων και η συσταθείσα από αυτό σχετική επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει το έργο τους, τόσο από επιστημονική, όσο και οργανωτική άποψη. Είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται ο συντονισμός όλων των φορέων που συνεργάζονται, ώστε γρήγορα να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα, για την περίσταση, στοιχεία". Επίσης η Επιτροπή του ΤΕΕ επισημαίνει και τα εξής:
  • Η κατολίσθηση στη Μαλακάσα αποτελεί εκτεταμένο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της είναι ένα δυσχερές και πολύπλοκο τεχνικό αντικείμενο.
  • Η κυκλοφορία στην Εθνική οδό διεξάγεται ικανοποιητικά με παράκαμψη και καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η χρήση της σιδηροδρομικής γραμμής στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, τουλάχιστον για υπηρεσιακές μεταφορές.
  • Η συνεχής παρακολούθηση των τυχόν μελλοντικών μετακινήσεων του εδάφους είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη των εξελίξεων του φαινομένου και ιδιαίτερα σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Οι εργολήπτες

Εξάλλου με χτεσινή κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις εργοληπτικές ενώσεις δημοσίων έργων της χώρας επιχειρούν να "βγάλουν λάδι", για την κατολίσθηση που σημειώθηκε, την κατασκευάστρια εταιρία. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι το περιστατικό "συνιστά μια εξαιρετικώς ασυνήθη και απρόβλεπτη κατάσταση, που ξεφεύγει από τα όρια ελέγχου ακόμη και μιας έντεχνης κατασκευής άρτια μελετημένης, χωρίς κατ' ανάγκη να οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα".

"Με βάση τα προηγούμενα - προσθέτουν - είναι τουλάχιστον πρόωρο να επιρρίπτονται ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρία και γενικότερα στις ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάθεση έργου - σκάνδαλο για καθάρισμα δρόμου (2003-09-03 00:00:00.0)
Υπάρχουν ευθύνες (1995-03-03 00:00:00.0)
Επιτροπή και του ΤΕΕ για την κατολίσθηση της Μαλακάσας (1995-02-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-02-21 00:00:00.0)
Κατολίσθηση εγκληματικής αμέλειας (1995-02-21 00:00:00.0)
Εγκληματική συνύπαρξη (1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ