Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διακοσμητικός ο ρόλος του

Τηρώντας πλήρως το "πνεύμα και το γράμμα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τους το μετέφερε - ή σωστότερα το επέβαλε - η κυβέρνηση, μέσω του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Ν. Μιχαλόπουλου,και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά ενέκρινε την κατάρτιση του νομαρχιακού προγράμματος '95 για τις δημόσιες επενδύσεις.Το πρόγραμμα καταψηφίστηκε από τους δύο συμβούλους της ΝΑΣ.

Η πλειοψηφία του αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου, λειτουργώντας ως διορισμένο όργανο, ψήφισε έναν κατ' όνομα μόνο καταμερισμό κονδυλίων, αφού στην ουσία δεν αποφάσισε η ίδια για τον τρόπο αξιοποίησης των πόρων και εκτέλεσε απλά τις κυβερνητικές εντολές, που μετέφερε ο γραμματέας της Περιφέρειας. Ο ίδιος ο Ν. Μιχαλόπουλος, απευθυνόμενος στο συμβούλιο, ξεκαθάρισε: "Ο,τι αποφασίσετε σήμερα, για να είναι υλοποιήσιμο, θα πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο των επιλέξιμων στόχων και τα όρια των πληρωμών"! Δηλαδή, καμιά "δυνατότητα ελιγμών", καμιά "έξοδος διαφυγής", αλλά αντίθετα τυπική έγκριση ενός προγράμματος έργων που άλλοι εκπόνησαν, έστω κι αν άλλα έργα έπρεπε να γίνουν και έχει ανάγκη η Νομαρχία Πειραιά. Ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου με τους νομαρχιακούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συμφώνησαν σχεδόν απόλυτα και πάντως ενέκριναν ομόφωνα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που τους προτάθηκε και μάλιστα σχεδόν χωρίς να το μελετήσουν, καθώς δόθηκε στους νομαρχιακούς συμβούλους κυριολεκτικά την τελευταία μέρα. Ενδεικτικές της αμηχανίας που έχει προκαλέσει ακόμα και σε κυβερνητικούς νομαρχιακούς συμβούλους, ο πρόδηλος διακοσμητικός ρόλος των νομαρχιακών συμβουλίων, ήταν και οι δικές τους ενστάσεις και διαφωνίες στο υπό έγκριση πρόγραμμα, που όμως στο τέλος ψήφισαν.

"Διαφωνούμε με αυτές τις επιλογές, επισήμανε κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκ μέρους της ΝΑΣ, η Ελ. Παντελάκη,τονίζοντας ότι οι επιλογές αυτές υποτιμούν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και το χειρότερο, συνέχισε, είναι πως η υποτίμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων που εκπορεύονται για την ΤΑ από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

"Σ' αυτό το σκηνικό, ολόκληρη η Ελλάδα μοιάζει μ' ένα ανίσχυρο συνοικιακό συμβούλιο", υπογράμμισε, απαντώντας χτες σε ερώτηση του "Ρ". "Κι ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο - τόνισε - είναι η αντίληψη που προσπαθούν με τέτοιες επιλογές να επιβάλουν στον κόσμο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι που θα κάνει τα έργα και θα λύσει τα προβλήματα - σε ποια κατεύθυνση και ποιους θα εξυπηρετεί; - κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τους σοφούς των Βρυξελλών να επιλέξουν για να επικροτήσουμε... Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αντιαναπτυξιακό και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του Πειραιά".

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές,που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων '95 για τον Πειραιά, τα 8 δισεκατομμύρια (!) πάνε στο συγκοινωνιακό δίκτυο (σ. σ. γνωστή κοινοτική επιλογή και μάλιστα πρώτης προτεραιότητας επιλέξιμος στόχος τα διευρωπαϊκά δίκτυα) και ψίχουλα μόνο για την παιδεία, την υγεία και την ανάπτυξη.

Γ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ