Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΡΕΝΤΑ
Πάνω από νόμους τα συμφέροντα των λατόμων

Με παράνομη απόφαση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, δόθηκε άδεια λειτουργίας σπαστηροτριβείου στον αρχαιολογικό χώρο. Ομως, με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται και η λατόμευση

Με μια παράνομη απόφαση συνεχίζουν να λειτουργούν τα λατομεία στον αρχαιολογικό χώρο της Μερέντας στο Μαρκόπουλο. Η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής έδωσε με απόφασή της στις 20.12.95, άδεια λειτουργίας σπαστηροτριβείου για τρία χρόνια στην εταιρία "ΑΦΟΙ Κ. Σταύρου - Λατομεία - Ετοιμο Μπετόν ΑΕ", αγνοώντας το νόμο 2115/93, με τον οποίο απαγορεύεται η λειτουργία λατομείων που βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Ετσι, τα λατομεία συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα, καθώς η άδεια για το σπαστηροτριβείο είναι το "προπέτασμα καπνού" για την παράνομη λατόμηση!

Τη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, εξέφρασε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Ν. Κατσίκης,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, "με το να συνεχίζουν να λειτουργούν τα λατομεία εξευτελίζονται οι θεσμοί, αφού οι νόμοι και οι φορείς υπολείπονται του συμφέροντος των λατόμων που υπερισχύουν". Τα λατομεία λειτουργούν στη Μερέντα Μαρκοπούλου, εδώ και 25 χρόνια, από δύο λατομικές επιχειρήσεις και έχουν προκαλέσει στην περιοχή ανεπανόρθωτες ζημιές, αφού χωρίς καμία μελέτη αποκατάστασης, λατομούσαν αυθαίρετα σε δημόσια δασική έκταση, ενώ βρίσκονται και σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός. Σύμφωνα με το νόμο, "τα λειτουργούντα εντός αρχαιολογικών χώρων λατομεία παύουν να λειτουργούν, εντός διετίας απ' τη δημοσίευση του νόμου, με ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας". Πάντως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει πάει ακόμα στην περιοχή για να βάλει "λουκέτο" στην επιχείρηση.

Παράλληλα, το Δασαρχείο Πεντέλης έχει ζητήσει την αποβολή των λατομικών επιχειρήσεων από την περιοχή και έχει κηρύξει αναδασωτέα έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, που καταπάτησαν αυθαίρετα οι επιχειρήσεις.

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η Εισαγγελία με παρέμβαση του κ. Κολιούση, έκλεισε τα λατομεία για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και σφράγισε τα μηχανήματα που δούλευαν εκεί. Ωστόσο, οι εξορύξεις συνεχίστηκαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχίας Αν. Αττικής έδωσε την άδεια για λειτουργία σπαστηροτριβείου, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση των αδερφών Σταύρου να συνεχίσει να καταστρέφει την περιοχή! Να σημειωθεί ότι η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της που στάλθηκε στη νομαρχία στις 20.1.95, ζητά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (ανάκληση αδείας, έρευνα για τυχόν λειτουργία με ή χωρίς άδεια κλπ.), ώστε να παύσει κάθε είδους χρήση των χώρων μετά το πέρας των χρονικών ορίων που βάζει ο νόμος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου στις 6 Φλεβάρη εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλει την ασυδοσία των επιχειρήσεων που λυμαίνονται, καταστρέφουν και καταπατούν δημόσιες δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, κερδοσκοπώντας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των ίδιων των συναλλασσόμενων με τον αυθαίρετο διπλασιασμό των τιμών πώλησης των παράνομα παραγόμενων υλικών. Ο δημοτικός σύμβουλος, Σ. Καβασακάλης,εξέφρασε την αγανάκτησή του, λέγοντας, "δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα λατομεία και οι εκρήξεις να προκαλούν ρωγμές στα σπίτια, ενώ υπάρχει νόμος που το απαγορεύει. Αραγε ποιος κοροϊδεύει ποιον;" Πάντως, όπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, "οι εξορύξεις γίνονται και το βράδυ και κανείς δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που έχει αλλοιώσει σοβαρά το περιβάλλον σ' αυτή τη γωνιά της Αττικής τα τελευταία 25 χρόνια". Τέλος, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου τόνισε ότι, "ο αγώνας μας για το περιβάλλον της ιστορικής Μερέντας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων Μαρκοπούλου και την προστασία της περιουσίας τους από την αυθαίρετη λειτουργία των λατομείων θα συνεχιστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ