Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία ομορφιάς και αφύπνισης

Τραγούδια όμορφα, αληθινά. Τραγούδια του αγώνα, της αγάπης, της ζωής. Μουσικές δημιουργίες, εξαίσιες "χημείες" ποιητικού και μουσικού λόγου. Ο μουσικός "λόγος" του Μίκη Θεοδωράκη,θα είναι παρών στην αποψινή μεγάλη συναυλία του συνθέτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.Στην τελευταία από τις συναυλίες για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ,η Μαρία Φαραντούρη,ο Μανώλης Μητσιάς,ο Βασίλης Λέκκας,οι δύο Θεσσαλονικείς τραγουδιστές Δημήτρης Νικολούδης και Παναγιώτης Καραδημήτρης και η Νάντια Ουάινμπεργκερ,θα μας θυμίσουν κάποιες από τις πιο όμορφες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού: "Ρωμιοσύνη", "Λιανοτράγουδα", "Χαιρετισμοί", "Ενας Ομηρος", "Τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Ταξίδι μέσ' τη νύχτα", "Μικρές Κυκλάδες", "Λιποτάκτες", "Τραγούδια του αγώνα", "Πολιτεία Γ'", κ.α.

Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο συναυλιών, που είχε παράλληλα και το χαρακτήρα ενός μουσικού προσκλητήριου αφύπνισης,ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ γι' αυτή την ωραία συνεργασία και να υπογραμμίσω το γεγονός της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να το μελετήσουμε σαν ένα νέο φαινόμενο. Η ανταπόκριση του κόσμου, πράγματι, εξέπληξε.Είκοσι χρόνια μετά τις μεγάλες συναυλίες, που είχα δώσει εκεί, το '75, υπήρξε το ίδιο φαινόμενο".

"Η συναυλία πλημμύρισε νεολαία. Τα παιδιά είναι ατίθασα, έχουν ρίζες.Δεν είναι μελοδραματικό όταν λέμε ότι η Ελλάδα είναι σπαρμένη νεκρούς. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο αυτό το πράγμα. Είναι μεγάλη κληρονομιά. Από αυτό αντλεί δύναμη και το αληθινό τραγούδι. Αυτό, που εμείς εκπροσωπούμε. Εγώ πάντοτε αυτό εκπροσωπούσα και είμαι ευτυχισμένος γιατί μπόρεσα να το κάνω, γιατί το έζησα. Αυτό έζησα. Αυτό εκπροσώπησα. Αυτό χτυπήθηκε, αυτό δυσφημίστηκε, αλλά τελικά δε μένει τίποτα άλλο.Και πιστεύω, ότι όπως έγινε και το '60, θα δούμε σιγά σιγά την "Ανοιξη ακριβή"".

"Τα αρχεία του ΚΚΕ πρέπει να σωθούν, λέει η Νάντια Ουάινμπεργκ.Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, αυτές οι συναυλίες αποτελούν καθεμία ξεχωριστά και ένα πολιτιστικό γεγονός".

"Το να τραγουδάς γενικώς τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, λέει ο Παναγιώτης Καραδημήτρης,πιστεύω πως είναι μια συγκεκριμένη στάση ζωής. Η δική μου, παρθενική εμφάνιση με το Μίκη, συνδέθηκε μ' ένα σημαντικό γεγονός, τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.Αυτή η υπόθεση συνδέεται για μένα με την αρχή του κύκλου των τραγουδιών της ψυχής, που είναι τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Είναι και τα δύο τόσο σημαντικά γεγονότα, που με συγκινούν ιδιαίτερα".

"Είναι σημαντικό, λέει ο Δημήτρης Νικολούδης,να τραγουδά κανείς τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και πολύ πιο σημαντικό να βρίσκεσαι μαζί του. Ηταν η πρώτη φορά, που τραγουδώ μαζί του και ασφαλώς είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα μου.Για το κλίμα της συναυλίας της Θεσσαλονίκης έχω να πω, μια και είμαι Θεσσαλονικιός και έχω δει πολλές συναυλίες σ' αυτό το χώρο, ότι ήταν κάτι το μοναδικό.Υπήρχε πολύ καλή συμμετοχή του κόσμου, ενώ ήταν πάρα πολλοί αυτοί που περίμεναν και απέξω, γεγονός, που σημαίνει ότι κάτι γίνεται στα πολιτιστικά μας πράγματα. Φαίνεται, ότι ο λαός έχει κάποιες ανάγκες και αρχίζει να τις εκφράζει. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό έναυσμα για να γίνουν όλα αυτά, είναι η μουσική και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης".

Ρ. ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ