Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δυναμική απάντηση τη Δευτέρα

Στην Αθήνα οι αρμόδιοι συσκέπτονται, ενώ οι καπνοπαραγωγικές περιοχές "καίγονται"

Σύσκεψη για το "θεαθήναι", ενόψει των μεθαυριανών κινητοποιήσεων των καπνοπαραγωγών, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας, υπό την προεδρία του Γ. Μωραφιτη και με τη συμμετοχή των προέδρων της ΠΑΣΕΓΕΣ της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, του Οργανισμού Καπνού και εκπροσώπων άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Μετά από συζήτηση περίπου τριών ωρών, ο υπουργός και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αποφάσισαν... να ξανασυσκεφτούν τη Δευτέρα.

Χαρακτηριστικό της χτεσινής σύσκεψης είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας για άλλη μια φορά δεν προσδιόρισε πότε θα καταβληθεί το πριμ για τα καπνά και να πληρωθούν, επιτέλους, οι καπνοπαραγωγοί, που βλέπουν την παραγωγή τους να παραμένει απούλητη στις αποθήκες. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Γ. Μωραφιτης επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, ψευδείς εντυπώσεις στους καπνοπαραγωγούς, ότι δηλαδή κάτι γίνεται για την επίλυση του προβλήματος. Απορίας άξιον είναι, επίσης, το τι θα κάνει ο υπουργός, στο ενδεχόμενο που το Ευρωκοινοβούλιο αφήσει ξανά απ' έξω τη γνωμοδότηση για την τροποποίηση του κανονισμού 2075/92. Το πιο κρίσιμο ερώτημα, πάντως, είναι τι θα κάνει ο ίδιος, ώστε να βρεθούν λύσεις στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, γιατί η υπόθεση της καταβολής του πριμ, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Από την πλευρά τους, οι καπνοπαραγωγοί της χώρας είναι αποφασισμένοι να διαδηλώσουν δυναμικά τη Δευτέρα, ενάντια στην αντικαπνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που ευθύνονται για το σύνολο των προβλημάτων τους και να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις. Στους αγανακτισμένους καπνοπαραγωγούς της Θεσσαλίας της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αιτωλοακαρνανίας,που προχωρούν μεθαύριο σε συντονισμένες κινητοποιήσεις, προστέθηκαν και αυτοί της Φθιώτιδας.Οι δύο αγροτικές ομοσπονδίες του νομού δηλώνουν "παρών" στον πανελλαδικό ξεσηκωμό των καπνοπαραγωγών και διοργανώνουν συλλαλητήριο, τη Δευτέρα το πρωί, στις 11, στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, τη Δευτέρα στις 10 π.μ. στη γέφυρα του Αχελώου, βρίσκει την έμπρακτη συμπαράσταση πολλών μαζικών φορέων της περιοχής. Ανάμεσά τους: Ο Δήμος Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Εμπόρων, οι Επαγγελματοβιοτέχνες και οι Ομοσπονδία Οικοδόμων, που απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Καίνε" τους καπνοπαραγωγούς (1999-02-03 00:00:00.0)
Παράγινε το κακό με τους εκβιασμούς (1998-05-06 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ... (1995-02-24 00:00:00.0)
"Δε θα τους περάσει" (1995-02-21 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο αύριο στην Ελασσόνα (1995-02-14 00:00:00.0)
Σε συλλαλητήριο προχωρούν οι καπνοπαραγωγοί (1995-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ